Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Тааффеїт: розкішне сяйво рідкісного самоцвіту

Серед рідкісних ювелірних каменів виділяють тааффеїт, що поєднує різні відтінки рожевого і фіолетового. Самоцвіт привертає увагу не тільки красою. Також можна відзначити його сильну енергетику і лікувальні властивості.


Основні родовища

Запаси мінералу обмежені. Нечисленні поклади знаходяться на території острова Шрі-Ланка, а також в Австралії і Танзанії. Тааффеїт не видобувають цілеспрямовано, оскільки він зустрічається досить рідко. Його виявляють разом із кристалами хризоберилу і шпінелі. Також дорогоцінний камінь зустрічається в Китаї. Однак його екземпляри непридатні для виготовлення прикрас.

Історія відкриття

Самоцвіт відкрив 1945 року Річард Тааффе, граф із Дубліна (Ірландія). Камінь виявили в скриньці з коштовностями. Свою назву унікальний кристал отримав на честь ірландського графа. Тааффеїт передали для вивчення у відділ мінералогії Британського музею. Для дослідження відсікли невеликий фрагмент. Його піддали мікрохімічному та рентгеноструктурному аналізу. Камінь віднесли до класу оксидів і гідрооксидів. Своїм складом тааффеїт схожий на хризоберил і шпінель. Однак містить сліди заліза.

Лише 1982 року камінь зареєстрували в Міжнародній мінералогічній асоціації. Самоцвіт входить у топ найдорожчих. Його окремі екземпляри нечасто зустрічаються в каталогах ювелірних колекцій. Каблучки з тааффеїтом – це унікальні прикраси, які виготовляють на замовлення.

Характеристики рідкісного мінералу

Складна хіміко-фізична структура – важлива особливість каменю. Її компоненти – магній, алюміній, берилій. Також зустрічаються включення хрому, заліза, цинку. Кристали утворюються в природі в процесі метаморфізму. Висока температура і тиск змінюють структуру слюди, шпінелі та турмаліну. Це призводить до формування кристалів тааффеїту.

Серед важливих характеристик виділяють:

  • твердість, оцінену у 8 балів за шкалою Мооса;
  • високу щільність;
  • двозаломлення, що відрізняє камінь від шпінелі та берилів;
  • гексагональну сингонію;
  • нерівний злам;
  • скляний блиск.

Гама кольорів варіюється від рожевого до червоного, фіолетового, зеленого, бузкового, блакитного.

Магічні та енергетичні властивості

Сережки з тааффеїтом та інші прикраси подарують не тільки естетичне задоволення. Також виділяють сильну енергетику самоцвіту. Ніжні відтінки фіолетового та рожевого вважають заспокійливими. Тому рекомендують дивитися на кристали, щоб отримати седативний ефект.

Серед інших магічних властивостей виділяють:

  • Нормалізацію сну. Для позбавлення від нічних кошмарів можна регулярно носити браслети з тааффеїтом.
  • Поліпшення настрою і працездатності. Самоцвіт, зокрема і в поєднанні з дорогоцінними металами, допомагає зарядитися оптимізмом. Також він сприяє набуттю бадьорості та енергійності, що необхідно для підвищення продуктивності.
  • Розвиток творчих здібностей. Кулони з тааффеїтом та інші прикраси з унікальним каменем подарують натхнення. Це допоможе досягти успіху в музиці, образотворчому мистецтві, рукоділлі, літературі.
  • Поліпшення сімейних стосунків. Обереги допомагають повернути любов, взаєморозуміння і добробут.

Самоцвіт підійде як талісман переважно чоловікам і жінкам середнього віку. Водночас молодим людям не рекомендують носити кольє з тааффеїтом та інші вироби з рідкісним кристалом. Енергетика каменю сприяє появі у них шкідливих звичок і апатії.

Лікувальні властивості

Унікальний самоцвіт приносить користь здоров'ю. Сильну терапевтичну дію чинять кристали різних відтінків рожевого. Як тааффеїт допомагає організму:

  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • знижує тиск у разі гіпертонії;
  • сприяє швидкому загоєнню ран;
  • допомагає позбутися тривожності.

Також камінь дає змогу відновитися після фізичних навантажень. Сприяє зміцненню імунітету в разі вірусних інфекцій.

Сумісність зі знаками зодіаку

Самоцвіт подарує внутрішню гармонію Рибам. Тельцям енергетика кристала корисна для набуття спокою і здатності розуміти оточуючих. Левам тааффеїт допоможе залучити фінансовий добробут. Представники знака Терези зарядяться творчим натхненням.

Камінь у срібних і золотих виробах

Вибір моделей прикрас суворо обмежений, оскільки самоцвіт входить до категорії рідкісних кристалів. В асортименті ювелірних інтернет-магазинів в Україні тааффеїт недоступний. У світі зареєстровано всього 18 кристалів різних розмірів. Маса кожного екземпляра перевищує 1 карат.

Якщо пощастило стати володарем виробів з унікальним самоцвітом, прикраси рекомендують носити протягом усього дня. Жінкам браслети потрібно надягати на зап'ястя лівої руки. Чоловікам краще вибирати персні. Їх носять на пальцях правої руки.

Ціна тааффеїту

Вартість одного карата варіюється в межах 500-5000 доларів США. На неї впливають зовнішні характеристики кристалів. Високо цінуються самоцвіти з вираженим блиском і рівномірним забарвленням. Якщо камінь піддався огранюванню, його вартість істотно зростає. Замовляти такі товари можуть лише багаті шанувальники предметів розкоші.

Як відрізнити від підробки

Усі тааффеїти, доступні у світі, зареєстровані. Тому їх не знайти в продажу в ювелірних магазинах. Якщо покупцеві пропонують вироби з таким каменем, можна бути впевненим, що вставка у вигляді кристала – підробка. Часто рідкісні самоцвіти замінюють шпінеллю. Відрізнити її від тааффеїту можна завдяки вивченню такої властивості, як двозаломлення – розщеплення смужки світла на пару променів.

Особливості догляду

Будь-який кристал вимагає дбайливого ставлення. Зберігати камені потрібно окремо від інших виробів, зокрема тих, що містять дорогоцінні метали. Важливо берегти тааффеїт від впливу інтенсивних сонячних променів. Для догляду використовують спеціальні ювелірні серветки. Самоцвіт не можна чистити за допомогою побутової хімії та абразивів.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд