Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Способи зменшення каблучки

Якщо улюблена каблучка почала бовтатися на пальці або подарований перстень виявився занадто великим, варто звернутися до ювеліра. Професіонал скоригує розмір прикраси, щоб вона була впору. Також можна спробувати впоратися із проблемою самостійно. Що робити, якщо каблучка вам не за розміром — розглянемо у статті.


Зменшення каблучки в майстернях

Щоб зменшити каблучку, ювеліри використовують кілька технік. На її вибір впливає складність форми прикраси та наявність додаткових вставок. Поширені технології звуження:

  • Вирізка шматочка шинки — застосовується для виробів з інкрустацією камінням та кольоровою емаллю. Ювелір видаляє невеликий сегмент каблучки, потім місце стику шліфує та полірує.
  • Стиснення — підходить для простих коштовностей без вставок, у більшості випадків — для обручок. Каблучку нагрівають та збивають до потрібного розміру. Кіптяву, що утворилася після нагрівання, видаляють, а прикраса полірують.

  • Вставка — найдорожчий спосіб зменшити розмір каблучки. Всередину обідка вставляють додаткову каблучку з того самого матеріалу. Під час роботи зовнішній вплив на перстень мінімальний, тому зберігається первісний вигляд прикраси.
  • Якщо при купівлі каблучки ви відчуваєте дискомфорт, придивіться до моделі більшого розміру. Для виконання ремонтних робіт віддавайте перевагу якісній ювелірній майстерні.

    Коли не можна зменшувати виріб

    Чи можна зменшити каблучку, якщо вона належить до біжутерії або виготовлена з дешевого сплаву? Ювеліри не рекомендують працювати з такими прикрасами, тому що неможливо передбачити, як вони поведуться під час різкого нагрівання. Вироби можуть луснути, почорніти чи окислитися.

    Обробці не підлягають такі каблучки:

    • з гальванічним або емальованим покриттям та алмазною гранню;
    • ажурні та візерункові моделі.

    Також небажано застосовувати техніки зменшення для платинових та титанових прикрас. Для роботи з ними потрібне спеціальне обладнання, важлива висока кваліфікація ювеліра. В іншому випадку на місці обробки може залишитися чорний слід.

    Чи вплине зменшення на зовнішній вигляд

    Власники коштовностей турбуються, як зменшити розмір каблучки без шкоди для зовнішнього вигляду прикраси. Однак при правильному дотриманні техніки каблучка збереже початковий вигляд. Якщо з прикрасою працював непрофесіонал, можуть виникнути проблеми:

    • Деякі самоцвіти не переносять високу температуру, при нагріванні можуть тріснути або змінити колір.
    • Під час звуження на пів розміру і менше прикраса набуває не круглої, а еліптичної форми, на два та більше — змінюється центральний малюнок або деформується кріплення каменю.
    • У деяких випадках моделі зі срібла світлішають через спалювання платини на їхній поверхні.
    • На прикрасах, виконаних із кількох видів матеріалу, складно приховати шов.

    Перед зменшенням прикраси майстер огляне каблучку та підбере найбільш щадний спосіб обробки. Скільки коштує зменшити каблучку — визначає ювелір, адже ціна залежить від складності роботи, наявності інкрустації та візерунків, а також техніки, що застосовується.

    Як зменшити каблучку в домашніх умовах

    Що робити, якщо каблучка велика, а можливості відвідати ювелірну майстерню немає. Можна спробувати зменшити прикрасу вдома. Це копітке, але можливе завдання. Спочатку варто вивчити основні методи обробки:

    • Прозорий лак для нігтів — на внутрішню поверхню каблучки наносити засіб шарами, даючи їм висохнути, до появи відчуття, що воно сидить на пальці щільніше. Для досягнення результату в середньому достатньо 10 нанесень.
    • Силіконова підкладка — запобігає ковзанню каблучки. Підкладку необхідно щомісяця міняти.
    • Капронова волосінь — зменшення розміру залежить від товщини нитки та щільності її накручування. Головне не передавити палець.

    Найбільш радикальний метод, як зменшити каблучку в домашніх умовах — кусачки. Виріб розрізають, видаляють невелику частину обідка, краї дбайливо шліфують пилкою для манікюру. Але в такому разі неможливо приховати слід від розрізу.

    Як збільшити перстень

    Якщо прикраса вам замала, можна звернутися до майстерні або обробити коштовність вдома. Розглянемо спосіб збільшення каблучки. Для цього застосовуються такі техніки:

    • вставлення металу;
    • механічна розтяжка;
    • розточування.

    Останній спосіб вважається найпростішим, але радикальним. Застосовується для коштовностей з товстим обідком та ажурними візерунками. Дозволяє додати до об'єму 0,5 мм. Під час обробки випилюється внутрішній шар каблучки.

    Ми розглянули різні способи зміни розміру каблучки. Сподіваюся, вони вам допоможуть, і ви зможете знову насолоджуватися улюбленою прикрасою.


    Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд