Ваше місто
Ваше місто
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Обручки традиції

Цей весільний звичай – невід'ємна частина церемонії одруження, без нього не обходиться жодне весілля. Навіть складно уявити, що вперше давня традиція виникла приблизно 5000 років тому! Пропонуємо розкрити всі секрети обручок далі.

Чому саме безіменний палець

Необхідно звернутися до історичних відомостей, щоб відповісти на поставлене запитання. Найпершими стали надягати каблучки на весілля стародавні єгиптяни. Їх вибір припав на безіменний палець. Сталося це не випадково: жителі Давнього Єгипту вважали, що в ньому бере початок вена, яка веде прямо до серця. Останнє ж завжди вважалося головним символом любові. Єгиптяни виготовляли каблучки з осоки, надавали їм круглу форму.

Традицію обмінюватися обручками продовжили стародавні греки. У еллінів прикраса також надягалась на безіменний палець, що вказувало на те, що людина вже знайшла другу половинку.

Жителі Давнього Риму не залишилися в стороні, дізнавшись про новий обряд. Вони внесли в нього суттєві зміни, почавши першими виготовляти вироби з металу. Але палець залишили той самий. Як правило, каблучки стилізували під ключі, що символічно означало рівність обов'язків дружини і чоловіка.

Що стосується наших безпосередніх предків – стародавніх слов'ян, то вони вирішили не відступати від давніх традицій, продовживши носити обручальний перстень на безіменному пальці. Так тисячолітній ритуал успішно зберігся до сучасності.

Правда, скептики наводять більш прозаїчний аргумент на цей рахунок. Саме безіменний палець менше інших задіюється при виконанні повсякденних справ. Коштовність, надіта на нього, не доставляє людині дискомфорту.

Зробити однозначний висновок щодо вибору пальця для обручки складно. Але в будь-якому випадку ніхто так і не зміг за століття змінити цей ритуал.

На яку руку надягають обручку в різних країнах

Весільні каблучки – один з найбільш суперечливих атрибутів шлюбних уз. У представників різних держав світу і віросповідань існують свої правила їх носіння. Хоча саме значення символу шлюбу залишається незмінним. Розглянемо відмінності для ряду країн:


  1. Україна. Тут вважають за краще надягати вироби, відштовхуючись від релігійних канонів своєї традиції. Православні християни поміщають символ любові та вірності на праву руку. Вони переконані, що саме з цього боку знаходиться янгол-охоронець людини. Католики ж задіють ліву руку – ту, що знаходиться ближче до серця.
  2. Америка. Одруженню передує обов'язкові заручини, коли майбутній чоловік дарує нареченій каблучку з коштовним каменем. Його, так само як і обручки, належить носити на лівій руці.
  3. Китай. Незвично виділяється серед інших країн, адже місцеві жителі практикують різний підхід для чоловіків і жінок. Наречена прикрашає заручним перснем праву руку, а наречений – ліву.
  4. Шрі Ланка. В острівній державі традиція прямо протилежна тій, яка спостерігається в Китаї.
  5. Іспанія. Символ шлюбу у місцевого населення красується на правій кисті.

Ліву кисть вибирають шведи, французи, італійці, мексиканці та австралійці. А на праву надягають ювелірний виріб представники держав колишнього СНД, а ще німці, болгари та данці.

Цікавий варіант розвитку подій спостерігається в Ізраїлі, а також в Лівані, Туреччині та Бразилії. В процесі одруження молодята зазвичай надягають каблучку на палець правої руки, а в подальшому житті вироби переміщують на ліву.

Чи припустимо носити обручку на ланцюжку

Сьогодні складно здивувати когось оригінальним дизайном весільної прикраси. А ось перстень, що висить на ланцюжку у жінки або чоловіка, викликає непідробний інтерес. Адже такі вироби прийнято носити на пальцях. Спробуємо з'ясувати, які причини можуть бути у такого незвичайного рішення. А також розберемося з тим, чи можна так робити в принципі.

У числі популярних причин носіння обручки на ланцюжку зазвичай називають такі:

  • виріб на руці заважає виконувати повсякденні справи;
  • перстень може доставляти дискомфорт через деякі патології: захворювання суглобів пальців, запальні процеси, схильність до набряків.

А представникам певних професій і зовсім іноді доводиться знімати весільні обручки, щоб гарантувати собі безпеку. Наприклад, ризикують постраждати або зашкодити іншим будівельники, медики й автомеханіки.

З причинами розібралися. Тепер спробуємо зрозуміти, чи припустимо носити ювелірний символ любові на ланцюжку? З одного боку, прикрашати обручкою безіменний палець – красивий тисячолітній ритуал. Споконвіку персні носили саме таким чином, вірячи, що вони гарантують новоспеченій сім'ї щастя, любов і подружню вірність.


З іншого боку, якщо у закоханих є поважний привід (відповідна робота або хвороба), то цілком можна зробити виняток з правил. До того ж прикраса на ланцюжку продовжує бути нерозлучною зі своїм власником, в чому і полягає її основне завдання.

Особливості носіння обручок чоловіками

Представники сильної статі часто ігнорують ювелірні вироби. Або використовують їх в обмеженій кількості. Але що стосується традиційного символу любові, то кожен чоловік ревно дотримується шлюбного звичаю.

Обручалки прийнято надягати на руку в день весільної церемонії, молоді обмінюються ними в знак вірності та незгасних почуттів. Зазвичай пара вибирає прикраси разом, в деяких випадках це робить наречений.

Найбільшою популярністю у сильної половини людства користуються класичні моделі кілець. Гладкі обідки з дорогоцінного металу вдало поєднуються з іншими прикрасами, не доставляючи своєму власникові дискомфорту в повсякденному житті.

Ті, хто бажають чогось більш незвичного, можуть вибирати з широкого розмаїття варіантів перснів, доступного в магазинах. Найпоширеніший метал – золото, хоча зустрічаються вироби, виготовлені з платини та срібла.

Види обручок

Перед походом в ювелірний магазин не завадить ознайомитися з існуючими варіантами шлюбних прикрас. Спочатку розглянемо, які бувають обручки за формою:

  1. Класичні. Це гладкі каблучки з плоским зовнішнім або внутрішнім профілем. Універсальний варіант, який подобається більшості молодят своєю лаконічністю і комфортом у носці.
  2. Каблучки-шайби. Досить масивні вироби, виконані в стилі хай-тек. Така модель прекрасно підходить для нанесення гравіювання або складного малюнка на обідок.
  3. Прямі. Відрізняються гладкою поверхнею, виглядають стильно і стримано. Сподобаються цінителям простоти та суворості.
  4. Круглі. Інша назва цієї форми – «бублик». Максимально комфортний варіант прикраси, який не доставляє незручностей у повсякденному житті. Найчастіше його вибирають чоловіки.
  5. Опуклі. У них кругла форма із зовнішньої та внутрішньої сторони. Для більшої привабливості можна доповнити вироби малюнком.
  6. Увігнуті. Найпрактичніші ювелірні обручки. Їх зовнішня сторона злегка увігнута всередину, а внутрішня – зазвичай округла. Завдяки таким особливостям персні майже не схильні до механічних впливів, тому довго зберігають привабливий вигляд.

При виборі прикрас важливо орієнтуватися на свої відчуття. Перстень не повинен тиснути або натирати. Також важливий фактор – зовнішній вигляд виробу. При цьому зовсім необов'язково купувати повністю ідентичні обручки. Достатньо, щоб вони були зроблені в одному стилі.

Сподіваємося, ви отримали потрібну інформацію про обручки. Нехай цей атрибут шлюбу з тисячолітньою історією надійно захищає ваш союз від будь-яких негараздів, допомагає зберігати палкі почуття!

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд