Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як доглядати та чистити золоті прикраси

Золото – благородний, але м'який метал, схильний до негативного зовнішнього впливу. У цій статті ми розповімо, як доглядати за ним, чистити та захистити від зношування.

Чому золото темніє

Практично всі люди знають, що срібло піддається потемнінню. А ось, що золото має таку ж властивість, помічали далеко не всі.


Причина потемніння виробів із золота полягає в тому, що в них є різні домішки. Оскільки в чистому вигляді дорогоцінний метал використовувати не можна – він занадто м'який:

  • набуті рожеві або червоні тони - ознака того, що в металі є мідні добавки;
  • прояв сірого відтінку виникає через добавки срібла.
Зверніть увагу! Достатньо дотримуватися правил носіння золотих виробів і регулярно доглядати за ними, щоб уникнути потемніння.

Як досягти блиску: головні секрети та особливості

Золоті вироби можуть протягом тривалого часу залишатися блискучими, яскравими та привабливими, навіть якщо ви взагалі не чиститимете їх. Щоб досягти такого результату, необхідно дотримуватись певних рекомендацій:

  1. Після того, як ви надягали та носили золоті прикраси, зніміть їх і легенько протріть м'якою тканиною – наприклад, підійде мікрофібра.
  2. Для зберігання золота виділіть спеціалізовану скриньку або м'який мішечок. Так ви зможете захистити ювелірні вироби від попадання на них пилу, ультрафіолету.
  3. Не рекомендується залишати на собі золото під час купання (у ванній, морі, озері), прийому душу, занять спортом, прибиранні чи роботі, що передбачає фізичну активність.
  4. Захистіть ювелірні вироби від попадання на них косметики, парфумів.
  5. Не носите золото до приміщень, де може бути різкий перепад температури – наприклад, у сауну.

Як доглядати за золотом самостійно

Досвідчені ювеліри стверджують, що віддавати золоті вироби на чищення необхідно лише професіоналам. Однак така можливість є далеко не завжди. Як бути? Даємо кілька перевірених та простих рецептів.

1. Використовуйте соду

Це універсальна речовина, яка підходить для очищення і срібла, і золота. Щоб почистити дорогоцінний метал, зробіть із щіпки соди та теплої води щільну, але м'яку суміш і потріть кільце зубною щіткою. Після процедури очищення протріть виріб м'якою фланеллю.

2. Сік цибулі

Візьміть звичайну цибулину і натріть її на тертці. У цибульну суміш, з якої тече сік, покладіть прикрасу із золота. Добре потріть його. Потім промийте в чистій теплій воді і просушіть. Якщо виріб має фігурні елементи, переконайтеся, що частки цибулі не залишилися.

3. Мильний розчин

Даний метод рекомендується, якщо забруднення незначні та ледь помітні. Щоб досягти кращого результату в мильний розчин, рекомендується додати кілька крапель нашатирного спирту. Достатньо не більше 10 крапель на 200 мл води.

У створений вами розчин покладіть золотий виріб на деякий час, потім промийте в теплій проточній воді і ретельно протріть м'якою тканиною.

На завершення

Нічого складного в організації догляду за золотими виробами немає. Достатньо лише дотримуватися наших порад і дбайливо ставиться до своїх прикрас. Це дозволить зберегти їхнє первозданне сяйво і неповторну красу.

Зверніть увагу! Не забувайте про правила зберігання! Вибирайте для золота якісну та щільну скриньку.

Хочемо зазначити, що всі перелічені поради актуальні, якщо йдеться про чищення саме золота. Якщо ж в прикрасі є каміння або інші вставки, самостійне очищення та догляд будуть іншими. Наприклад, якщо це коштовне каміння, то краще відразу звернутися до майстерні, в якій досвідчений ювелір зможе домогтися чистоти та краси виробу, не завдавши йому шкоди.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд