Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Шунгіт: сила в простоті

Не всі самоцвіти блищать і захоплюють яскравими відтінками. Шунгіт – камінь, який влучно підкреслює, що краса буває різною. Мінерал широко застосовують у промисловості, сільському господарстві, медицині, езотериці. Однак ювелірів він приваблює не тільки практичністю і можливістю різноманітної обробки, а й неповторним стильним чорним кольором.


Історія та родовища

Пустельна планета 2 млрд років тому, де нещодавно з'явилися перші найпростіші організми, – можна тільки приблизно уявити собі цей дивовижний світ. У той період утворився камінь шунгіт шляхом зневоднення та ущільнення органічних відкладень – сапропелю. Гірська порода, що складається переважно з вуглецю, розташовується в класифікації десь між антрацитом і графітом. Мінерал зовсім не схожий на яскраві дорогоцінні самоцвіти, проте його енергетика не менш потужна та дивовижна.

Тривалий час єдиним у світі регіоном видобутку шунгіту були штольні на території теперішньої Республіки Карелія, проте не так давно дослідники відкрили родовища в Казахстані. У чистому вигляді камінь дуже рідко зустрічається в природі, значно частіше у вигляді домішок.

Характеристики, вартість і відмінності від підробки

Необроблений шунгіт схожий на звичайне вугілля чорного, темно-сірого або коричневого відтінків. Через пористу нещільну структуру і низьку твердість камінь легко кришиться. Відсоток вуглецю в складі коливається від 10 до 90%. Камені з високим його вмістом – глибокого чорного відтінку з м'яким блиском – еліта групи.

Вартість ювелірного шунгіту залежить від його розміру, складу, блиску і якості обробки. Хоча камінь відносно рідкісний, його ціна невисока. Кристал вирізняється матовою злегка шорсткою поверхнею, іноді з ледь вловимим приглушеним блиском, помітним при яскравому освітленні. Серед унікальних фізичних властивостей – електропровідність.

Однак найприкметніша особливість мінералу – в його різноманітному складі, який може включати мало не половину відомих хімічних елементів та їхніх оксидів. Ці властивості шунгіту стали відправною точкою для застосування його в терапевтичних цілях.

Догляд за виробами з каменю

Крихкий камінь не терпить ударів і різкого перепаду температур, а також він чудово вбирає запахи. Знімайте прикраси під час фізичних навантажень, ведення домашнього господарства, нанесення косметичних засобів. Зберігайте вироби в окремій скриньці або індивідуальному мішечку з безворсової тканини. Для очищення можна використовувати синтетичну замшу або серветку з мікрофібри, при сильних забрудненнях – м'яку губку з мильним розчином. Щоб усунути небажані запахи, виріб варто «провітрити» кілька днів.

Магічні та лікувальні властивості

Завдяки бактерицидній дії з XVIII століття і донині камінь застосовують для знезараження води і як сорбент, інтенсивніший, ніж вугілля. Лікувальні властивості шунгіту часто використовують у терапії верхніх дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, кровоносної системи, опорно-рухового апарату, в гінекології, а також як косметичний засіб. Він допомагає за недокрів'я, алергічних реакцій, бронхіальної астми, гастритів, діабету, ГРЗ. Одне з найпоширеніших застосувань каменю, зокрема в Україні, – приготування мінеральної води.

Не менш різноманітними є і магічні властивості шунгіту – він здатний накопичувати позитивну енергію і блокувати негативну. Тому вироби з каменем часто застосовують як обереги від пристріту або талісмани на удачу:

  • круглий притягує любов;
  • піраміда допомагає зберегти сімейне вогнище;
  • куб сприяє успіху в переговорах і бізнесі.

Якщо тримати шунгіт біля ліжка, він допомагає позбутися безсоння і поганих снів. Крім того, окультисти використовують його в ритуалах для здійснення бажань.

Яким знакам Зодіаку підходить шунгіт

Як і вчені, астрологи все ще вивчають властивості каменю і визначають, кому підходить шунгіт більше. За попередніми спостереженнями він по-різному корисний усім знакам Зодіаку:

  • Вогненним Овну, Леву, Стрільцю камінь допомагає зберігати пристрасть, але також позбутися дратівливості, тверезо оцінювати ситуацію і зробити правильний вибір.
  • Повітряним Водоліям, Близнюкам, Терезам дає змогу концентруватися і дарує цілеспрямованість, приносить удачу в починаннях.
  • Водним Раку, Рибам і Скорпіону дає можливість впоратися зі стримуваними емоціями, посилює проникливість.
  • Земним Тельцю, Діві та Козерогу дарує терплячість, оптимізм і впевненість у власних силах.

Значення шунгіту складно переоцінити для людей, чия професія пов'язана зі стресами, тривалою концентрацією уваги, фізичними навантаженнями, необхідністю зберігати лідерство.

Із чим поєднувати прикраси з шунгітом

Через практичні властивості камінь довгий час вважався промисловим, тому ювеліри мало звертали на нього увагу. Однак завдяки зміні модних трендів і значному розширенню ремісничих стилів сьогодні майстри створюють елегантні прикраси з чорними інкрустаціями. Використовують не тільки гладкі шліфовані камені, а й вставки у формі необроблених кристалів.

Шунгіт має чудовий вигляд в обрамленні срібла – холодний приглушений блиск металу гармонує з його властивостями.

В асортименті представлені підвіски, кулони, кольє для жінок і стильні чоловічі браслети. Вироби з шунгітом чудово поєднуються з різними срібними прикрасами без вставок. Також, слідуючи модному тренду на множинні браслети і дво-, трирівневі кольє, можна комбінувати навіть дуже несхожі моделі виробів, підібравши дуети в мультибрендовому інтернет-магазині AURUM.

Всі прикраси в каталозі об'єднує висока майстерність виготовлення і бездоганна якість матеріалів. Збираєтеся замовляти товар онлайн з доставкою або заберете у фірмовому магазині – розраховуйте на приємні знижки та бонуси.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд