Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Султаніт — камінь-хамелеон

Царит, султаніт, діастр, танатарит — усе це назви одного й того ж самоцвіту, доволі рідкісного і навдивовижу красивого. Головна особливість — камінь змінює свій відтінок залежно від освітлення. У холодному світлі він буде зеленкуватим, кольору ківі, під лампою здаватиметься рожевим, а в умовах денного джерела — жовтувато-коричневим. Така властивість робить султаніт цінним доповненням до ювелірних прикрас. Ба більше, найчастіше він трапляється в золотій та платиновій оправі, бо інші метали такій коштовності не дуже пасують щонайменше за статусом. Як відрізнити натуральний самоцвіт від підробки та в чому його особлива сила — читайте в статті.


Унікальність каменя: єдине родовище й незвичайний склад

Уже із самої назви мінералу неважко здогадатися, що його батьківщиною є країна султанів. Саме в Туреччині розташоване єдине найбагатше родовище унікальних самоцвітів. Трапляються султаніти також у США та Китаї, але їх настільки небагато, що й говорити про щось на кшталт родовищ не випадає. Цікаво, що вперше камінь згадується саме в східних писаннях як улюблена коштовність володарів. Прикраси із султанітом дарували наложницям та дружинам, каменем декорували інтер'єри й одяг.

Сьогодні поклади стають усе скупішими, тому натуральний камінь — справжня дорогоцінність, що має свою чималу вартість. За складом йдеться про оксигідрат глинозему з домішками заліза, оксиду марганцю та хрому. Камінь султаніт крихкий, реагує на механічні пошкодження, тиск та високу температуру. Тому й непростий в обробці, від чого його ціна тільки зростає.

Як відрізнити від підробки та особливості догляду

Так, дешевих султанітів не буває. І це чи не перший критерій, за яким можна розпізнати підробку.

Ще один безпрограшний спосіб — сфотографувати камінь. Якщо на зображенні ви побачите один колір — перед вами несправжній самоцвіт, а обман. Султаніт завжди має кілька відтінків, які переливаються, та приваблює напівпрозорістю.

В ювелірному виробництві майже нереально знайти камінь великого розміру. У середньому його маса коливатиметься до двох карат. Єдиний масивний камінь вагою трохи більш як 96 каратів відомий у космічному кольє Стефана Вебстера.

Ситал та наноситал — склокераміка, якою нині часто намагаються підмінити справжній султаніт. Такі синтетичні вставки також можуть переливатися на світлі. Але це — не натуральний самоцвіт із його магічними й не тільки властивостями. Тому не рекомендуємо підміняти справжню коштовність дешевим аналогом, а замовляти вироби з натуральними каменями.

Зважаючи на високу вартість самоцвіту та унікальність його відтінків, камінь найчастіше використовують у золотих прикрасах. Проте є деякі колекції з доступнішого металу — срібла — зі вставками з маленькими султанітами.

Доглядати за ювелірним виробом із каменем-хамелеоном потрібно акуратно, як за улюбленою коштовністю. Якщо не носите перстень чи підвіску, тримайте в окремій скриньці з м'яким покриттям. Й оберігайте прикрасу від високих температур та прямих сонячних променів, щоб камінь не тріснув від їхнього впливу.

Султаніт: магічні властивості

«Душа» кристалу справді багата. Султаніт — камінь, що найкраще допоможе впоратися з негативним впливом токсичних людей. Вважається, що достатньо потерти самоцвіт, щоб змінити свій настрій на краще. Прикраса із султанітом навчить свого власника доводити початі справи до завершення та не опускати рук за перших невдач.

Це камінь переможців і творчих особистостей, а ще — справжній талісман, який може попередити про небезпеку чи нагадати про потребу пройти медичне обстеження. Якщо вставка в прикрасі тріснула, варто бути обережним і задуматися про стан здоров'я.

Лікувальні властивості каменя

Особливі властивості султаніта не закінчуються магією. Багато хто вірить також у лікувальну силу турецького мінералу. Він може заспокоювати нерви та допомагає впоратися з депресивними настроями. Позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи й нормалізує артеріальний тиск. А ще натуральний камінь зміцнює імунітет і підтримує організм у його боротьбі з вірусними захворюваннями.

Особливі лікувальні властивості султаніта включають його силу полегшувати біль у хребті та суглобах. Тому дарувати товари з турецьким самоцвітом можна людині будь-якого віку. Без протипоказань чи застережень. Навпаки — з користю та гарними намірами.

Кому підходить султаніт: про астрологію та не тільки

В Україні в каталоге інтернет-магазину AURUM можна знайти асортимент моделей із самоцвітом: підвіски, сережки, каблучки. І добра новина в тому, що цей камінь дозволено носити представникам усіх знаків зодіаку:

  • Стрільцеві, Овну та Леву приноситиме удачу та буде справжнім оберегом від негараздів і заздрощів. Саме ці люди можуть здобути від каменя максимум користі й енергії.
  • Близнюкам і Терезам допоможе тримати емоції та думки в гармонії, додасть щоденній рутині рівноваги й балансу.
  • Тельцю, Діві та Козорогу навпаки, потрібен для розкриття скутих емоцій і впевненості для рішучих дій.

А ще вважається, що турецький самоцвіт допоможе проявити особливі таланти та потенціал людини, навчити її дослухатися до своїх бажань.

Зрештою, якщо вам до вподоби султаніт, значення знак зодіаку не має. Адже вибір прикраси потрібно робити інтуїтивно, відчуваючи її енергетику. Унікальність цього каменя ще й у справді універсальному відтінку, який ніколи не набридне. Отже, носити прикраси можна як щодня, так і за особливих нагод. Єдина порада: найкраще до таких розкішних ювелірних виробів пасуватиме лаконічний одяг прохолодних відтінків. Також не варто поєднувати прикраси з іншими самоцвітами: султаніт — самодостатній камінь, який не потребує «сусідів».



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд