Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Які бувають проби золота

Золото приваблює людей з першого знайденого самородка сотні років тому. І в давні віки, і сьогодні з нього роблять прикраси та аксесуари, покривають ікони, виливають корони та зберігають у злитках. Але в чистому вигляді в ювелірній справі цей шляхетний метал практично не зустрічається, тому що він дуже крихкий і м'який. Щоб прикраси носилися довго та були стійкі до пошкоджень та впливу довкілля, аурум посилюють різними сплавами (мовою ювелірів – лігатурою). А про кількість ауруму в ньому повідомляє спеціальне тавро. Які вони бувають і яка проба золота краща, ми розповімо у статті.

Що таке проба золота та для чого вона потрібна

Чисте золото зачаровує красою та блиском, але прикраси з нього створити дуже непросто. Ще складніше зберегти їхній вигляд і форму, тому що аурум занадто м'який, отримує пошкодження від будь-якого впливу, дуже чутливий до вологості та температури. Тому у складі золотих ювелірних виробів завжди є інші метали:

  • дорогоцінні: срібло, платина;
  • кольорові: мідь, цинк.

Додаючи їх, майстри наділяють прикраси такими перевагами:

  • Зниження ціни до середньоринкової.
  • Надання міцності та пружності.
  • Зміна кольору.
  • Посилення ковкості.

Про склад ауруму та допоміжні матеріали розповість тавро на вашій прикрасі. Воно може складатися з цифр та букв. Цифри використовуються у двох найбільш популярних типах проби: метричній та каратній.

Що означають літери на пробі золота? Літери з'явилися зовсім недавно, після 2001 року. Вони позначають рік виготовлення, шифр пробірної комісії та індивідуальний код виробника саме в такому порядку.

Найвідоміші системи проб: каратна (британська) та метрична

Найчастіше використовують дві системи. Розглянемо які проби золота бувають. З метричною системою працюють ювеліри на пострадянському просторі. Існує вона з 1973 року та заснована на вмісті чистого золота у грамі матеріалу. Приклад найвищої чистоти – 999%. Інші варіанти: 375, 585, 750.

Каратна (або британська) передбачає найвищу чистоту – 24 карати, яка відповідає 999%. Застосовується у всьому світі, для вимірювання використовують умовний поділ частин сплаву на 24. Щоб дізнатися число в метричній системі, потрібно використовувати просту формулу: карати х 125 : 3. Найпопулярніші варіанти: 14 і 18 карат. Вони відповідають 585 та 750 пробі відповідно.

Види проб золота

Залежно від складу чистого металу та лігатури, що доповнює його, виділяють три найбільш популярні. Окремо розглядається 999 проба золота, як еталон чистоти. Сплави трьох інших видів застосовуються для створення прикрас, посуду та для покриття ікон.

375 проба золота

У коштовностей з таким складом (38.5%) дві переваги – порівняно низька ціна та висока щільність та твердість. У ролі лігатури – срібло та мідь. Такі прикраси потрібно обережно доглядати. Від неправильного очищення або тривалого носіння вони можуть потьмяніти або набути темного відтінку.

585 проба золота

Це тавро зустрічається найчастіше. Іноді здивування може викликати цифра 583, але вона не означає, що виріб є підробкою. Цією цифрою маркували коштовності за часів Радянського Союзу.

Проба золота 585 містить 58,5% дорогоцінного металу. Решту складає лігатура зі срібла, міді, цинку. Такий склад робить прикрасу міцною та стійкою до впливу механічних та атмосферних впливів.

750 проба золота

Ця цифра означає, що ауруму в сплаві міститься 75%. Відповідно, і вартість прикраси буде вищою. Такий сплав використовують для ексклюзивних прикрас, часто з камінням.

Колірна гама представлена двома варіантами – золотим та білим. Для отримання білого додають срібло або платину, для класичного чи рожевого – срібло та мідь.

Чисте золото: 999 проба

Цифра «999» – це найвищий знак якості. Такий метал прекрасний, він просто випромінює світло. Побачити заповітні цифри можна на злитках, що становлять валютний фонд держав і зберігаються в спеціальних сховищах. Прикраси можуть створити лише на замовлення, і найчастіше це будуть експонати для виставок, конкурсів, показів.

Як дізнатися пробу золота на прикрасі

Які проби золота є, залежить від кількох факторів. Будь-яка прикраса має тавро всередині або зовні, а також бирку з цією ж інформацією. Ювеліри ставлять його двома способами:

  1. Механічний – найпопулярніший. Це маркування штампом, який залишає відбиток з відповідним числом.
  2. Лазерне гравіювання – більш сучасний метод, який дозволяє робити тавро практично непомітним. Саме наявність лазерного тавра свідчить, що коштовність справжня, оскільки підробити його неможливо.

Ще один варіант – коли цифри та літери на пробі золота випалюють іскрою. Цю техніку застосовують досить рідко.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд