Ваше місто
Ваше місто
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
shop@aurum.in.ua Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Рубін камінь


Рубін вважають одним з найцінніших каменів. Людей здавна заворожує його дивовижний насичений колір. За ступенем прозорості, блиску і твердості він конкурує тільки з алмазом. Багато хто вважає, що сережки, кольє і каблучки з рубіном мають лікувальні та магічні властивості. Розглянемо особливості цього мінералу та його застосування.

Характеристики та особливості

Рубін – це один з підтипів корунду. Його колір варіюється від яскравого рожевого до насиченого червоного. Зустрічаються також рідкісні зразки з фіолетовим відтінком («голубиної крові»). На колір впливає кількість хрому в складі. За відтінком навіть можна визначити місце видобутку.

Поклади великих яскраво-червоних каменів знаходяться в М'янмі, а дрібних малинових – в Танзанії. Зовні кристал нагадує шпинель, гранат, турмалін або топаз.

Рубін відноситься до першої категорії дорогоцінних каменів. Він досить твердий (9 балів за шкалою Мооса), але при цьому крихкий і легко розколюється. Велику цінність представляють так звані зірчасті мінерали. Їх форма обумовлена наявністю голчастих включень рутилу. Вони розходяться подібно до променів зірки. Як правило, їх 6, але зустрічаються варіанти з 12-ю або 24-ма. Від інших рубінів зірчастий відрізняється непрозорістю. Але коли на нього падає яскраве світло, він заворожуюче сяє. Каблучки з каменем рубін такої форми виглядають особливо ефектно.

Натуральні корунди широко застосовують в ювелірній справі. У XIX столітті був винайдений спосіб виготовлення штучних рубінів. Їх використовують в квантовій електроніці як елемент лазера, а також при виробництві механізмів годинників.


Історія «королівського каменю»

По відношенню до цього мінералу застосовують найбільш піднесені епітети. Його називають «королівським», «царем дорогоцінних каменів», «вождем самоцвітів». Перші згадки про нього з'явилися в 2300 р. до н.е. в індійських текстах. Зі змісту письмен видно, що червоний мінерал вважали потужним талісманом, здатним дати надійний захист навіть в оточенні ворогів. У давнину індійці були настільки впевнені в магічній силі кристала, що навіть боялися продавати його іноземцям.

З розвитком міжнародної торгівлі він все ж з'явився в Єгипті, Греції, Римі. Персні, кулони або сережки з рубіном могли дозволити собі тільки багаті люди: знать, палацові вельможі, духовенство. Каменем прикрашали ювелірні вироби, корони, одяг, релігійні атрибути, а також книги та побутові предмети. Турки та іранці вірили, що захист від зла можна отримати при одному погляді на самоцвіт. А жителі стародавньої Європи вважали, що цей вид корунду здатний зробити лицарів більш сміливими та відданими своїм принципам. На Русі він був відомий під назвою «яхонт». До нього також ставилися, як до оберегу.

Під визначення «рубін» аж до XIX століття потрапляли інші мінерали червоних відтінків. І тільки з появою рефрактометра вчені змогли знайти відмінності в складі та структурі матеріалів. Примітно, що Шапка Мономаха інкрустована не тільки рубінами, а й шпинеллю.

Сьогодні видобуток самоцвітів налагоджений в багатьох країнах: Таїланд, Шрі-Ланка, М'янма, а також Афганістан і Таджикистан. Також відомі родовища в Кенії та Гренландії. На Уралі рубін попадається рідко – як приємний сюрприз серед інших корундів.

Дивовижні властивості самоцвіту

Рубіну приписують безліч незвичайних особливостей. Буддисти вшановують його більше за інші коштовності. Представники цієї релігії вважають, що камінь здатний породжувати в людині почуття власної переваги, величі, а також дарувати владу над іншими. Він захищає від негативних емоцій, злої енергії, чар. Людина, яка носить кулон або сережки з каменем рубін, відчуває внутрішню силу. Мінерал допомагає відновити спрагу до життя і позбавити від душевних страждань.

З давніх-давен червоний самоцвіт сприймається як символ романтичної любові, пристрасті та гармонії у відносинах між чоловіком і жінкою. Деякі навіть вірять, що він сприяє зачаттю і виношуванню дитини. Носити його можуть тільки люди з чистим серцем. Тим же, хто будує підступні задуми, камінь, згідно з повір'ям, принесе біду.

Вважається, що корунд має цілющі властивості. Він допомагає при безсонні та розладах нервової системи, знімає втому і відновлює емоційну рівновагу. Його вплив корисний при гіпертонії, епілепсії, бронхіальній астмі та захворюваннях крові.

Сережки з рубіном носять для захисту від наврочення. Також прикраса з ним – це справжній цілитель при депресії, тому що вона повертає бажання жити і дарує радість.

Цікаві факти про рубін

Цей камінь таїть безліч загадок:

  • він може коштувати дорожче діаманта аналогічного розміру;
  • назва мінералу походить від латинського слова rubens – червоний;
  • бірманські самоцвіти – найдорожчі в світі;
  • найбільший із знайдених рубінів належить індійській компанії Prestige Gems & Jewels і важить 21,955 кг;
  • в більшості природних каменів є включення, за якими можна визначити місце походження;
  • практично всі рубіни піддають облагородженню, тобто впливу високих температур і покриттю маслом для посилення кольору;
  • корунди відтінку «голубиної крові», здобуті в Мозамбіку, мають властивість світитися при попаданні на них УФ-променів.

Ці факти доводять, що сережки зі вставкою рубіна красиві та унікальні. Такий подарунок яскраво підкреслить цінність одержувача.

Кому підходить рубін

Вважають, що це покровитель вольових і сильних людей, лідерів, які не бояться невдач і відповідальності. Таким особистостям він допоможе продовжувати боротися і досягати поставлених цілей. Марнославним і злим людям не варто сподіватися на його сприяння та захист. Якщо серце володаря щире і добре, кристал стане талісманом, провідником по життєвому шляху.

При виборі прикрас астрологи радять орієнтуватися на знаки Зодіаку. Ювелірні каблучки зі вставкою рубіна підійдуть тим, хто народився в липні. Їх не рекомендують носити Тельцям, Дівам, Ракам і Терезам.

Важливо також врахувати особливості зовнішності. Яскраво-червоний або бордовий корунд підійде далеко не всім. Наприклад, він загубиться на тлі рудого волосся і веснянок, зате красиво виглядатиме на смаглявій шкірі брюнеток. Темноволосим жінкам варто вибрати прикрасу зі срібла зі світлою вставкою. А на блондинці буде ефектно виглядати виріб із червоного золота з темним рубіном. При виборі каблучки зверніть увагу на розмір вставки. На витончених пальчиках юних осіб красиво виглядають прикраси з маленькими камінчиками, а зрілим жінкам підходять масивні.

Скільки коштує рубін

Це питання залежить від багатьох факторів:

  • місце походження;
  • вид;
  • вага;
  • прозорість;
  • колір;
  • кількість вкраплень;
  • вік;
  • спосіб обробки.

Середня ціна каменя найчастіше цікавить колекціонерів і ювелірів. При формуванні вартості враховуються і зіставляються перераховані вище фактори.


Якщо ж взяти самоцвіти, однакові по чистоті, розмірам і насиченості кольору, то на першому місці виявиться рубін. Чималу роль також відіграє мода. Ціни на камені змінюються в залежності від її віянь.

Синтетичний рубін: особливості та відмінності

Рідкість і дорожнеча натуральної сировини послужили поштовхом до створення штучних аналогів. Було винайдено п'ять способів виготовлення синтетичних мінералів. За характеристиками і зовнішнім виглядом вони не поступаються природним і навіть перевершують їх, однак коштують набагато менше. Їх виготовляють для ювелірних та сувенірних цілей.

Сировиною для виробництва служить розплав корунду. Буквально за кілька годин з нього можна виростити монокристал. Спочатку він безбарвний, але після введення мікроскопічних часток хрому набуває характерний відтінок. Відносна простота технології дозволяє виготовляти гідротермальні рубіни великих розмірів в необхідних кількостях. Найбільші виробництва знаходяться в таких країнах, як Німеччина, Великобританія, Франція, а також Швейцарія і США. У менших кількостях корунд вирощують в Японії та Індії.

Гідротермальний рубін – не підробка, а якісний штучний аналог. Виробники та продавці прикрас вказують походження кристала. До переваг синтетичних каменів відноситься те, що вони не тьмяніють під впливом ультрафіолету і більш яскраві, ніж натуральні.

Термін експлуатації штучного матеріалу необмежений, тому що той більше твердий, міцний і не вимагає особливих умов зберігання.

Вчимося відрізняти справжній камінь від підробки

Дорогі самоцвіти можуть замінювати фальшивками – склом, пластмасою або схожими камінням. Хоча штучно вирощений кристал не варто називати підробкою, для деяких покупців питання натуральності принципово важливе. Розглянемо, як відрізнити справжній рубін від копії:

  • Помістіть кристал в посудину з водою. Справжній камінь буде світитися червоним кольором.
  • Просвітіть зразок на сонці. На світлі у нього буде яскравий бордовий колір, а з тильного боку – більш блідий.
  • Опустіть камінчик в стакан молока. Рідина повинна стати рожевою.
  • Посвітіть на корунд УФ-лампою. Оригінал залишиться червоним, а підробка буде виглядати помаранчевою.
  • Покладіть камінчик на повіку або іншу чутливу ділянку шкіри. Підробка швидко нагріється, а оригінал довго залишиться холодним.
  • Бульбашки в справжньому рубіні заповнені червоним газом, а в фальшивках – повітрям.
  • Тріщини в оригіналі матові і звивисті, в підробці – прямі та блискучі.

Від граната та інших більш дешевих порід рубін відрізняється яскравим «діамантовим» блиском. Інші, схожі за зовнішніми ознаками, камені дають матове світіння. Ще один вирішальний фактор – ціна. Якщо вона нижча за ринкову, це повинно насторожити. Перед покупкою не зайвою буде консультація геммолога. Незалежна експертиза допоможе переконатися в тому, що ви купуєте оригінал.

Як доглядати за прикрасами

Хоча камінь відрізняється міцністю, намиста, кольє, сережки зі вставкою рубіна потребують належного поводження. Їх рекомендують зберігати в закритій скриньці або мішечках з м'якої тканини. Бажано, щоб вони знаходилися в різних відсіках і не терлися один об одного. Слід уникати тривалого впливу сонячних променів. Такі прикраси не носять постійно, а надягають в особливих випадках.

Періодично потрібно проводити чистку каменю і його обрамлення. Помістіть виріб у теплий мильний розчин, залиште на 15 хвилин і акуратно потріть фланелевою тканиною або зубною щіткою. Приділіть увагу місцям кріплення, в яких часто накопичується бруд. Також вироби можна чистити в ультразвуковій ванні, якщо немає інших каменів, яким такий метод протипоказаний.

Де можна купити стильні прикраси з рубіном

Компанія AURUM пропонує шикарні каблучки, сережки та намиста українського виробництва. Золоті прикраси, інкрустовані дорогоцінними каменями, стануть прекрасним доповненням образу. Коштовності не зможуть залишити байдужими завдяки своїй розкоші. Ювеліри створюють дивовижні моделі прикрас, в яких краса рубіна підкреслена благородними металами та оригінальними формами. В інтернет-магазині представлені колекції таких виробів. Вибрати підходящий варіант можна, скориставшись фільтрами в каталозі. Покупку легко оформити онлайн і отримати товар з доставкою по Україні.