Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Що таке стерлінгове срібло 925 проби та чому воно популярне

Стерлінгове срібло — це один із найпопулярніших сплавів дорогоцінного металу 925-ї проби. У ювелірному виробі зі стерлінгового срібла міститься 92,5% чистого металу та 7,5% домішок, зазвичай міді або нікелю. Сплав використовується у виробництві прикрас, столових приладів, медалей та інших речей.

Стерлінгове срібло: проба та властивості сплаву

Проба — це відношення маси дорогоцінного матеріалу до загальної маси металу, виражене у відсотках. Показник дає можливість визначити якість і цінність прикраси: чим вона вища, тим більше в ньому дорогого матеріалу і, відповідно, вища ціна.

Проба срібла 925 має кілька переваг, порівняно з іншими видами сплавів. По-перше, воно міцне та довговічне, що важливо для виготовлення прикрас та столових приладів. По-друге, додатковий складовий елемент, зазвичай мідь чи нікель, знижує схильність до появи іржі.

Це означає, що стерлінгове срібло не тільки зберігає свій вигляд протягом тривалого часу, а й не ушкоджується від контакту з водою та повітрям.

Крім того, саме таке поєднання дорогоцінного металу та лігатури відмінно підходить для вишуканої ювелірної обробки. Це дозволяє майстрам створювати прикраси та інші вироби зі складними деталями, включно з тонкими рельєфами та оригінальними орнаментами. Більшість виробів зі сплаву 925 проби виготовляються вручну, що надає їм додаткової цінності та ексклюзивності.

Також стерлінгове срібло застосовують для створення різних побутових предметів:

  • столових приладів;
  • тарілок;
  • чашок;
  • келихів та інших речей.

Це пов'язано з тим, що срібло має бактерицидні властивості. Воно знищує бактерії та інші мікроорганізми, що важливо при виготовленні посуду та інших побутових предметів, які мають бути гігієнічними.

Варіативність виробів зі сплаву 925 проби дуже широка. Асортимент магазину включає каблучки, підвіски та кулони, хрестики, кольє, сережки, ланцюжки та браслети з різноманітними дизайнами. Товари зі стерлінгового срібла є безпечними для шкіри.

Історія походження стерлінгового срібла

Сплав уперше з'явився в Англії в XII столітті, коли король Генріх II запровадив новий стандарт у карбуванні монет. Він мав чистоту не менше 92,5% срібла, а решта 7,5% припадала на мідь або нікель, які забезпечували міцність та довговічність. Завдяки цьому 925 проба стала дуже популярною у Великій Британії та в усьому світі.

У Японії зі стерлінгового срібла виробляють традиційні затискачі для кімоно, а в Індії — прикраси та посуд. У багатьох країнах збереглися старовинні вироби з цього сплаву, які мають історичну та культурну цінність, наприклад, розкішний королівський посуд, зброя та прикраси.

В Україні історія стерлінгового срібла починається з ХІХ століття, коли українські ювеліри почали застосовувати його для створення прикрас. На той час воно було доступним для більшості населення, що пояснює його популярність серед виробників.

У другій половині ХХ століття срібний сплав набув популярності серед інших металів у виготовленні столових приладів, посуду та інших предметів побуту. Завдяки високій міцності з нього виходили якісні довговічні вироби.

Цікаві факти:

  1. Назва «стерлінгове» походить від назви англійської монети, яка виготовлялася з високим вмістом чистого металу.
  2. Серед українських виробників воно відоме також як «срібло з нікелю».
  3. У Європі сплав зазвичай має 925-у, а в США — 900 пробу.

У багатьох культурах срібло символізує багатство та престиж. Прикраси з цього благородного металу купують як подарунки на важливі події: весілля, ювілеї, народження дитини.

Процес виготовлення виробів

Продукція зі срібла виробляється у кілька етапів. Спочатку сировину розплавляють та заливають у форми для створення блоків. Потім слідує процес вальцювання, який дозволяє зменшити їх у розмірі, створити листи і стрічки.

На наступному етапі пластини пропускають через прес-форми для отримання бажаної форми, потім шліфують і полірують, щоб надати їм блиск і гладкість.

Стерлінговий сплав має кращі властивості для виробництва ювелірних виробів, ніж чисте срібло. Срібні прикраси та посуд зберігають форму та презентабельний зовнішній вигляд протягом тривалого часу. Мідь, що входить до складу, зменшує їх вартість, що робить товар більш доступним для покупців.

Що потрібно знати при покупці виробів зі срібного сплаву

Якщо ви маєте намір придбати срібний виріб, в процесі вибору враховуйте такі нюанси:

  1. Перевірте якість. Сертифікат та маркування на виробі повинні вказувати, що він виготовлений зі срібла 925 проби. Якщо доказів справжності сплаву немає, краще утриматися від покупки.
  2. Зверніть увагу на дизайн. Прикраса зі срібла матиме чудови вигляд як у класичному, так і в сучасному стилі. Виберіть модель, яка буде відповідати вашим уподобанням.
  3. Переконайтеся у комфортності. Перед покупкою приміряйте прикрасу та підберіть правильний розмір, щоб при носінні виріб не викликав дискомфорту. Якщо робите замовлення через інтернет, не нехтуйте можливістю перевірки та приміряння товару на пошті.
  4. Дізнайтесь про можливість ремонту. Якщо тонкий витончений ланцюжок може деформуватися або ви хочете змінити розмір срібного браслета, переконайтеся, що є можливість звернутися до майстра, який створив прикрасу.
  5. Зверніться до особливостей догляду за виробом. Від цього залежить, як довго прослужить прикраса, зберігши первісний вигляд.
  6. Віддавайте перевагу коштовностям, які поєднуються із вашою ювелірною колекцією. Якщо в скриньці є інші прикраси з такого ж матеріалу, переконайтеся, що обновку можна скомбінувати з іншими виробами в одному образі. Важливі параметри — колір, масивність та стиль.

Особливості догляду за срібними виробами

Щоб ювелірні прикраси або кухонне приладдя з цього металу служили вам роками, потрібно дотримуватися кількох простих правил догляду:

  1. Для відновлення природного блиску металу необхідно протирати вироби шматочком м'якої тканини. Якщо на поверхні з'явилися подряпини або темні плями, можна скористатися спеціальними засобами для чищення.
  2. За наявності забруднень, які складно піддаються очищенню, коштовність можна помити у теплій мильній воді та просушити м'якою тканиною.
  3. Для очищення не можна застосовувати агресивні речовини, такі як ацетон чи розчинники. Хлор та сірчана кислота викликають корозію, а абразивні засоби можуть пошкодити поверхню виробу.

Враховуйте, що стерлінгове срібло з часом може потемніти через окислення. Щоб уникнути цього, необхідно зберігати прикраси або столове срібло в спеціальних мішечках або коробочках з м'якою оббивкою. Важливо захистити вироби від високої вологості та мінімізувати контакт з повітрям. За умови ретельного догляду та регулярного очищення коштовність зі стерлінгового срібла прослужить довгі роки та стане сімейною реліквією.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд