Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Властивості та цікаві особливості чудового нефриту

Неймовірно міцний, з матовим восковим блиском нефрит — камінь, який не належить до категорії рідкісних кристалів. Однак його популярність висока, що пояснюється неповторними візуальними особливостями і вишуканою красою. Чудовий нефрит використовують для створення витончених предметів декору, оригінальних ювелірних прикрас і потужних оберегів, а в Китаї він найшанованіший і найсвятіший. Секрет не тільки в його природній красі, а й у чудових властивостях, що приносять численні блага. Існує вислів: навіть у золота є ціна, а нефрит — неоціненний. У чому ж дивовижні особливості каменю — розберемося далі.


Історія відкриття і родовища нефриту

Священний імператорський мінерал. Саме так називали нефритовий камінь у Китаї. Його почали використовувати ще з періоду неоліту. У давні часи з нього створювали не тільки амулети та релігійні атрибути, а й предмети побуту, зброю. Високо цінували цей мінерал у Єгипті, Монголії, Новій Зеландії, Центральній Америці. У Китаї нефрит з його дивовижними властивостями досі вважають національним і священним каменем. Ще одна назва — жад, але вона була популярною до XIX століття і сьогодні майже не використовується.

Нефрит, значення якого з грецької звучить як «нирка», після шліфування річковою водою справді нагадує людський орган. Це поширений мінерал. Його видобувають у різних країнах по всьому світу. Великі родовища зосереджені в Китаї, на островах Нової Зеландії та Полінезії, в Австралії, Бразилії, Мексиці, Канаді та США. Поклади нефриту розробляють доволі активно, але про виснаження запасів не йдеться. Однак родовищ білого, червоного і чорного каменю залишилося небагато.

Фізичні та магічні властивості нефриту

Один з найбільш в'язких мінералів складається з найдрібніших кристалічних волокон. Нефрит — камінь, властивості якого багато в чому визначаються його незвичайною структурою. Волокна з'єднуються між собою, як лоза під час плетіння кошика. Це забезпечує матеріалу виняткову в'язкість — розколоти нефрит практично неможливо. У давнину з нього робили не тільки красиві вироби, а й дуже міцні сокири. За ступенем твердості напівдорогоцінний камінь можна порівняти з гранітом і сталлю. Серед ключових характеристик:

  • Твердість за шкалою Мооса — 5,5-6,5 бала.
  • Щільність — 2,9-3,32 г/см³.
  • Температура плавлення — близько 1100°C.
  • Блиск — восковий жирний.

У природі зустрічаються різні екземпляри: від непрозорих до таких, що просвічуються. Зелений камінь нефрит — найпоширеніший. Однак існують також чорні, білі, блакитні, червоні, жовті, коричневі екземпляри. Колір залежить від домішок. Доволі м'який нефрит легко обробляється, а прикраси та декор із нього вважаються вічними.

Дивовижна магія жада відома з давніх часів. Він — камінь мудрості та вічності. Нефрит приносить позитивні зміни в житті. Він допомагає отримати багатство тим, хто обирає його як талісман. У Китаї всі, хто прагне поліпшити своє фінансове становище, купують статуетки нефритових рибок. Гарний камінь дає життєві сили і міцне здоров'я.

Скільки коштує нефрит і як його відрізнити від підробки

Ціна жада залежить від сукупності характеристик, а насамперед — розміру і чистоти, кольору. Не можна сказати, що цей камінь коштує дешево. Високу ціну визначають його краса, популярність і універсальність.

У лабораторних умовах нефрит не синтезують. За жад нечесні продавці видають скло або пластик, а також серпентин, кварц, агат, попередньо фарбуючи їх у потрібний колір. Знаючи властивості нефриту, можна спробувати визначити його справжність. Наприклад, подряпати. Справжній камінь не зміниться, а підробка постраждає. Одним із найкращих індикаторів вважається неповторний восковий блиск. Його отримують усі камені, за дуже рідкісним винятком. Однак 100% впевненості у висновках при таких оцінках бути не може. Оптимальне рішення — замовляти ювелірні вироби в перевірених магазинах.

Нефрит за знаками зодіаку: вплив і сумісність

Жад лояльний до всіх знаків зодіаку, однак, вибираючи талісман, потрібно приділити особливу увагу його кольору. Білий ідеальний для Терезів. Він допомагає приймати правильні рішення для досягнення успіху в будь-якій сфері. Блакитний підходить повітряним знакам. Він додає впевненості в силах, допомагає позбутися недоліків. Вогняним знакам слід вибирати каміння червоного кольору, а водяним подарують умиротворення і гармонію жовті екземпляри.

Нефрит у ювелірній справі

Красивий і популярний жад неперевершений у прикрасах. Розібравшись, кому підходить нефрит, можна сміливо братися за вибір свого виробу. Цінителі вишуканих коштовностей люблять моделі з нефритом за неповторні візуальні характеристики — оригінальний восковий блиск і унікальну оптичну властивість у вигляді внутрішнього світіння, що нагадує туман.

Оправу для жада вибирають за кольором каменю. Екземпляри світлих відтінків відмінно поєднуються з білими металами, а смарагдові та червоні — з жовтим золотом. Найпопулярніші — прозорі зелені вставки. З нефриту створюють красиві сережки, браслети, намисто. Зелені екземпляри незамінні для моделей у стилі «Флористика».

Догляд за нефритовими прикрасами: ключові правила

Міцний камінь не вимагає особливих зусиль для збереження краси. Достатньо періодично чистити прикраси з жадом у мильному розчині, використовуючи м'яку щітку. Після цього промити під проточною водою. Потім — ретельно відшліфувати м'якою серветкою. Зберігати коштовності потрібно в спеціальній скриньці або індивідуальному мішечку.

В інтернет-каталозі AURUM великий асортимент авторських прикрас із чудовим нефритом. Зробити вибір швидко і самостійно вийде завдяки фільтрам. Дуже зручно замовляти товар з доставкою по Україні. Залишайтеся чарівними з улюбленими прикрасами — вибирайте красивий і сильний нефрит!



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд