Ваше місто
Ваше місто
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
shop@aurum.in.ua Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як чистити прикраси з камінням

Прикраси роблять наше життя більш красивим, цікавим та яскравим. Хочеться, щоб вони якомога довше зберігали прекрасний вигляд – як в перший день. Якщо не доглядати за ювелірними виробами, з часом вони темнішають, втрачають сяйво і привабливість. Особливо дбайливого ставлення вимагають прикраси з камінням. Обов'язково потрібно дізнатися про правильні методи чищення, які їм не зашкодять.

Загальні поради про догляд за ювелірними прикрасами

Хочете, щоб каблучки з камінням блищали навіть через роки і десятиліття, ніби ви наділи їх вперше? Візьміть за правило регулярно доглядати за ними. Це нескладно, зате результат приємно здивує. Домогтися потрібного ефекту допоможуть наступні поради:

  • Раз на чотири тижні сортуйте прикраси. Відокремлюйте ті, які мають потребують чищення. Бруд, що накопичується під закріпкою, призводить до розхитування каменю, тому профілактична обробка обов'язкова.
  • Особливості догляду залежать від характеристик вставки. Потрібно вивчити її властивості ще перед покупкою.
  • Під час роботи не використовуйте тверді предмети, агресивні хімічні речовини, абразиви. Застосовуючи їх, ви ризикуєте назавжди зіпсувати сережки з діамантом або іншими каменями.
  • Раз на рік потрібна професійна чистка. Майстер відполірує метал до ідеального блиску, перевірить кріплення каменю, видалить з нього забруднення.

Підтримувати ювелірні вироби в належному стані набагато простіше, ніж виправляти серйозні проблеми. Достатньо лише дізнатися основні правила, дотримуватися їх і уникати помилок.

Як правильно чистити різні метали

Під час контакту з повітрям, водою, шкірою і побутовою хімією прикраси темнішають, тьмяніють і навіть змінюють колір. Це легко виправити. Візьміть білу зубну пасту або кашку з крейди. Нанесіть на ганчір'яну серветку і протріть золото, обережно обходячи камінчики. Потім промийте, щоб позбутися білих розводів. Подібним чином чистять срібло, використовуючи кашку з харчової соди. Зняти жир, що прилип, з золота і платини можна ватним тампоном, змоченим у медичному спирті.

Один з найдоступніших продуктів, який є на кожній кухні, – сіль. Розведіть чайну ложку в склянці води. Помістіть туди кулони зі знаками зодіаку, потримайте 10 хвилин. Після цього їм буде легше повернути гарний вигляд. Родоване і чорнене срібло вимагає обережного поводження. Його не можна занурювати в кисле середовище, інтенсивно терти, адже велика ймовірність псування декоративного покриття. Скористайтеся простим народним засобом – внутрішньою стороною бананової шкірки.

Чого не потрібно робити при чищенні коштовностей з камінням

Те, що підходить для металів, може легко зіпсувати вставки. Наприклад, при зіткненні з концентрованими кислотами, лугами вони тьмяніють та змінюють колір. Абразивні речовини залишають на полірованій поверхні мікроподряпини, в які згодом забивається бруд. Займаючись чищенням каменів, не можна використовувати:

  • крейду;
  • сухий пральний порошок;
  • зубну пасту;
  • сіль;
  • лимонну кислоту;
  • соду;
  • розчинники;
  • перекис водню;
  • хлорку.

Також забороняється замочувати коштовності в гарячій воді і кип'ятити їх, як звичайні металеві вироби. Більшість мінералів дуже чутливі до високої температури, тому не варто ризикувати. Будьте обережні при роботі з багатокаменевими виробами. Переконайтеся, що обраний метод підходить для різних видів вставок. Якщо вони тримаються на клею, врахуйте, що рясне змочування послабить кріплення.

Способи чищення виробів з каменями

Деякі методи, які підходять для обробки золота і срібла, неприпустимі для інкрустації. Найбільш ощадливий спосіб – сухе чищення. Підходить до всіх коштовностей, оскільки здійснюється без застосування хімікатів, води та жорстких інструментів. Предмети просто полірують повстю або замшею. Тканина знімає верхній наліт, з'являється блиск. Спеціальні полірувальні спреї допоможуть домогтися шикарного результату. Цей спосіб підійде в тому випадку, якщо забруднення незначні, а також в якості завершального етапу генеральної чистки.

Під впливом повітря, хімічних речовин кольє з каменями покривається нальотом, змінює колір. В такому випадку допоможе миття. Покладіть прикрасу в мильний розчин температурою 30-40°C.

Зачекайте чверть години, після чого протріть ватною паличкою або м'якою зубною щіткою. Занадто довго замочувати не варто, оскільки вода проникає всередину пористих каменів і псує структуру. Також це послаблює кріплення. Деякі види вставок досить вибагливі і вимагають більш обережного поводження, але про це трохи нижче. Після «ванни» обов'язково промийте колечко або сережки чистою водою, витріть насухо фланелевою тканиною.

Намагаючись прибрати бруд під каменем, не можна працювати голкою, оскільки можна розхитати гніздо і подряпати камінь. Змочіть ватку в гліцерині, спирті або одеколоні і потріть забруднене місце. Намагайтеся не упустити прикрасу, тому що при падінні і ударі об тверду поверхню камінь може тріснути і розколотися. Бажано працювати в бавовняних, нітрилових або латексних рукавичках. Для підстраховки покладіть дрібні предмети в сіто, щоб вони випадково не вислизнули з рук.

У продажу є професійні пінки і пасти, призначені для чищення каблучок з діамантом. Склад не зашкодить дорогоцінним металам і вставкам, оскільки розроблений спеціально для них. Якщо застосовувати їх регулярно, бруд не буде накопичуватися, і не доведеться вдаватися до більш серйозних методів.

Ультразвукова ванна: плюси і мінуси

Ювеліри нерідко користуються цим пристосуванням. Чистка ультразвуком – процедура якісна і швидка, здатна видалити будь-який бруд, навіть в таких важкодоступних місцях, як застібка, підстава гнізда, дрібні ланки ланцюжка. УФ-ванна являє собою ємність, в яку наливають спеціальну рідину. У неї поміщають предмет. Прилад включають, генератор створює електричні коливання, які перетворюються в механічні. З'являються дрібні бульбашки. Вони вдаряються об виріб, бруд відстає і осідає на дні.

Цей спосіб чистки руйнує масляні плівки, жирні плями, сліди корозії, вапняний наліт. Однак він підходить тільки для непористих каменів. Для органічних та м'яких ультразвук протипоказаний, тому що може призвести до утворення тріщин. Використання УФ-ванни – це можливість почистити коштовності складних форм, з розсипом дрібних камінчиків. Але її не можна застосовувати для каблучок з перлами, бірюзою, нефритом, янтарем, опалом, цитрином, смарагдом.

Особливості чищення певних категорій каменів

Перед тим, як приступити до роботи, дізнайтеся про особливості окремих мінералів. До деяких самоцвітів підходить тільки суха чистка, а контакт з водою вкрай небажаний. Якщо вам дорогі прикраси, ви хочете, щоб вони прослужили якомога довше, обов'язково зверніть увагу на «характер» кожної з них.

Діамант

Всупереч поширеній думці самоцвіт можна пошкодити. Хоча це дійсно найтвердіший натуральний матеріал, він крихкий і може розколотися при ударі. Будьте обережні, щоб під час чищення не впустити підвіски з діамантами. Самоцвіт тьмяніє від тривалого контакту з водою, тому замочування повинно бути недовгим. Для посилення ефекту можна додати в мильний розчин нашатирний спирт з розрахунку 2 краплі на склянку води. Ретельно витріть камінь сухою м'якою ганчіркою.

Смарагд

Дорогий мінерал має пористу структуру, тому він досить вибагливий. Після ограновування з метою підвищення міцності його обробляють маслом. Розчин проникає в мікротріщини, виконуючи роль захисного шару. При обробці важливо не змити його. Заборонено використовувати бензин та аміак. Спробуйте обійтися сухим чищенням. Якщо не допомагає, приготуйте дуже слабкий розчин з дитячого мила і занурте в нього виріб на 5 хвилин. Акуратно потріть ватою або фланеллю.

Аметист, цитрин, жадеїт

Найбільш вдалий засіб – мило, а інструменти – оксамитка, м'яка щіточка. Слідкуйте, щоб вода ні в якому разі не була гарячою. Під забороною нашатирний спирт. Хоча аміачну воду часто використовують для чищення золота, від неї сережки з аметистом безповоротно втратять первісний вигляд. Це правило стосується всіх видів кварцу.

Рубін

Досить твердий, тому при необхідності можна скористатися щіткою. Обов'язково промийте камінь під проточною водою, щоб не залишилися білі розводи.

Гранат

В рівній мірі не виносить високих і низьких температур. Готуючи «ванну», простежте, щоб вода не була холодною або гарячою. Щіточкою краще не користуватися, а замість неї взяти мікрофібру. Сушити гранат феном або на сонці не можна!

Перли

Перламутрові намистини досить примхливі. Вони легко брудняться, засаливаются, темніють. Особливо вибагливе в догляді кольє з перлів великих розмірів, адже вони швидше тьмяніють. Повернути перламутру блиск можна, періодично протираючи серветкою, змоченою в мильній піні, а потім обполіскуючи. Надовго замочувати не слід, оскільки намистини втратять чарівність. Видалити плями допоможе оливкова олія. Прибрати надлишки жиру можна картопляним крохмалем.

Онікс

Камінь пористий, тому вбирає вологу. Не змочуйте його рясно. Постарайтеся зняти брудний наліт сухою серветкою і тільки при необхідності злегка зволожте її. Мило або рідина для миття посуду, а також поліроль для металу використовувати не можна. Після чищення витріть онікс насухо.

Бірюза

Мінерал не любить вологу. Рідина проникає в його пори і псує колір. Спирт і луги також протипоказані. Чистити такі печатки, кулони і брошки можна тільки сухим способом. Шар жиру призводить до утворення зеленуватого нальоту. Витирайте вироби вовняною тканиною після кожного використання, щоб не допустити забруднення. Бірюза чутлива до кислого середовища і лугу. Для додання блиску наносьте віск.

Шпінель

Якщо шарми зроблені із золота або платини (але не зі срібла!), потримайте їх в розчині прального порошку. Твердість каменю – вище 5 за шкалою Мооса, тому такий засіб йому не зашкодить. Допускається ультразвукова обробка, якщо в структурі матеріалу немає включень.

Опал

Крихкий, як скло, він потребує захисту. Може тріснути при різких змінах температури і низької вологості, оскільки містить до 6% води. Цільним опалам волога не страшна. Однак найчастіше в прикрасах зустрічаються дуплети (натуральний камінь + приклеєна чорна підкладка) і триплети (присутній третій шар зі скла або кварцу). Їх категорично не можна занурювати у воду, але дозволяється протирати вологою ганчіркою. УЗ-чистка може призвести до утворення тріщин.

Бурштин

Матеріал органічного походження, скам'яніла смола. Легко покривається подряпинами, тому використання абразивів виключено. Протирайте каблучки з бурштином замшевою серветкою, щоб зняти шар жиру і пилу. Уникайте потрапляння спирту, оскільки можуть з'явитися білі плями. Якщо бруд потрапив у отвори намистин, зніміть їх з нитки, замочіть в мильній воді і потріть зубною щіткою.

Турмалін

Його миють у слабкому розчині рідкого мила. Розведіть столову ложку гелю в 100 мл води. Змочіть ватяний диск і потріть.

Олександрит

Почистити його легко, замочивши на кілька хвилин в розчині шампуню. Промивати сережки з олександритом бажано в кип'яченій або дистильованій воді, щоб не залишилося вапняного нальоту і розводів.

Штучні камені

Йдеться про ті, що вирощені в лабораторії та імітують вигляд природних. Найпоширеніший з них – фіаніт. Він не такий вибагливий, як натуральні камені, і витримує чистку разом з металом. Невеликі плями відтирають мильною водою та м'якою щіткою. Сильне помутніння усувають шляхом замочування до трьох годин. Фіаніт можна тримати в воді з нашатирем у співвідношенні 1 чайна ложка на 100 мл. Підійде і розчин соди (2 столові ложки на 200 мл води).

Емаль потьмяніє при контакті з кислотами. Повернути приємний глянець допоможуть вода та пару крапель гідроксиду амонію. Очищаючи кристали Swarovski, важливо не стерти родієве або золоте покриття. Як і у випадку з природними каменями, дійте акуратно. Звичайного полірування замшею буває досить. Якщо необхідно, потріть кристали намиленою зубною щіткою.

Ювеліри настійно радять не ставити експерименти, оскільки дорогий виріб може безповоротно змінити вид. Хочете бути впевненими у позитивному результаті – користуйтеся спеціальними засобами для догляду. Матеріалам, що бояться вологи, підійде тільки суха чистка. Іншим показано короткочасне «купання».

Нюанси чищення різних видів ювелірних виробів

З рівними гладкими аксесуарами, такими як широкі браслети, обручки і сережки-конго, зазвичай не виникає проблем. Досить взяти фетр або повсть і відполірувати поверхню. Ефективною виявляється і проста канцелярська гумка: вона швидко відтирає з металу все зайве.

А що робити з виробами складних форм, з гравіюванням, накладками і завитками?

Доведеться постаратися, щоб дістатися до всіх вигинів і складок. Попрацювати ластиком не вийде, оскільки при потраплянні на рельєфи і плетіння він просто розкришиться. Не підійдуть і вазелін, гігієнічна помада, які іноді використовують для додання блиску. Жир потрапить в отвори, там і залишиться. Тому від таких засобів також доведеться відмовитися.

«Купання» в пінної воді ланцюжка, рельєфного колечка або кулона розчинить бруд і жир, і вони швидше піддадуться очищенню. На допомогу прийде та ж стара зубна щітка з м'яким ворсом. Він проникне туди, куди неможливо дістатися сірником або зубочисткою. Очищаючи підвіски з перлами, приділіть увагу внутрішній частини каста, зубців, клейму, місцям нашарування металів. Решта темних ділянок псують загальний вигляд аксесуара, їх треба позбавлятися.

У яких випадках необхідна професійна допомога

Домашня обробка не завжди дає бажаного ефекту. Якщо після чистки на камені залишилися цятки, для їх видалення потрібні спеціалізовані засоби. До того ж не завжди виходить вгадати з методом, є велика ймовірність нанесення шкоди улюбленій прикрасі. Якщо ви не впевнені, як правильно почистити кольє або браслет, зверніться до фахівців.

Хоча ультразвукові ванни доступні у продажу, тільки професіонал в змозі оцінити всі переваги та ризики їх використання в конкретному випадку. Перш ніж помістити прикрасу в УЗ-ванну, майстер враховує твердість матеріалу, можливу наявність включень, тріщин та інші фактори. Вплив ультразвуку також розхитує кріплення, тому після обробки його необхідно перевірити.

У домашніх умовах не завжди виходить дістатися до важкодоступних місць. Бруд часто накопичується у гравіруванні, під зубцями каста, в місці нанесення проби та на застібці. У ювелірній майстерні знайдуться інструменти для проникнення в такі місця. Особливо дбайливо треба ставитися до дорогих і старовинних прикрас, сімейних реліквій. Ви ж не хочете назавжди їх зіпсувати?! У профілактичних цілях їх необхідно раз на рік віддавати професіоналам.

Як правильно носити ювелірні вироби з каменями

Прикраси створені не для того, щоб лежати під замком. Не варто відмовлятися від носіння просто тому, що вони можуть забруднитися. Дотримуючись деяких правил, ви зведете до мінімуму ймовірність псування коштовностей:

  • Вдягаючи сережки з бурштином або іншим каменем, намагайтеся якомога менше їх чіпати. На шкірі пальців є жир, який відбився на вставках. Цей наліт шкідливий сам по собі, до того ж він притягує пил.
  • Приходячи додому, знімайте ювелірні вироби, щоб не подряпати їх під час виконання різних справ.
  • Вода, побутова хімія, продукти харчування погано впливають на камені. Мінімізуйте контакт з хімічними речовинами. Готувати обід або мити посуд з колечком на пальці неприпустимо.
  • Вирушаючи в баню, басейн, залиште сережки з перлами вдома. Високі вологість і температура, піт, хлор і солі у воді їм ні до чого.
  • Уникайте потрапляння парфумерії, засобів для укладки волосся на намиста, кулони, сережки. Їх сліди не завжди помітні, але завдають шкоди. Спочатку зробіть зачіску і нанесіть макіяж, потім надягайте прикраси.
  • Не беріть аксесуари в спортзал. Опуклі вставки можуть зачепитися за одяг, інвентар і тренажери. Матеріали тьмяніють під впливом поту. Кріплення розхитуються.
  • Знімайте прикраси на ніч. Уві сні ми не контролюємо себе, тому вставку можна випадково подряпати об ліжко або стіну, зачепитися нею за постільну білизну.

Як правильно зберігати прикраси з камінням

Це не менш важливо, ніж догляд. Від умов зберігання залежить зовнішній вигляд і цілісність каблучок з аметистом і подібних виробів. Прикраси слід складати в скриньку, оббиту м'яким фетром. Не залишайте її відкритою: під тривалим впливом сонячного світла багато мінералів тьмяніють. Бажано, щоб аксесуари не лежали навалом. Чим більше відділень, тим краще. Або кожен предмет помістіть в окремий мішечок. Це запобіжить появі подряпин, потертостей. Більш тверді камені залишають борозни на м'яких, тому вони не повинні стикатися.

Нехай шкатулка стоїть в прохолодному місці, а не біля радіатора опалення або на сонці. Не можна допускати різких перепадів температур. Особливо згубно це для бірюзи, бурштину та опала. Хризоліт і рубін можуть тріснути, якщо повітря буде занадто сухим. Натріть кулони з камінням спеціальним засобом. Воно створить захисну плівку і запобіжить пересиханню.

В інтернет-магазині AURUM представлений широкий вибір прикрас з різними каменями. Завдяки зручним фільтрам по каталогу можна знайти виріб на будь-який смак: за металом, типом вставки, ціною, дизайном, розміром. Підтримуйте аксесуари в належному стані, і тоді вони будуть вносити в образ «родзинку», наділяти особливим шармом. Доглядаючи за виробами, ви не будете шкодувати про те, що вони втратили колишню красу.