Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Пірит – золотистий камінь з унікальним сяйвом

Пірит – один із найдивовижніших мінералів у природі. Він заворожує яскравим золотистим блиском і металевим сяйвом, привертаючи увагу шанувальників унікальних коштовностей. Розглянемо докладніше цей прекрасний і загадковий самоцвіт.


Історія мінералу

Камінь пірит здавна займав важливе місце в багатьох культурах. Його назва походить від грецького слова pyr, що в перекладі означає вогонь. Це пов'язано з тим, що удар каменю об метал або інший твердий матеріал може спровокувати іскри.

У минулому пірит подрібнювали для отримання сірки, необхідної при виробництві пороху. Корінні американці добре полірували ці камені, після чого використовували їх як дзеркала.

Найбільш ранні прикраси з піриту – давньогрецькі шпильки, сережки та амулети. Популярності в ювелірній справі камінь набув у вікторіанську епоху. У цей період він отримав прізвисько «золото дурнів» за гарний зовнішній вигляд, благородний відтінок і унікальний блиск.

Родовище мінералів

Поклади піриту широко поширені по всьому світу. Одне з примітних родовищ – шахта Вікторія в Іспанії, яка відома винятковими зразками. Значні поклади мінералів знаходяться в США, Канаді, Німеччині, Італії та Швеції.

Характеристики самоцвіту

Пірит – напівдорогоцінне каміння, яке утворюється шляхом з'єднання сірки і заліза. Видобуті мінерали найчастіше вирізняються кубічною формою, а також практично ідеальними гранями із дзеркальним відображенням. Камені виділяються металевим блиском, який надає їм яскравого привабливого вигляду.

Мінерал характеризується різноманітною колірною гамою. Найчастіші його відтінки:

  • золотистий;
  • блідо-жовтий;
  • темно-золотий.

У природі зустрічається кілька різновидів піритів. Найпопулярніші з них:

  1. Бравоїт. Блідо-золотистий камінь. Для нього характерні металевий блиск поверхні та гострі правильні грані.
  2. Марказит. Камінь сріблясто-жовтого відтінку. Поліморфна будова кристала дозволяє йому виблискувати всіма кольорами веселки.
  3. Халькопірит. Кристал з насиченим кольором, який може переходити в червоність.

Мінерал оцінюють у 6-6,5 балів за шкалою твердості Мооса. Такий досить високий показник дозволяє каменю залишати подряпини на склі. Однак, незважаючи на це, самоцвіт вирізняється крихкістю і вимагає дбайливого поводження.

Дивовижні властивості

Камінь оберігає від негативних впливів і надихає на оптимістичне мислення. Магічні властивості піриту сприяють удачі, процвітанню і достатку. Він позбавить страху і додасть впевненості в собі.

Лікувальні властивості піриту дають йому змогу позитивно впливати на нервову систему. Мінерал допомагає впоратися з депресією і поліпшити настрій. Властивості піриту сприяють загальному зміцненню організму. Камінь підвищує імунітет і допомагає боротися з вірусними та бактеріальними інфекціями.

Кому підходить пірит за знаком зодіаку

Під час купівлі каменю варто враховувати поради астрологів. Вони підкажуть, кому підходить пірит за знаком зодіаку. Камінь несе в собі вогняну стихію, тому стане найкращим вибором для Овнів, Левів і Стрільців. Він подарує їм сміливість, відвагу і прагнення до чесності.

Енергія кристала гармонує із сутністю Близнюків, Терезів і Водоліїв. Він допоможе бути більш розважливим і вбереже від ухвалення неправильних рішень.

Прикраси з каменем

Значення піриту в ювелірній справі неможливо переоцінити. Цим каменем часто інкрустують прикраси із золота або срібла. Такі коштовності привертають увагу оригінальністю та елегантністю. Серед них популярні:

  1. Браслети. Виділяють лінію руки і витончене зап'ястя. Пірит у браслетах часто поєднують з тигровим оком або цитрином, що дає змогу створювати цікаві та стильні комбінації.
  2. Сережки. Блиск і оригінальний дизайн цих виробів привертають увагу і додають яскравості будь-якому образу.
  3. Кулони. Можна вибрати як просту й елегантну модель у класичному дизайні, так і оригінальний варіант.

Прикраси з каменем стануть гідним доповненням ювелірної колекції та чудовою ідеєю для подарунка близькій людині.

З чим носити коштовність

Вироби з піритом гармонійно впишуться в різні образи. Кулоном з каменем можна доповнити светри та кардигани в повсякденному стилі. Каблучка із самоцвітом ідеально впишеться в діловий костюм. Шикарне кольє додасть розкоші та елегантності вечірньому вбранню.

Прикраси з піритом відмінно доповнять одяг з етнічними візерунками та елементами. Вони додадуть в образ нотку природної краси та оригінальності.

Ціна піриту

Вартість каменю може варіюватися залежно від розміру, якості, походження та інших чинників. Середня ціна необроблених зразків піриту коливається від 0,3 до 0,7 доларів за карат. Ограновані камені сягають 4-9 доларів.

Подивившись асортимент ювелірних товарів в інтернеті або фірмовому магазині AURUM, можна вибрати прикраси зі стильним дизайном за вигідною ціною. Моделі в каталозі вирізняються високою якістю, яка підтверджена відповідними сертифікатами. Доставку можна замовити в будь-який зручний населений пункт України.

Як відрізнити натуральний камінь від підробки

Під виглядом піриту шахраї можуть продавати пластик або скло з блискучим напиленням. Однак можна виключити підробку. Для цього потрібно провести зразком по склу. Камінь пірит залишить на ньому подряпини на відміну від імітації. Крім того слід оцінити його на просвіт. Натуральний самоцвіт завжди буде непроникним.

Як правильно чистити прикраси з піритом

Щоб видалити забруднення з каменю, потрібно періодично промивати його теплою мильною водою і акуратно витирати насухо. Слід уникати жорстких або абразивних щіток і агресивних хімікатів.

Пірит – справжній скарб природи. Унікальні властивості, блиск і краса забезпечують каменю високу популярність серед ювелірів і поціновувачів прикрас. Вироби з піритом підкреслять індивідуальність і гарний смак людини, а також привернуть увагу оточуючих.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд