Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Напівдорогоцінне каміння: чим цікаве і чому іноді воно коштує дорожче за дорогоцінне

Люди ще в давнину навчилися прикрашати себе красивими каменями різних розмірів, оформленими в оправу з дорогоцінних металів. Так з'явилися ювелірні вироби. Напівдорогоцінне каміння – часто неймовірно красиві кристали, які не менш затребувані, ніж найдорожчі алмази, рубіни, сапфіри. Вони активно застосовуються при створенні оригінальних прикрас у різних стилях, гармонійно поєднуються в ансамблі та користуються незмінною популярністю серед поціновувачів ювелірних виробів. У чому особливості напівдорогоцінного каміння, які з них найчастіше вибирають майстри і чим вони кардинально відрізняються від дорогих самоцвітів? Ці та багато інших, не менш цікавих моментів, розглянемо далі.


Які камені вважаються напівкоштовними

Напівдорогоцінне каміння – це красиві кристали, які зустрічаються в природі досить часто.

Корисно знати: є думка, що головна відмінність напівкоштовних мінералів від дорогоцінних – у їхній ціні. Тобто другі завжди коштують дорожче за перші. Однак це не зовсім так. Деякі дорогоцінні камені можуть коштувати дешевше через наявність дефектів.

Згідно із законом України напівдорогоцінне каміння поділяють на дві великі групи з урахуванням ключових характеристик і присвоєного порядку:

  • I – бірюза, жадеїт, лазурит, малахіт, молдавіт, нефрит, тигрове і котяче око.
  • II – агат, гематит, егірін, опал, пегматит, родоніт, сердолік, содаліт, халцедон, яшма тощо.

А ось у ювелірному роздробі поділ виглядає інакше. Список напівдорогоцінного каміння виглядає так: аметист, гранат, димчастий і зелений кварц, топаз, онікс, агат, хризоліт, цитрин, аквамарин, шпінель, перли. У його основі – популярність кристалів і їхня вартість.

Основні характеристики напівдорогоцінного каміння

При оцінці кристалів враховуються:

  • Хімічний склад. Від нього залежать фізичні властивості мінералів. У природі виділяють самородні елементи, оксиди, карбонати, сульфати, фосфати, силікати.
  • Твердість. Оцінюється за шкалою Мооса від 1 до 10. Еталонним каменем вважається алмаз, твердість якого – 10. Знати цю характеристику вкрай важливо – від неї залежать технологія обробки, вид ограновування або шліфування.
  • Злам. Форма фрагментів, на які розколюється напівдорогоцінне каміння під час удару, дозволяє розрізняти мінерали різних груп. Злам може бути раковистим, рівним, ступеневим тощо.
  • Щільність. Розраховується як співвідношення маси каменю і води такого ж об'єму (шкала від 1 до 7). Щільність визначає фізичні властивості кристала.

Це цікаво: одне з ключових завдань ювеліра – вибрати правильний тип обробки та огранювання мінералу. Якщо майстер професіонал, він здатний підкреслити всі переваги кристала, зробити з нього справжній ювелірний шедевр. А ось наслідком неправильного або невдало обраного ограновування може стати, зокрема, істотне зниження ціни обробленого каменю.

Важлива характеристика кристалів – і оптика. Її формують колір, здатність до Відмінності між дорогоцінним і напівдорогоцінним камінням

Про те, що напівдорогоцінне каміння у своїй більшості коштує дешевше за дорогоцінне, відомо добре. Але є й інші важливі відмінності. Дорогоцінне каміння більш привабливе за фізико-хімічними властивостями. Це тверді, щільні, довговічні кристали природного походження.

Напівдорогоцінне каміння зустрічається в природі частіше. Великий асортимент і менший ступінь твердості – головні причини зниження вартості цих мінералів.

Це цікаво: назви напівдорогоцінного каміння в різні історичні періоди відрізнялися. Іноді в одного і того ж мінералу могло бути одночасно кілька найменувань. Наприклад, у різних країнах або регіонах держави.

Напівдорогоцінне каміння в ювелірній справі

Вивченням особливостей, властивостей і характеристик усіх мінералів займаються гемологи. Завдяки роботі таких фахівців можна дізнатися багато цікавого про різноманітні кристали. У рамках цього матеріалу розглянемо тільки найпопулярніші види каменів, які належать до категорії напівкоштовних.

Блискучий гранат

Під цією назвою мається на увазі група мінералів, що належать до силікатів. Кристали отримують різні кольори – від червоних до помаранчевих відтінків. У природі є і повністю прозорі екземпляри, а також чорні. Одна з особливостей гранатів – найчистіший скляний блиск аж до алмазного. Видобуток цих мінералів ведеться по всьому світу, а найбільші родовища зосереджені в Карелії, Бразилії, на Алясці.

Це цікаво: найрідкісніші та найдорожчі сині гранати видобувають на Мадагаскарі та в Танзанії. Вони змінюють свій колір під різним освітленням.

Прозорий аметист

Під такою назвою маються на увазі сині, червоно-фіолетові або синювато-рожеві екземпляри кварцу. Камені напівкоштовні – виключно прозорі кристали. Аметист дуже поширений у природі, але непрозорі екземпляри належать до категорії цінних виробних матеріалів. Колір кристалів залежить від домішок заліза. Камінь може втратити забарвлення під впливом високих температур. Досить рідкісний екземпляр аметисту – зелений. Його отримують за допомогою спеціальної термічної обробки природних мінералів.

Різнокольорові топази

Розсипи цих кристалів можна знайти в будь-якій точці планети. Топаз – це силікат алюмінію, який отримує свій колір з урахуванням металів у його складі. Видобувають блакитні, сині, рожеві, жовті та бурі, а також безбарвні топази. Особливо цінними є екземпляри містік. Вони грають різними відтінками синього, зеленого і фіолетового. Екземпляри яскравих насичених кольорів зустрічаються нечасто. Вони вважаються дорогоцінними. Кристали зі слабким забарвленням трапляються частіше, вони коштують набагато дешевше.

Вибрати красиву коштовність з популярними каменями можна в інтернет-магазині AURUM. У каталозі великий вибір моделей із золота і срібла на будь-який смак. Для кожного товару запропоновано опис з чіткими фото. Замовляти прикраси в таких умовах легко і зручно.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд