Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як почистити золото в домашніх умовах

Пил, побутова хімія, косметичні та засоби гігієни, ороговілі клітини шкіри, себум — будь-які забруднення псують зовнішній вигляд ювелірних виробів і позбавляють їх природного блиску. Щоб зберегти витонченість прикрас, варто час від часу їх мити. Якщо у вас є вироби, які давно потребують догляду, пропонуємо дізнатися, як почистити золото в домашніх умовах.

Домашнє чищення: думка ювелірів

Дбайливе зберігання і догляд за ювелірними виробами — основа їхнього бездоганного вигляду, навіть якщо це сімейні цінності, що передаються з покоління в покоління. Безумовно, найкраще звертатися до професійних послуг, щоб напевно не зіпсувати прикрасу. Але може бути ситуація, коли вона знадобилася терміново.

Ювеліри рекомендують спершу ретельно вивчити виріб, щоб визначити, як почистити золото і чи зможете ви реалізувати це самостійно. Коштовності без дизайну легко мити, використовуючи підручні засоби, без побоювань зіпсувати. Якщо вироби прикрашені витіюватими композиціями, деталями з іншого металу, інкрустаціями різних розмірів та іншими вставками або оснащені складними кріпленнями, краще все ж звернутися до професійних послуг. Кожен матеріал вирізняється індивідуальними правилами догляду, тому засоби і методи, призначені для ауруму, можуть нашкодити іншим елементам моделі.

-53%
Підвіс з червоного золота з фіанітами
-55%
Підвіска з червоного золота "Око" з фіанітом
-53%
Підвіска з червоного золота "Сонце"


Способи чищення золота в домашніх умовах

Умовно можна визначити три методики чищення золота:

  1. Механічна з абразивними сумішами. Для видалення застарілих забруднень і нальоту.
  2. Замочування в різні розчини. У разі нескладного нальоту і для моделей з безліччю деталей.
  3. Протирання і полірування. Можна застосовувати щоразу після того, як ви зняли прикрасу.

Коли ви знаєте як, залишилося розібратися чим почистити золото вдома. Найкраще придбати в магазині або замовити через інтернет спеціальний засіб для ювелірних виробів. Якщо ж його у вас немає, зупиніть вибір на підручних матеріалах.

Мильний розчин

Найпростіший і найдбайливіший спосіб догляду за золотом. У склянці води розчиніть чайну ложку рідкого мила або мийного засобу для посуду. Покладіть у нього прикрасу на 20–120 хвилин. Також можна змочити в ньому м'яку зубну щітку й акуратно протерти виріб.



Аміаку розчин (нашатирний спирт)

Чищення золота з використанням аміаку можливе в декількох варіантах:

  • 1 чайна ложка нашатирного спирту і стільки ж рідкого мила на пів склянки теплої води. Помістіть прикрасу до відшарування бруду, а потім промийте проточною водою.
  • 30 мл перекису водню (3%), 0,5 чайної ложки аміаку і 0,5 столової — засобу для миття посуду на пів склянки теплої води. Далі — як у попередньому способі.
  • Нашатирний спирт змішують із тертою крейдою до щільної пасти. Після замочування, перед тим як мити золото, можна його потерти.

Перекис водню

Також можна використовувати спосіб із перекисом. Він здатен усунути нескладні забруднення. Помістіть прикрасу в розчин зі склянки води і двох столових ложок перекису на 20 хвилин. Для видалення застарілих забруднень спосіб малоефективний.

-53%
Каблучка з фіанітом з червоного золота "Кола"
-53%
Каблучка з червоного золота

Харчова сода

Додайте в склянку води столову ложку соди, помістіть прикрасу, нагрійте і прокип'ятіть кілька хвилин, потім промийте під краном. Залишки забруднень можна спробувати прибрати зубною щіткою, змочивши її у використовуваному розчині. Будьте обережні: суха сода або паста з неї можуть зіпсувати поверхню виробу.

Сольовий розчин

У склянку води додайте 2-3 ложки солі до повного розчинення. Це дуже важливо, оскільки кристали можуть подряпати метал у процесі. Занурте прикраси і залиште на 12 годин. Спосіб дуже простий, добре усуває забруднення в кріпленнях і жолобках, але не найшвидший.

Столовий оцет

Ще один простий варіант, чим чистити золото, — звичайним 9%-им оцтом. Метод підходить виключно для жовтого і червоного золота. Білий і матовий метал, а також різні типи вставок кислотний розчин здатний зіпсувати. Змішайте оцет з водою 1:1 і помістіть у нього прикраси на 30–40 хвилин, а потім промийте.

Особливості різних видів золота

Золоті вироби бувають різних кольорів: крім класичних жовтого, червоного, білого, зустрічаються зелений, рожевий, блакитний, ліловий, чорний. Відтінок залежить від пропорції інших елементів у ювелірному сплаві:

  • міді;
  • срібла;
  • паладію;
  • платини;
  • нікелю;
  • кадмію;
  • цинку;
  • хрому.

У каталозі AURUM представлені різні види. Вирішивши почистити золото в домашніх умовах, зверніть увагу, що вироби білого кольору можна тільки замочувати в різних розчинах (крім оцтового), але не терти. В іншому разі ви можете пошкодити родієвий шар прикраси. Аналогічно варто чинити з матовим золотом, яке набуває свого колишнього зовнішнього вигляду шляхом складного полірування.

Іноді з часом ви можете помітити, що метал стає більш червоним або сірим. Чистка золота в домашніх умовах у таких випадках не допоможе, а лише погіршить ситуацію, оскільки це не забруднення, а властивості лігатури і покриття. Повернути первинний вигляд можуть лише ювеліри.

Щоб зберегти відтінок максимально довго, важливо правильно зберігати прикраси: у скриньці з м'якою оббивкою подалі від сонячних променів, вологи та високих температур. Знімайте їх, приймаючи ванну або душ, у сауні, на пляжі та в басейні, виконуючи домашні справи, перед сном.

Полірування золотих прикрас

Важливо не тільки знати, як почистити золото вдома, а також як повернути металу гладкість і блиск. Вироби зі складним дизайном краще довірити фахівцеві. Можна виготовити поліроль самостійно з води, мила, розтертої крейди і вазеліну. Але краще використовувати спеціальні заводські рідини або пасту ГОІ. Також в Україні представлений широкий асортимент спеціальних полірувальних серветок для золота. Ціна товарів невисока, зате це значно спростить процес, і вистачить їх надовго. Сода та інші домашні абразиви можуть зіпсувати прикрасу.

Якщо ви часто носите ювелірні вироби, нескладний домашній догляд повинен бути повсякденною звичкою, яка підтримує і надовго збереже їхню первинну естетику.


Товари зі статті Показати все
-53%
Підвіс з червоного золота з фіанітами

Залишити відгук

Підвіс з червоного золота з фіанітами
-55%
Підвіска з червоного золота "Око" з фіанітом

Залишити відгук

Підвіска з червоного золота "Око" з фіанітом
-53%
Підвіска з червоного золота "Сонце"

Залишити відгук

Підвіска з червоного золота "Сонце"
-53%
Каблучка з фіанітом з червоного золота "Кола"

Залишити відгук

Каблучка з фіанітом з червоного золота "Кола"
-53%
Каблучка з червоного золота
5

Відгуки (1)

Каблучка з червоного золота

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд