Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Геліодор – промені сонця в камені

На ринку ювелірних каменів геліодор вважається досить молодим. Він постав перед світом тільки 100 років тому, але за відносно невеликий проміжок часу встиг полюбитися майстрами і покупцями. Самоцвіт привертає увагу чистотою, світлими відтінками і сяйвом. Геліодором інкрустують різні ювелірні вироби, а також його застосовують в езотериці.


Основні властивості та характеристики

Самоцвіт належить до числа дорогоцінних каменів 2-ї категорії. Це різновид берилу, у складі якого є частинки алюмінію, що й обумовлює забарвлення. Геліодор буває:

  • сонячно-жовтим;
  • лимонним;
  • медовим;
  • помаранчевим;
  • коричневим;
  • білястим.

Існують поліхромні зразки цієї гами, а також майже безбарвні. У каменів скляний блиск, здебільшого вони непрозорі. Зустрічаються геліодори з вмістом урану. Вони відрізняються великими розмірами і темним кольором. Такі кристали випромінюють радіацію, їх не рекомендують тримати вдома і тим більше носити на тілі. Тому вибирайте каблучки з геліодором та інші прикраси зі слабозабарвленими невеликими вставками: вони безпечні.

Магічні та цілющі властивості

Камінь названий на честь давньогрецького бога Сонця Геліоса. Згідно з міфологією, він їздив на блискучій колісниці, запряженій вогняними кіньми. Мінерал золотистого кольору нагадує небесне світило – звідси і назва "геліодор" (дар сонця). Вважають, що його теплі відтінки зігрівають, допомагають знайти душевну рівновагу.

Езотерики стверджують, що прикраси з цим каменем привертають увагу протилежної статі, а також налаштовують на позитив. Завдяки сильній енергетиці кулони з геліодором рекомендують носити тим, хто сумнівається у своїх силах, схильний до зневіри і страждає від депресії. Беручи камінь із собою в подорожі, ви зарядитеся тягою до нових вражень і відкриттів.

Літотерапевти також не обходять його стороною. Вважається, що він допомагає в разі гіпотонії, оскільки прискорює серцебиття. Якщо людина приймає ліки, камінь поліпшить їхнє засвоєння та ефективність, адже він здатний активувати метаболізм. Не варто довго носити вироби з цими вставками, тому що це може призвести до емоційного виснаження.

Самоцвіт тісно пов'язаний з такими знаками Зодіаку, як Терези та Близнюки. Людям, що народилися під цими сузір'ями, він подарує мир, мудрість і оптимізм. Кольє з геліодором також принесе користь Левам і Рибам.

Місця видобутку

Перший екземпляр був знайдений у 1910 році в Намібії. Видобуток самоцвітів ведеться на таких територіях:

  • Мадагаскар;
  • Індія;
  • Бразилія;
  • Намібія;
  • Шрі-Ланка;
  • США;
  • Аргентина;
  • Таджикистан.

Кристали завжди присутні в родовищах топазів. Досить часто поруч також є кварци, каолініти і турмаліни. Геліодор запросто можна переплутати з цитрином, корундом, хризоберилом та іншими цінними мінералами. Справжній камінь легко дряпає скло. Він повільно нагрівається, а на світлі всередині нього видно білі "сніжинки". Ці ознаки допомагають відрізнити оригінал від підробки.

Геліодор у ювелірному мистецтві

Всупереч тому, що про камінь дізналися лише століття тому, він став досить популярним і часто зустрічається в каталогах інтернет-магазинів. Підвіски, персні та сережки з геліодором завжди знаходять шанувальників. Мінерал досить твердий і міцний, його гранують тільки алмазним різцем. Зазвичай йому надають овальної форми. Також застосовують ограновування багет і краплеподібне. Зустрічаються моделі ювелірних виробів з інкрустацією у формах, наближених до натуральних – у вигляді циліндра або необробленого кристала.

Шикарний вигляд має камінь в оправі з дорогоцінного металу. Як правило, це сплави холодних відтінків, наприклад, біле золото. Його приглушений блиск підкреслює і виділяє сонячний колір вставки, акцентує увагу на теплі і яскравості.

Якість і вартість каменів визначається прозорістю. Ціна каламутних невелика, і зустрічаються вони частіше. Якісний геліодор – досить дорогий, особливо різновиди медового і золотистого відтінків. Набагато дешевші синтетичні зразки. Їх вирощують у лабораторіях, повторюючи властивості справжніх. Штучним шляхом можна отримати красиві прозорі кристали.

Вдалі поєднання

Кристал сумісний із "побратимами" вогняної стихії:

  • бурштином;
  • шпінеллю;
  • рубіном;
  • піропом;
  • альмандином.

У ювелірних виробах його нерідко поєднують з діамантом і білим кубічним цирконієм. Взаємодіючи, ці камені підсилюють позитивний ефект одне одного. Геліодор можна комбінувати з халцедоном, хризопразом і сардоніксом – представниками нейтральної повітряної стихії. Уникайте сусідства в одному образі з оніксом, бірюзою, малахітом і перлами.

Жовтий самоцвіт підходить шатенкам і брюнеткам, а також власницям карих очей. Такі сережки підкреслять глибину і загадковість погляду. Медовий відтінок кольє пом'якшить строгий образ і наділить теплом. Жінки кольоротипу "осінь", це ваш вибір.

Не менш важливим є правильне поєднання коштовностей з одягом. Щоб прикраси візуально не загубилися, обирайте контрастні рішення. На тлі жовтих, лимонних, білих речей їх просто не буде видно. Чудово виглядають каблучки та браслети з геліодором разом із чорною сукнею, шоколадною спідницею, зеленим костюмом. Спробуйте сміливе поєднання з фіолетовим і бірюзовим кольорами.

Догляд, який допоможе зберегти красу

Будь-які коштовності потребують дбайливого ставлення: захисту від механічних пошкоджень і агресивних хімічних речовин. В іншому геліодор невибагливий. Його можна мити у воді з милом, содою або нашатирним спиртом. Зберігайте вироби в місці, захищеному від сонячних променів, оскільки тривале перебування на світлі призведе до незворотного знебарвлення. При падінні або ударі може постраждати полірування.

Прикраси з геліодором – прекрасні та вишукані. Вони представлені в асортименті, тому можна підібрати модель до смаку. Замовляйте ювелірні товари з доставкою по Україні та насолоджуйтеся їхньою красою.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд