Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Гірський кришталь – символ щирості та благих намірів

Від туфельок Попелюшки до ложа Білосніжки – поки інші дорогоцінні камені набувають містичних історій, гірський кришталь завойовує казки. Згаданий у міфології багатьох країн, він отримав ім'я "священного льоду" і був шанований за здатність уберегти від обману. Ювеліри ж бачать у камені особливу принадність і охоче використовують у вишуканих прикрасах.


Місце в історії та легендах

Тисячоліттями люди знаходили гірському кришталю застосування – практичне, естетичне, магічне. У Китаї його називали "диханням дракона", використовували у збройовій справі та для лінз окулярів. У Монголії – виготовляли наконечники стріл. На Близькому Сході були популярні фігурні кулони з гірським кришталем. В Індії кристал символізував невинність нареченої до весілля. Якщо дівчина обманювала, прирікала сім'ю на бездітність.

Ім'я мінералу пов'язують з античним ученим Теофрастом, який описував його словом crystallus – лід. Ця ж назва згадується в поемах "Іліада" та "Одіссея" Гомера. У Стародавній Греції камінь вважали сльозами богів і, пропускаючи через нього сонячні промені, запалювали вогонь Олімпійських ігор. Переможці змагань, правителі та оратори пили з кришталевих кубків для захисту здоров'я.

У Середні віки, користуючись його охолоджувальною властивістю, швачки прикладали кристал до пальців після довгої роботи. Куля з нього в скіпетрах шотландських королів дарувала їм мудрість і оберігала від змов.

У фільмі "Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа" шукач пригод ганяється за артефактом, який набув резонансу на початку XX століття. Колекціонери скуповували його як магічний інвентар шаманів Майя, який пізніше виявився підробкою.

Де добувають гірський кришталь

Камінь утворюється гідротермальним способом у порожнинах пегматитів і кварцових жил, формуючи спрямований шестигранник із загостреною вершиною. Уявляючи кришталеву печеру, в голові незмінно виникає царство Снігової Королеви. Найбільші родовища розташовані на території:

  • Китаю;
  • США;
  • Росії;
  • Бразилії;
  • Французьких Альп;
  • Мадагаскару;
  • Швейцарії.

В Україні кілька століть видобувають мінерал у Карпатах. Його місцева історична назва "драгоміт", або "мармароський діамант".

Характеристики та відмінності від підробок

Гірський кришталь – це чистий діоксид кремнію без домішок металу. Його відносять до великокристалічних кварців – напівдорогоцінного каміння першого порядку з властивою групі твердістю 7 за шкалою Мооса. Безбарвний мінерал вирізняється високою прозорістю, скляним блиском і здатністю пропускати ультрафіолет.

Хоча самоцвіт відносно недорогий, нерідко зустрічаються штучні імітації зі скла. Відрізнити їх можна кількома способами:

  • На натуральному камені не залишається подряпин від гострого предмета.
  • Рівномірна структура без бульбашок і вкраплень.
  • Камінь завжди трохи прохолодний, довго нагрівається в руках і потім швидко холоднішає.

Взаємозв'язок термінології та цін

Хоча гірський кришталь – конкретний мінерал із власними фізико-хімічними властивостями, у ювелірній справі термін часто використовують як синонім різним видам прозорого кварцу. Його вартість може значно варіюватися залежно від:

  • розміру (ваги);
  • складності ограновування;
  • кольору;
  • того, самородок це чи оброблений камінь.

Чим вишуканіший і унікальніший відтінок, тим вищою буде ціна кварцу. Як правило, безбарвний кристал дешевший за своїх яскравих «побратимів».

Догляд за виробами з гірським кришталем

При регулярному використанні прикрас камінь може мутніти і втрачати блиск. Варто мити виріб раз на кілька місяців м'якою зубною щіткою і розчином неабразивного мийного засобу, потім протерти безворсовою серветкою. Вставка не боїться ультрафіолету, але зберігати прикраси з благородного металу слід в індивідуальній скриньці або мішечку. Чистку багаторівневого кольє з гірським кришталем, браслетів і сережок зі складними інкрустаціями краще довірити фахівцеві.

Камінь в езотериці та зодіакальній системі

Зовні камінь втілює чистоту і щирість. Через кришталеві кулі ясновидці дивляться в майбутнє і спілкуються з духами. Шліфовані кристали притягують удачу в бізнесі та захищають від нечесних партнерів, а в сімейних стосунках зберігають довіру між подружжям, перешкоджають зрадам і наклепу. Популярні браслети з гірським кришталем у стилі Shamballa покликані поліпшити фінансове становище. Камінь несе виключно позитивну енергію і підходить всім знакам Зодіаку:

  • Рибам, Раку і Водолію допомагає будувати стосунки з іншими людьми.
  • Скорпіону дає змогу розкрити творчі здібності.
  • Близнюкам і Терезам благоволить в ухваленні зважених рішень.
  • Діву, Тельця і Козерога оберігає від емоційних потрясінь і допомагає позбутися залежностей.
  • У вогняних Овна, Лева, Стрільця каблучки з гірським кришталем здатні збалансувати запальну вдачу.

Камінь має загальнозміцнювальний вплив на організм, заспокоює, стимулює пам'ять і розумову діяльність.

Ювелірні прикраси та їх поєднання

Безбарвні кристали частіше використовують у прикрасах у комбінації зі сріблом. Популярні моделі кольє, браслети, чотки з кришталевих намистин, нанизані на шовкову нитку. Коли ж мова про прозорий кварц, в асортименті переважають золоті вироби з великими яскравими вставками.

Для повсякденного образу добре підійдуть навіть масивні сережки з гірським кришталем, які можна поєднувати з перснем в аналогічному дизайні. А для вечірнього, романтичного або ділового стилю зупиніть вибір на вишуканих і розкішних прикрасах і комплектах з кварцом насичених кольорів, які підкреслять індивідуальність. Щоб не перевантажувати образ, зробіть головний акцент на них, поєднуючи з виробами без інкрустацій.

В інтернет-магазині AURUM клієнти можуть придбати ювелірні прикраси з кристалічним кварцом з вигідною знижкою. Підібрати товар у каталозі можна за матеріалами, кольором, дизайном і замовити собі або як пам'ятний подарунок близькій людині на знак ваших щирих почуттів.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд