Ваше місто
Ваше місто
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
shop@aurum.in.ua Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як перевірити золото в домашніх умовах

Золото – найпопулярніший дорогоцінний метал, який служить для виготовлення ювелірних прикрас. На жаль, в Україні існує величезна кількість підробок, тобто виробів, які продаються як виготовлені з дорогої сировини, але насправді були створені з дешевшого матеріалу. Щоб перевірити автентифікацію в домашніх умовах, дотримуйтесь інструкцій цієї статті.

Як підробляють золоті прикраси: різновиди фальшивок

Існує кілька типів фальшивих виробів, які подаються як оригінальні каблучки або браслети:

  1. Біжутерні сплави із позолоченим покриттям.
  2. Із заниженою кількістю дорогоцінного металу у складі. Тут потрібно виявити уважність, оскільки найчастіше замок на ланцюжку роблять золотим, щоб поставити пробу, а ось для створення прикраси використовуються напівдорогоцінні матеріали.
  3. Циганське золото. Робиться із жовтої міді чи латуні, може містити домішки та берилій. Відрізняється яскравим блиском. За складом воно ідентичне сплаву 375 проби.

За весь час ювеліри винайшли безліч методів, що дозволяють видати напівдорогоцінні матеріали за золоті каблучки або інші товари. До одного з найпопулярніших способів відноситься створення сплаву, який складно відрізнити від дорогоцінного лише на перший погляд. До подібних видів належать:

  1. Томпак. Складається з міді та цинку, характеризується підвищеною стійкістю до корозії. Ідеально "копіює" різні відтінки дорогоцінного металу. Продається не лише в Україні, а й за її межами (особливо у Туреччині). Не стійкий до фізичних ушкоджень, швидко втрачає привабливий вигляд. Головна особливість – червонуватий відблиск чи насичений жовтий колір.
  2. Сімілор. Крім міді та цинку, містить ще олово. З нього часто виготовляють "золоті" сережки та кільця.
  3. Платінорів. Містить платину, трохи срібла (10%), а також нікель, олово та цинк. Характеризується блідим жовтим відтінком.
  4. Гранат золото. Свою назву цей метал отримав завдяки чеським ювелірам, які у 19 столітті використовували його для створення оправ до гранатів. У його складі перебуває до 25% металу. Багато майстрів до цих пір роблять прикраси з цього матеріалу. Якщо бачите золоті сережки з гранатами, не поспішайте купувати та детально вивчіть компанію.
  5. Мозаїчне золото. За складом аналогічно томпаку, але співвідношення міді та цинку відрізняється (70/30).
  6. Дюраметал. Включає суміш із попереднього пункту з додаванням алюмінію. Відмінна риса – жовто-бронзовий колір. Зверніть на це увагу, якщо збираєтеся купувати золоті браслети, кольє та іншу продукцію!
  7. Геразолото. Сплав німецького походження. Головна характеристика – низький вміст дорогоцінного металу у складі. З нього часто виготовляють «золоті» кольє та обручки.

Визначити справжність прикраси зі 100% гарантією здатний тільки досвідчений ювелір, в арсеналі якого знаходиться професійне обладнання. Але в окремих випадках допомагає простіша серія перевірок. Її можна провести у домашніх умовах.

Примітка: щоб уникнути підробок, купуйте кільця із золота та інші прикраси лише у фірмових магазинах, що дорожать своєю репутацією. У жодному разі не довіряйте неперевіреним брендам із сумнівними пропозиціями.

Якщо знайшли хорошу компанію, якій можна довіряти, значить можете сміливо оформляти замовлення в інтернет-магазині. За стандартом до кожного аксесуара додається гарантія, що дозволяє повернути гроші або обміняти прикрасу протягом певного терміну.

Надійні способи перевірки золота

Існує кілька методів, які допомагають відрізнити підробку від справжнього дорогоцінного виробу:

  1. Магніт. Бувають випадки, коли оправа, створена з алюмінію, покривається тонким шаром напівдорогоцінного металу, завдяки чому набуває сяючого вигляду. Спробуйте придбати у найближчому магазині найдешевший магнітний сувенір та прикласти його до аксесуару. Якщо кольє із «золота» зреагувало – значить, перед вами знаходиться підробка або виріб із високим вмістом металу.

Тільки врахуйте, що магнітне поле впливає такі елементи, як кобальт, нікель, залізо, турбій. З оловом та міддю подібний метод не спрацює, тому знадобиться інша перевірка.

  1. Оцет. Розкажіть продавцеві про те, що плануєте перевіряти товар за допомогою оцту. Якщо він занервував - значить, купувати прикрасу не варто, та й бігти в продуктовий немає потреби. Людина, впевнена у своєму товарі, поставиться спокійно, оскільки перевірка оцтом не позначиться як аксесуар, створений з дорогоцінного металу.

Процедура перевірки проходить так: потрібно покласти золото в склянку з оцтом і залишити його хвилин на 5. Неякісна продукція швидко потемніє і втратить сяйво.

  1. Йод. Якщо купили браслети із золота, але сумніваєтеся як, то спробуйте перевірити виріб за допомогою йоду. Для цього необхідно потерти прикрасу, що сподобалася, про щільну тканину і капнути на поверхню браслета крапельку рідини.

Підробка потемніє протягом 60 секунд, якщо все в порядку та змін не спостерігається – отже, ви придбали виріб із дорогоцінних металів. Але враховуйте, що латунь та мідь не піддаються йоду.

Також слід бути обережними при перевірці золота 585-ї проби. Після процедури виріб доведеться очищати від хімії або полірувати, через що на поверхні можуть залишитися сліди.

  1. Кераміка. Якщо у вас є необпалений керамічний виріб, спробуйте притиснути до нього непомітну частину. Оригінальний аксесуар залишить золотистий слід, підробка – чорний чи металевий. Пам'ятайте, що на обпаленій плитці будь-який аксесуар в принципі не залишає слідів.
  2. Нашатирний спирт. Він є у кожній аптечці. Щоб провести процедуру, візьміть ватяні палички, нашатир, медичний спирт, м'яку серветку та чисту тарілку. Після цього очистіть поверхню виробу і протріть його спиртом, потім покладіть на тарілку і дайте висохнути.

Наступний крок – перевірка. Берете ватну паличку і ретельно протираєте поверхню аксесуара протягом 15 секунд. Якщо відтінок змінився на блакитний - значить, перед вами знаходиться виріб з міді та латуні. Якщо вата залишилася білою – виріб справді створений з дорогоцінного металу.

Увага! Враховуйте, що після цього доведеться видаляти сліди нашатиря з поверхні золота 585-ї проби (аналогічне відбувається при перевірці йодом).

Якщо після всіляких перевірок ви досі сумніваєтеся у справжності виробу, спробуйте сходити до ломбарду або звернутися до ювелірів. Вони точно підкажуть, з якого матеріалу створено прикрасу та яка його вартість насправді. Але іноді цей спосіб вимагає витрат, адже професійна перевірка виробу – це кропітка процедура для ювеліра.

Багато хто воліє пробувати золото на зуб, але робити цього не варто. По-перше, цей метод не дасть належного результату. По-друге, ви ризикуєте пошкодити власні зуби, що загрожує наслідками. Найкращий спосіб відсіяти всі сумніви – придбати аксесуар у відомій компанії із гідною репутацією.

Але цей метод працює далеко не завжди, тому найкращий спосіб придбати надійний виріб – замовити його з доставкою у фірмовому магазині AURUM. Компанія пропонує широкий каталог прикрас з дорогоцінних та напівдорогоцінних металів. Ви можете вибрати будь-який аксесуар, будь то кільця із золота або браслети з камінням.

З переваг – гарантована якість та знижки для постійних клієнтів. Ювелірні вироби AURUM пройшли серію перевірок та зарекомендували себе як високоякісні.