Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Халцедон — камінь, що дарує гармонію

Сердолік, агат, онікс — назви цих самоцвітів чули майже всі. Але небагатьом відомо, що все це — різновиди унікального мінералу халцедону, який налічує понад 100 відтінків. Ще одна особливість самоцвіту — носити його в ювелірних прикрасах можна абсолютно всім: немає протипоказань за станом здоров'я чи астрологічними передбаченнями. За цих умов кожна людина розкриватиме його силу та магію по-своєму. Які таємниці приховує одна з найдавніших коштовностей — читайте далі.


Історія і сучасні родовища

Колись у Стародавній Греції на березі Мармурового моря було місто Халкидон (територія сучасної Туреччини). Воно славилося багатими родовищами кольорових самоцвітів з однаковим хімічним складом. Тому й назвали їх на честь міста — халцедонами. Але в той час усі відомі родовища ставали ціллю варварів, тому Халкидон був повністю зруйнований загарбниками.

Сьогодні кольорові самоцвіти вже не провокують воєн, проте досі є бажаною знахідкою шукачів скарбів. Найбагатші родовища халцедону розташовані в Індії, Уругваї та США. Також камінь добувають у Бразилії, Польщі, Німеччині та в Україні — на території Кримського півострова.

7 різновидів халцедону та їхні характеристики

Точної кількості всіх різновидів халцедону не знає, мабуть, ніхто. Проте багатьом відомі сім найпопулярніших:

  • Сердолік — червоний камінь із помаранчевим відтінком.
  • Агат — візерункове поєднання білого, фіолетового й синього кольорів. Кожен його орнамент є ексклюзивним, створеним природою, тому неможливо знайти двох однакових.
  • Моховик — туманно-зелений, із домішками нікелю, заліза й марганцю.
  • Хризопраз — зелені камені, які найчастіше використовують у ювелірному виробництві.
  • Сапфірин — ніжно-блакитний різновид, який під дією високих температур може міняти свій відтінок.
  • Кахолонг або молочний опал — найрідкісніший, із пористою структурою.
  • Онікс — смугастий камінь, що може мати різні відтінки: від білого і жовтого до чорного та рожевого.

Халцедон — достатньо твердий камінь (за шкалою Мооса від 6,6 до 7 балів), у якому домінує оксид кремнію. Ще одна його особливість — крихкість. Тому носити прикраси із цим кварцом варто обережно.

Халцедон: лікувальні властивості

Одна з особливостей кварцу — його енергетика. Халцедон — не виняток. Якщо носити прикраси з каменем, він впливатиме на роботу організму й настрій. Виокремлюють три енергетичних властивості самоцвіту:

  • Психологічна — повертає рівновагу та нормалізує емоційний стан людини. Камінь ефективний під час депресій та вигорання, допомагає впоратися з безсонням і покращує настрій.
  • Кардіологічна — нормалізує тиск та позитивно впливає на роботу серця.
  • Темпераментна — допомагає впоратися з надмірною емоційністю.

Єдиний нюанс: камінь халцедон потребує «відпочинку». Його не можна носити цілодобово, варто знімати хоча б на ніч. Так прикраса зможе позбутися накопиченої негативної енергетики, а тіло людини відпочине від потужної сили кварцу.

Магія каменя

Халцедон — камінь кохання та безпечного життя. Так колись вважали предки. Дівчата використовували його для приманювання наречених, а чоловіки — брали із собою в походи, щоб захиститися від небезпек. Магічні властивості халцедону приваблюють людей і сьогодні. Якщо вірити, самоцвіти можуть помітно вплинути на життя свого власника. Важливо тільки правильно вибрати свій камінь:

  • Червоний — оберігає від злих поглядів та заздрості.
  • Блакитний — підтримує душевний спокій і рівновагу.
  • Зелений — допомагає напрацювати впевненість у собі та терплячість на шляху до успіху.
  • Фіолетовий — має силу втілити в життя найбільш бажаний задум свого власника, але важливо вірити в нього й дуже цього хотіти.
  • Коричневий — дбає про стабільність і рівновагу в житті.

Магічні властивості халцедону роблять його незамінним оберегом. Вважається, якщо камінь принести в дім і покласти в тому місці, де бувають усі члени родини (у ванній, наприклад), налагодяться стосунки в сім'ї, спаде напруження, повернуться мир і згода.

Як розкрити силу халцедону: астрологічні поради

Унікальність каменя також у тому, що він підходить усім знакам зодіаку. Щоправда, підсилюватиме певні риси характеру та допомагатиме долати життєві труднощі халцедон по-різному.

Найкраще камінь розкриє свої властивості для Стрільців, Раків і Близнюків. З прикрасами з халцедоном цим людям буде легше ухвалювати рішення та наважуватися на серйозні проєкти. Кварц допомагатиме долати невпевненість і додаватиме натхнення.

Щоб відчути силу халцедону максимально, Козерогам радять вибирати яскраві відтінки самоцвіту, Дівам — віддати перевагу жовтим та зеленим різновидам, а Левам — знайти в асортименті ювелірних товарів модель із помаранчевою вставкою — для згладжування запальних рис характеру.

Також можна замовляти прикраси з халцедоном Терезам, Тельцям, Водоліям, Рибам і Скорпіонам. Вони не наповнюватимуть їх особливою енергетикою, але і не чинитимуть шкоди.

Із чим носити та як доглядати

Розглядаючи, кому підходить халцедон за стилем чи харизмою, пам'ятайте, що важливо грамотно поєднувати його з іншими коштовностями. Білий кварц можна носити одночасно з будь-яким каменем, агат найкраще поєднується за енергетикою з яшмою, а рожеві кристали вважаються сумісними з аметистами.

До слова, халцедон — один із найменш вибагливих у догляді. Якщо враховувати крихкість кварцу та акуратно носити, для підтримання чистоти та блиску каменя достатньо час від часу промивати його в легкому мильному розчині.

Щодо суті каменя халцедон, значення його для кожної людини може бути різним. Комусь така прикраса буде дорога як пам'ять, хтось наділятиме її властивостями сильного оберега, а декому вона просто пасуватиме до очей. У будь-якому випадку в ювелірному інтернет-магазині можна знайти виріб із тим відтінком вставки, котрий подобатиметься найбільше. Ціна залежатиме від якості коштовності й від металу оправи. У каталозі представлені моделі з каменями різних розмірів із широким розмаїттям відтінків.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд