Ваше місто
Ваше місто
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
shop@aurum.in.ua Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Плетіння ланцюгів та браслетів

Ланцюжок і браслет – одні з найбільш поширених і популярних видів прикрас. Особливо ефектно вони виглядають на відкритих ділянках тіла. На ланцюжки можна повісити кулони, релігійні символи, а браслети часто доповнюють шармами. З огляду на затребуваність цих прикрас, були придумані десятки різних типів в'язки.


Технології плетіння ланцюжків

Раніше ювеліри виготовляли прикраси виключно вручну, за допомогою нечисленних інструментів. Вироби виходили воістину оригінальними, брак був зведений до мінімуму. Однак такий метод виробництва вимагав великих трудових витрат і витрат часу. Ефективність процесу збільшилася з винаходом спеціальних верстатів. В даний час поряд з ручним методом застосовуються штампування і машинне плетіння.

У першому випадку виходять ексклюзивні прикраси. Зазвичай їх роблять на замовлення, у них висока вартість. При штампуванні використовують готові ланки, які протягують один в одного. Така продукція найдешевша і проста. Також в'язку можуть виконувати машини. На верстатах створюють вироби з ланок будь-яких розмірів. В'язка буває одинарною, що складається з двох або трьох рядів.

Базові способи з'єднання:

  • Бісмарк;
  • якірне;
  • панцирне.

На основі цих технологій створені багато інших. Матеріалом може служити будь-який ювелірний метал. Для додання остаточного вигляду застосовують алмазну обробку. Спеціальними різцями знімають верхній шар з зовнішньої та внутрішньої сторін. Завдяки таким зрізам метал ще краще блищить на світлі..

Плетіння Бісмарк

Ланцюжок дуже міцний і надійний. У технології є й інші назви – кайзер, кардинал. Такі ювелірні ланцюжки виглядають, як доріжка з 3-4 рядів. Ланки при цьому спрямовані в різні боки. Вироби виходять досить масивними. В'язка Бісмарк привертає міцністю, виглядає аристократично і солідно. Щоб надати прикрасі витонченості, колечка єднають не надто щільно. У плоскому варіанті ланка два рази закручена по спіралі, а в подвійному – тричі.

Пітон (він же фараон) – один з різновидів Бісмарка. Ланцюжок складається з трьох рядів кілець і вважається найміцнішим. Її можна носити, не боячись порвати. Підходить як чоловікам, так і жінкам. Стильно виглядає разом з діловим костюмом.

Так званий арабський Бісмарк виглядає таємниче і заворожуюче. Складається з двох рядів кілець. Кожну ланку проколюють шилом і збирають ланцюжок. Візерунок нагадує арабську писемність. «Струмочок» отримав таку назву завдяки тому, що деталі напівкруглої форми, з'єднуючись, немов перетікають одне в інше. Це надає легкості та об'єму.

Візантійське плетіння

Його ще називають королівським, оскільки воно виглядає розкішно. Майстер вільний сам вибирати розмір, форму і напрям ланок при з'єднанні. Такий ланцюжок виглядає, як витвір мистецтва. Під час руху елементи переливаються на світлі, красиво струмують. Методика популярна у представників обох статей. Плетіння дуже міцне і при цьому витончене. Його застосовують для виготовлення масивних ланцюжків і браслетів.

Існує безліч варіацій візантійського плетіння. Наприклад, спіралеподібні ланки можуть бути закручені в різних напрямках. Або кільця, оброблені алмазним різцем, пов'язують в квадрат. Ще один варіант – спрямовані в одну сторону V-подібні ланки. Назва «колосок» дуже підходить з причини зовнішньої схожості.

Якірне плетіння

Класичний спосіб зчеплення елементів – лаконічний, універсальний, перевірений часом. Ланки з'єднуються послідовно і розташовані перпендикулярно. Ланцюжки на шию, виконані таким способом, добре поєднуються з підвісками.

Є кілька різновидів якірного плетіння:

  • Ролло (шопард, бельцер). Застосовуються ланки круглої форми.
  • Гарібальді (подвійне ролло). З'єднання по 2 кільця.
  • Якір. Використовуються овальні елементи.
  • Морська. З внутрішньої сторони в кільцях є перемички.
  • Кордова. Нагадує кручений джгут, оскільки в одну ланку входить кілька, і вони перескакують через 2-3.

Венеціанське плетіння

Підтип якірної в'язки. Складається з широких тонких елементів, з'єднаних паралельним, круглим або прямим плетінням. Форма може бути квадратною або прямокутною. Дві або три складові сплетені в одному блоці. Виглядає оригінально і витончено.

У традиційній технології кожну ланка виготовляють окремо, а потім майстер збирає їх вручну. Альтернативний метод має на увазі почергове з'єднання. Для цього в попередній ланці роблять виїмку, в яку вставляють наступну. Перевага першого способу – в міцності, а другого – в об'ємності. Особливо елегантні вироби, що складаються з маленьких кілець. Завдяки оригінальному способу кріплення метал виблискує на сонці, як дорогоцінні камені. Ланцюжки і ювелірні браслети прекрасно поєднуються з підвісами. Вони стануть родзинкою будь-якого наряду, виглядають невимушено і легко.

Панцирне плетіння

Одна з базових технологій, при якій ланки знаходяться в одній площині. Для цього їх відповідним чином скручують і шліфують для додання блиску. Моделі з алмазною гранню виглядають особливо ефектно. Назва «панцирні» обумовлена тим, що подібним чином в давнину виготовляли кольчуги. В'язка застосовується для виготовлення чоловічих і жіночих ланцюжків в якості самостійної прикраси, а також для носіння разом з підвісками.

Панцирі бувають цільними (виробленими верстатом з дроту) і порожнистими (зробленими вручну). Вироби машинного виготовлення нерідко включають додаткові плетіння. Обидва варіанти дуже міцні і вкрай рідко рвуться. Виробники спеціально послаблюють одне з кілець карабіна, щоб в разі сильного ривка воно розігнулося, і ланцюжок не зашкодив шиї.

Плетіння Мона Ліза

Також відоме як нонна. Ажурне, немов в'язане гачком мереживо. На перший погляд здається, що ланцюжок складається з двох частин. Насправді використовуються ромбовидні ланки різних розмірів, великі при цьому обрамляють менші. Завдяки цьому досягається ефект подвійності. Елементи розташовані в одній площині, при носінні не перекручуються.

Візерунок виглядає витончено і самодостатньо. Однак це не заважає комбінувати ланцюжки з кулонами. Незважаючи на гадану складність Мона Ліза створюється досить просто. Мереживо привабливо виглядає на жінках будь-якого віку. Крім того, воно досить надійне.

Плетіння Love

Романтична назва цього способу пояснюється тим, що ланки схожі на сердечка. Це типовий жіночий варіант. Вдало виглядає на юних, романтичних і ніжних дівчатах. Виконані за цією технологією браслети виглядають легко і витончено. Ланцюжки не потребують додаткового декору, оскільки і без того виглядають ошатно і витончено. Це відмінний подарунок для коханої, а також з приводу повноліття, випускного.

Плетіння снейк

Змієподібний ланцюжок – черговий підвид панцирної в'язки. Її відрізняє те, що ланки розташовані дуже щільно один до одного. Профіль круглої форми дійсно нагадує змію або шнур. Снейк пустотілий всередині, буває різної товщини.

Універсальний варіант для чоловіків і жінок. Все ж у слабкої статі він заслужив більше визнання. Ланцюжок цілком може замінити кольє.

Плетіння Сінгапур

Різновид панцирної техніки. Спіральний ланцюжок популярний серед жінок. Він ніколи не буває масивним, завжди делікатний і ніжний. Кручений виріб самодостатній і не потребує доповнень. У променях сонця округлі металеві ланки виблискують, прикраса притягує погляди. Однаково розкішно виглядають золоті та срібні коштовності. Підходять як для повсякденного носіння, так і для святкових заходів.

Плетіння ромб

Елементи однойменної геометричної форми з'єднані за принципом якірного ланцюга. Зустрічаються одинарні, подвійні і потрійні ромби. Виріб ефектний і добре виглядає на дитячій, жіночій та чоловічій шиї, а також в якості браслета. Простий, але оригінальний ланцюжок стане придатною основою для кулона, хрестика.

Фантазійне плетіння

До цієї категорії відносяться види в'язання, які не входять до списку основних і поширених. Фантазійні візерунки отримують завдяки змішуванню традиційних методів з авторськими нововведеннями. В результаті з'являються складні, унікальні за дизайном вироби. Ось деякі приклади:

  • Фігаро (картьє). Ланки розташовані в одній площині, проте від стандартної панцирки відрізняються тим, що їх розміри і форми чергуються. Варіації розташування бувають найрізноманітнішими.
  • Перлина. Складається з маленьких кульок або циліндрів, які нагадують перлини.
  • Французька косичка. Переплетення двох ниток різних кольорів.
  • Роза. Елементи укладені таким чином, що нагадують бутони.
  • Равлик. Ланки спіралевидної форми виглядають, як мушля.

Це далеко не повний список. Ювеліри придумують нові техніки донині.

Вибір довжини ланцюжка

Перш за все потрібно виміряти обхват шиї. Зробити це можна сантиметровою стрічкою. Потім необхідно додати 5-10 см. Це базова довжина. Для жінок вона становить приблизно 45-55 см, для чоловіків – 50-60 см, а для дітей – 35 см. Відповідна прикраса для представників сильної статі не опускається нижче лінії ключиць. У жінок же більше свободи, і на вибір довжини впливають інші критерії, наприклад зріст, комплекція, одяг, привід.

Так званий «нашийник» охоплює середину шиї, а чокер сидить біля її основи. Їх носять з одягом з V-подібним вирізом або відкритим топом. Підходять струнким молодим дівчатам і молодим жінкам з довгою красивою шиєю. «Принцеса» – універсальний варіант, що досягає рівня ключиць. Поєднується і з офісною блузою, і з глибоким декольте. Трохи довше – «Матіне». Такий ланцюжок носять на голе тіло або поверх одягу. Довжина «Опери» – від 70 до 90 см. А «Роуп» може доходити до талії. Довгі моделі поєднуються з вечірнім стилем, часто їх носять подвійним обертом.

Якщо шукаєте підходящий браслет, то він повинен бути на пару сантиметрів довшим за обхват зап'ястя. Його зручно носити, він не буде стискати руку або бовтатися.

    Види замків

    Хоча ланцюжок і браслет привертають увагу зовнішнім виглядом, саме застібка багато в чому визначає, чи буде зручно носити прикрасу і скільки вона прослужить. Є кілька поширених видів замків. Один з них – карабін, що складається з круглої ( «папуга») або каплевидної («краб») петлі і колечка. Кріплення надійне і просте у використанні. Шпрінгельний замок оснащений пружинкою і засувкою. Його ще називають «бубликом», оскільки він круглий.

    За функціональністю і зручністю вони практично не відрізняються. Карабін зазвичай встановлюють на масивних важких коштовностях, а маленький шпрінгельний замок більше підходить для тонких і легких виробів.

    Обидва типи кріплення легко ремонтуються. Інші види застібок (шарнірний замок, «коробка», «вісімка») використовують рідко, оскільки вони не настільки надійні.

    Ось ще кілька корисних порад щодо вибору ланцюжків:

    • Якорка, колосок, ролло, панцир відносяться до категорії унісекс, але варто врахувати також їх підвиди. Деякі варіанти Бісмарка добре виглядають тільки на чоловічий шиї, а нонна і лав – виключно жіночі моделі.
    • Занадто тонкий виріб безглуздо виглядає на чоловікові, а надто товсте і грубе – на дамі.
    • Якщо хочете носити кулон, вибирайте міцні типи в'язки. Ланцюжок не повинен бути масивним і ажурним, щоб підвіска візуально не загубилася.
    • Контраст відтінків в місці припаювання замку, щербини – це брак. Вставки повинні добре сидіти в оправі.
    • У якісній прикрасі ланки не застряють і легко рухаються.
    • Вибираючи ланцюжок як базу для підвіски або доповнення до інших коштовностей, не забувайте про правила поєднання.

    Майстерності ювелірів немає меж. Існує величезна кількість способів виготовлення прикрас. Вдало обраний виріб прикрасить ваш образ і буде довго радувати відмінною якістю.