Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Агат — прекрасний, загадковий, чарівний камінь

Агат не може залишити байдужим: його фантазійний малюнок заворожує погляд. З давніх-давен цей напівдорогоцінний камінь був популярний в ювелірній справі. Він представлений численними варіаціями кольорів та візерунків. Серед такого розмаїття кожен знайде варіант до смаку.




Агат: витоки та родовища

Історичні згадки про те, хто першим виявив камінь та почав його використовувати, відсутні. Однак зустрічаються стародавні записи про цей мінерал. Відомо, що його добували греки та римляни ще за 300 років до нашої ери. У хроніках Плінія Старшого, давньоримського історика, який жив у І ст. н. е., сказано, що назва агата походить від річки Ахатес у Сицилії. Є інша версія. Вважають, що «агат» — це похідна грецького слова, яке перекладається як «щасливий», «добрий». Таке найменування, швидше за все, вказує на сприятливі властивості каменю. З давніх-давен мінерал використовували для виготовлення виробів, предметів декору, прикрас і амулетів.


Самоцвіт видобувають у всьому світі. Його родовища є в Грузії, Австралії та Монголії. Камінь знаходять в Уругваї, Індії та Бразилії. Агат — один із найпривабливіших мінералів України. Він зустрічається у вигляді жил чи витягнутих елементів у вулканічних породах Криму та Західної Волині. Зовні такі самородки схожі на мигдалеві горіхи.

Унікальні властивості та вид

Мінерал є різновидом халцедону. Основна відмінність — смугастість — пояснюється чергуванням шарів різної товщини (від одного мікрона до кількох сантиметрів). Вони відрізняються кольором, насиченістю тону, прозорістю та пористістю. Залежно від цих властивостей та розташування смуг камінь агат класифікують на такі різновиди:

  • блакитний;
  • моховий;
  • чорний;
  • оковий;
  • бастіонний;
  • бразильський;
  • дисковий;
  • сердоліковий;
  • зірчастий;
  • тиманський та інші.

У малюнку проглядаються геометричні, природні та географічні мотиви, химерні малюнки. Будь-які ювелірні вироби, наприклад, сережки з агатом, унікальні та неповторні. Твердість кристалів — 6,5-7 балів за шкалою Мооса. Він шаруватий і досить крихкий, тому вимагає дбайливого поводження.

Відмінні риси оригіналу

Хоча агат недорогий та поширений, його можуть підробляти та замінювати штучним. Способи відрізнити натуральний матеріал:

  1. В оригіналу немає контрастних смуг і різких переходів від світлого до темного.
  2. Підробка має неприродно яскраві відтінки (салатово-зелений, темно-фіолетовий, неоново-синій).
  3. Тонкі пластинки натурального каменю просвічуються на світлі.
  4. Прикладений до зап'ястя природний мінерал нагріється не раніше, ніж за 30 секунд, пластмаса — швидше.
  5. Оригінал залишає слід на склі.
  6. На зламі агат матовий, а підробка блищить.

Ціна залежить від різновиду мінералу. Що рідше він зустрічається, то дорожче. Якщо з каменю виготовляють вставки для сережок або каблучки з агатом, визначальними будуть розмір, проба металу, а також вага прикраси.

Використання в ювелірних виробах

Великий вибір варіантів, краса та податливість сировини роблять її популярною у виготовленні прикрас. В асортименті — різноманітні моделі, можна знайти відповідну під кольоротип, образ та привід. Мають гарний вигляд поліровані вставки круглої, овальної та інших правильних форм. На зрізі чітко видно переплетення смуг та гра переливів. З кристала можна вирізати будь-яку фігуру. Популярні кулони з агатом у формі конюшини.

Дорогоцінні метали посилюють красу інкрустації. Чорна вставка виглядає ефектно в обрамленні червоного золота. Строкаті часто використовують у срібних виробах. Також застосовують інші сплави холодних та теплих відтінків, залежно від бажаного ефекту. У каталозі інтернет-магазину є фотографії товарів, і можна підібрати варіант на смак.

Цілющі та магічні властивості

Неповторний візерунок на зрізі завжди здавався чимось містичним. Багато хто вважає, що носити браслети з агатом та інші прикраси корисно для здоров'я. Вироби використовують як оберіг, захист від наговору. Їх вважають символами удачі. Сережки з цим каменем здатні вгамувати зубний біль, допомагають впоратися з мігренню, каблучки діють як заспокійливий засіб. Намисто лікує серце та дихальні органи. Вважають, що мінерал поглинає негативну енергію. Особливого змісту надають чорним самоцвітам. Їх використовують як атрибут медитації. А окові зміцнюють імунітет та омолоджують організм.

Агат — це камінь Тельців та Стрільців по зодіаку. Представникам цих знаків не обійтися без допомоги символу для успіху в сімейному та діловому житті. Рекомендують носити кольє з агатом в оправі зі світлого металу для збереження гострого розуму та розкриття здібностей. Терезам і Близнюкам самоцвіт допоможе зберегти рівновагу у всіх сферах життя. А для Скорпіонів та Дів він не підходить.

Поради щодо носіння та догляду

Камінь личить людям будь-якого кольоротипу. Серед безлічі переливів можна знайти варіант, що підходить до зовнішності. Сусідство з червоним камінням (піропом, рубіном, гранатом), а також діамантом небажане. Вдалими вважаються поєднання з:

Регулярний правильний догляд збереже привабливість виробу з агатом. Протирайте камінь вологою серветкою від пилу та нальоту. Його можна мити у холодній чи теплій воді з додаванням рідкого мила. Агресивні засоби, такі як пральний порошок або концентровані рідини для чищення сантехніки, не підійдуть. Не тріть щіткою, щоб не подряпати поверхню. Не залишайте камінь у мокрому вигляді. Ополосніть і протріть насухо м'якою тканиною. Ювелірні вироби краще зберігати в окремих мішечках або відсіках скриньки, щоб вони не подряпалися між собою.

Агат має дивовижні властивості та незвичайну красу. Його дуже люблять ювеліри та створюють із ним справжні шедеври. Вибрати модель, що сподобалася, легко в онлайн-каталозі та замовити з доставкою по Україні.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд