Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Кварц — багатоликий кристал

Кварц — один із найпоширеніших мінералів, який ювеліри перетворюють на вишукані вироби. У каталогах представлені дизайнерські моделі каблучок, сережок, кольє та інших прикрас з цим кристалом. Розглянемо докладніше його різновиди, характеристики, властивості та інші особливості.

Родовище: де видобувають каміння

Група кварцових включає понад десяток різновидів. Аметист, гірський кришталь, раухтопаз та інші камені знаходять по всій земній кулі. Найбільші родовища знаходяться у Бразилії, США, Австрії та на Мадагаскарі.

В Україні кварц видобувають у північних та східних регіонах. Місцевість багата на родовища раухтопазу, гірського кришталю та рожевих мінералів. Зустрічаються самоцвіти різних забарвлень та розмірів.

Основні характеристики кварцу

Назва самоцвіту в перекладі з німецької означає «твердий». Розглянемо докладніше його ключові характеристики:


  1. Твердість за шкалою Мооса. Кристал набрав 7 балів із можливих 10. Він вважається досить твердим, але поступається алмазу.
  2. Відтінок. Завдяки широкій палітрі кольорів можна підібрати каблучки з кварцом та інші прикраси із вставками білого, чорного, рожевого, жовтого тонів.
  3. Блиск. У самоцвітів кварцової групи характерне скляне сяйво.

Камені можуть бути повністю прозорими або напівпрозорими. Завдяки однорідній структурі та скляному блиску прикраси з такою інкрустацією яскраво переливаються у сонячних променях.

Трохи історії

Людина познайомилася з кварцом ще до нашої ери: про це говорять розкопки. Так, у гробниці Тутанхамона виявили окуляри, виготовлені з моріону — чорного кристала. Під час розкопок у Мікенах знайшли вазу з гірського кришталю, створену в XVI столітті до н.е. Намисто із самоцвіту виявлено при дослідженні в Месопотамії. Один із найвизначніших виробів — кришталева печатка США, яка зберігається в Національному музеї природної історії.

Знак зодіаку: кому підійдуть прикраси

Астрологи вважають, що сумісність знака зодіаку із каменем здатна розкрити потенціал людини. Отже, кому підходить кварц:

  • Дівам та Близнюкам. Відмінне рішення — вироби з раухтопазом. Варто звернути увагу на ювелірні шедеври зі світлою інкрустацією.
  • Овнам та Стрільцям. Вважається, що збалансувати енергію цих знаків допоможе гірський кришталь. Жінкам можна придбати сережки з кварцом, а чоловікам — кулони.
  • Скорпіонам та Водоліям. Згідно з астрологією, цим знакам самоцвіти допоможуть досягти успіху в кар'єрі. Можна вибрати коштовності з опалом.

Перед тим як купити ювелірний виріб, зверніть увагу на метал. Важливо, щоб дорогоцінна основа теж поєднувалася зі знаком зодіаку.

Вартість: що на неї впливає

Ціни прикрас залежать від основи та деяких характеристик кристалів. Розглянемо основні аспекти, що впливають на вартість:

  1. Різновид. Аметист і гірський кришталь цінуються вище, ніж агат та моріон.
  2. Огранювання. Що складніше обробка кристала, то вище ціна кольє з кварцом або іншого виробу. Якщо ви хочете вибрати недорогу прикрасу, зверніть увагу на моделі зі вставками з базовим огранюванням.
  3. Країна походження. Самоцвіти, видобуті в Бразилії, найцінніші на ринку каменів.

Зверніть увагу: що менше кристалів у родовищі, то дорожча їхня вартість.

Кварц в ювелірних виробах

Кварц використовується у промисловості, виготовленні посуду та інших виробів, але найчастіше — в ювелірній справі. В асортименті інтернет-магазинів можна знайти такі золоті та срібні прикраси з камінням:

Ювеліри та дизайнери пропонують на вибір прикраси з різними варіантами інкрустацій. Наприклад, можна замовити сережки з кристалами великого розміру або розсипом. Популярні моделі з одним каменем чи самоцвітами, викладеними доріжкою.

Як перевірити справжність кварцу

Несумлінні продавці можуть видавати скло за кристал. Основні ознаки справжнього самоцвіту:

  • нерівномірне забарвлення;
  • наявність невеликих дефектів у структурі.

У структурі натурального каменю мають бути бульбашки повітря, мікротріщини. Форма та розмір дефектів абстрактні. Якщо ви бачите чіткі лінії, то це, швидше за все, підробка. Існує ще один простий спосіб перевірити камінь на справжність. Вибираючи браслети з кварцом або інші вироби, візьміть частину з інкрустацією в руку та легенько вдарте о скло. Якщо звук глухий, без дзвону, то камінь справжній.

Лікувальні та магічні властивості самоцвіту

Вважається, що кварц позитивно впливає на органи дихання. Під час грипу або застуди можна носити кольє з цим кристалом, щоб полегшити перебіг захворювання. У народній медицині популярно пити так званий кварцовий настій. Щоб приготувати його, слід на дно склянки з водою покласти самоцвіт і залишити на ніч. Камені групи кварцу залучають удачу, багатство та успіх, сприяють розвитку уяви та захищають ауру власника від негативного впливу.

Прикраси з кварцом і стиль одягу

Прикраси з самоцвітом підходять під повсякденне, вечірнє та ділове вбрання. Кварц добре гармонує з іншими кристалами, наприклад, діамантами, аквамаринами, перлами. Можна підібрати в інтернет-магазині кулони з кварцом та каблучки з інкрустацією іншими каменями аналогічного відтінку. Ювелірні вироби з невеликою вставкою підійдуть для ділових та повсякденних образів. Товари з масивними кристалами елегантно доповнять урочисте вбрання.

Як очищати вироби з кварцом

Необхідно регулярно видаляти забруднення, щоб ювелірний виріб виглядав привабливим. Для цього слід скористатися серветками та розчином нашатирного спирту з водою. Достатньо протерти поверхню прикраси, потім промити під краном і витерти насухо. Можна використовувати професійні засоби для чищення, які продають в ювелірних магазинах. При регулярному та правильному догляді кварц надовго збереже скляний блиск.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд