Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Семистрільна ікона Божої Матері: значення образу

Семистрільна ікона Божої Матері — одна з найбільш шанованих у православ'ї. Образ має багату історію, з ним пов'язують різні чудесні явища, серед яких зцілення від важких захворювань. Розглянемо значення ікони Семистрільної, у чому допомагає вона людям, які до неї звернулися. Дізнаємося поради церковнослужителів про місце розміщення образу й особливості молитви перед ним.


Історія ікони

Точні дані про її походження відсутні. Приблизно образ датовано XV століттям, але інші джерела стверджують, що він давніший. Переказ свідчить, що ікона написана згідно зі словами Святого Симеона, який виголосив їх на 40-й день після Різдва Христового в Єрусалимському храмі, визнавши в Богонемовляті Спасителя. Богоматір дізналася від праведного старця про нелегку долю її сина. Це пророцтво і стало основою образу.

Якийсь час ікона виступала в ролі рядового релігійного предмета. Однак пізніше у зв'язку з деякими подіями це змінилося.

Першою згадкою ікони вважається розповідь про селянина, який страждав від кульгавості та інших захворювань. Згідно з одними джерелами, він служив у храмі апостола Іоанна Богослова. Там він випадково виявив старовинну ікону.

За іншими переказами селянину уві сні з'явився голос. Він сказав чоловікові розшукати в дзвіниці храму ікону Божої Матері і молитися перед нею. Селянин наступного ж дня вирішив виконати наказ. Він пішов до храму, розповів про видіння і попросив пустити його на дзвіницю. Однак служителі йому відмовили. Незабаром він прийшов знову, але прохання залишилося незадоволеним. Лише втретє пустили кульгавого селянина на дзвіницю, де він і відшукав образ.

Як з'ясувалося, робітники користувалися іконою як сходинкою, вважаючи її простою дошкою. Коли божественне значення виробу відкрилося, священнослужителі відновили його, після чого відслужили перед образом молебень. Селянин, який був присутній при ньому, отримав повне зцілення. Відтоді вірили, що ікона Божої Матері Семистрільна чудотворна. Її використовували навіть під час епідемії чуми, що лютувала.

Близько 80 років образ зберігався в храмі Іоанна Богослова, але зник на самому початку революції 1917 року. Відтоді дані про оригінал відсутні.

Значення в православ'ї

Семистрільна ікона Божої Матері — шанований і сильний символ віри. Цей образ доволі упізнаваний. На іконі Богородиця зображена без немовляти Ісуса. Її голова схилена вправо. Груди і серце Божої Матері пронизують сім мечів. Три з них розташовані з правого боку і чотири — з лівого.

Існує варіант ікони, де сьомий меч розташовується знизу. Відповідно праворуч і ліворуч знаходяться по три. Цей іконографічний тип називається «Пом'якшення злих сердець».

Значення Семистрільної Божої Матері в православ'ї полягає в повноті страждань, болю і мук, які вона зазнала. Число 7 у християнстві уособлює досконалість, повноту і надлишок. Воно показує, що страждань у житті Богородиці було дуже багато. Через цей образ Божа Матір дає підтримку, допомогу та любов.

Друге значення ікони пов'язане з гріхами людей. Їх уособлюють 7 мечів або стріл. Образ показує глибину переживань Божої Матері за людський рід. На зображенні можна побачити те, як ранять її гріхи людей.

Чим допомагає ікона

Образ дарує людям захист у складних ситуаціях. Семистрільна ікона здатна:

  1. Позбавити людину від злих думок і намірів. Образ допоможе очиститися від скверни, злості та повернутися до добрих, позитивних намірів.
  2. Уберегти будинок від шахраїв і злодіїв.
  3. Оберігати від заздрісників і наклепників.
  4. Приносити в сім'ю мир і спокій. Образ сприяє відсутності конфліктів і сварок.
  5. Допомогти в налагодженні взаєморозуміння між батьками та дітьми.
  6. Захищати воїнів від ворожих стріл.
  7. Оберігати від псування та чаклунського впливу.

Ознайомившись з асортиментом ювелірних товарів у каталозі інтернет-магазину AURUM, можна вибрати і замовити Семистрільну ікону Божої Матері за вигідною ціною. Моделі виконані з дорогоцінного металу та відрізняються високою якістю. Доставка замовлення можлива в будь-який населений пункт України на вибір клієнта.

Куди вішати ікону

Для розміщення святого образу Семистрільної Божої Матері існують суворі правила, створені кілька століть тому:

  1. Необхідно ставити або вішати ікону на відкрите місце. Важливо, щоб образ був розташований на стіні зі східного боку і спрямований обличчям до вхідних дверей. Найкращим варіантом буде зробити Семистрільну Богородицю частиною домашнього іконостаса.
  2. Не рекомендовано поруч із ликом Богоматері розміщувати годинник, картини, сімейні фото та інші предмети декору.
  3. Хоча б раз на тиждень потрібно знімати зі святого образу пил.

При дотриманні правил ікона Божої Матері буде приносити максимальну користь для дому та сім'ї. В іншому разі її енергія розтратиться даремно.

Які молитви потрібно читати

У процесі звернення до образу вірянин заглядає у свою душу і відкриває її вищим силам. Можна використовувати для цього один із канонічних текстів із молитвослова. Найефективнішою та найдієвішою є щира молитва іконі Семистрільній, що виходить прямо з серця.

Під час дотримання сакрального обряду важливо виконувати такі правила:

  1. Звертатися до Богоматері потрібно тихо і лагідно. Необхідно просити, але не вимагати.
  2. Перед і після прочитання молитви слід тричі зробити хресне знамення.
  3. Завершивши проголошення канонічного тексту, можна звернутися до Богородиці з особистим проханням.
  4. Категорично заборонено бажати прикрощів і біди для інших людей. Серце і помисли того, хто молиться, мають бути чистими.

Семистрільна ікона Божої Матері — символ любові, який дарує захист і заступництво. Образ висловлює скорботу від людських гріхів, але водночас дає надію на краще. Молитви перед Семистрільною іконою Божої Матері допоможуть знайти терпіння, зцілення, а також захистити дім і близьких людей від зла.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд