Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Цаворит: додайте образу більше свіжості

Серед великої кількості дорогоцінних каменів цаворит виділяється особливим зовнішнім виглядом і властивостями. Хоча він відомий відносно недавно, але набув популярності, особливо в Європі та Сполучених Штатах. Зовні цаворит дуже схожий зі смарагдом, тому їх часто плутають. На відміну від іменитого родича камінь менш твердий, але міцніший. На сонячному світлі він грає відтінками молодої трави. Цаворит виразний і помітний завдяки яскравому блиску і соковитому кольору.


Історія каменю

Самоцвіт було вперше виявлено на північному сході Танзанії. Своє ім'я мінерал отримав від назви річки Цаво, біля якої був знайдений. Знахідку приписують британському геологу Кемпбеллу Бріджу. Сталося це 1967 року. Геолог ховався в печері від величезного буйвола, який переслідував його. На свій подив, у ній він виявив безліч красивих кристалів, від яких не міг відірвати погляд. Камінь потрапив до рук Генрі Платта, який обіймає посаду президента Tiffany & Co. З його легкої руки було організовано видобуток самоцвітів, який супроводжувався протистоянням з боку місцевих племен. Вони заявляли про свої права на родовище.

Видобуток цавориту та використання в ювелірній справі

Родовища є на території Східної Африки, найбільші розташовані в Танзанії та Кенії. Популярні камені всіх відтінків зеленого. Забарвлення, що найбільше цінується — смарагдове. Каблучки з цаворитом за красою не поступаються прикрасам з дорогоцінними каменями. Кенійські самоцвіти відрізняються темними відтінками.

В Уганді також є невелике родовище. Поклади були виявлені і на Мадагаскарі. Тут знаходять великі зразки темних кольорів. Головні труднощі становить місцевий посушливий клімат. Видобуток ведеться ручним способом, оскільки поклади розташовані на великій глибині, де неможливо використовувати техніку. Дрібні родовища є між Пакистаном і Афганістаном. Унікальні за красою і якістю зразки добувають на узбережжі Антарктиди, вони цінуються серед колекціонерів.

Самоцвіт активно застосовують в ювелірній справі для створення прикрас:

  • сережок;
  • браслетів;
  • каблучок;
  • кулонів;
  • кольє з цаворитом.

Асортимент моделей значний, є великий вибір прикрас. Ці камені бездоганні з ювелірного погляду, оскільки мають ефектний вигляд при денному освітленні. Щоб розкрити красу кристалів, використовують різні види огранювання, такі як кушон, овал, серце, груша, квадрат і коло. Вироби з дорогоцінних металів (срібла, білого і червоного золота) представлені в інтернет-магазині.

Відмінні риси цавориту

Камінь являє собою різновид граната з домішками ванадію. На ринку популярні яскраві та насичені мінерали. Завдяки вражаючій схожості з благородним самоцвітом цаворит називають африканським смарагдом. Він цінніший і рідкісніший, ніж берил, належить до категорії найдорожчих каменів.

Цаворит нерідко підробляють, замінюючи особливим видом скла або синтетичним гранатом. Спеціаліст зможе швидко відрізнити оригінал за щільністю за допомогою збільшення під мікроскопом. Натуральний камінь важить не більше 2 каратів. Великі трапляються вкрай рідко і дорого коштують. Тому якщо зустрічаєте вироби з масивними вставками, які ідеально виглядають, це має насторожити. Включення і тріщинки, неоднорідна прозорість — це норма. Справжній камінь повільно нагрівається в руці, на відміну від скла. Оскільки він твердий, подряпати поверхню можна тільки алмазом.

Унікальні властивості та сполучуваність зі знаками Зодіаку

Зелений колір каменю позитивно впливає на психіку, викликає хороші емоції, відчуття спокою. У народній медицині цаворит застосовують для:

  • зняття втоми;
  • заспокоєння нервової системи;
  • лікування депресії;
  • поліпшення гостроти зору;
  • нормалізації обміну речовин;
  • усунення запального процесу.

Метеозалежні люди також можуть носити браслети з цаворитом або інші прикраси в періоди магнітних бур і зміни погоди. Французький астролог Дідьє Ардес запевняє, що кристал підходить Рибам і Ракам. Скорпіон також належить до водної стихії, тому представникам цього знака Зодіаку цаворит принесе удачу.

Як формується вартість

Ціна каменю залежить від багатьох чинників, але головний — це відтінок. Найпоширеніші — чисті та насичені кристали зеленого кольору. Темні, а також із сіруватим відтінком зустрічаються рідше, тому кулони з цаворитом та інші ювелірні вироби з такими вставками — найдорожчі. Трудомісткість огранювання — ще один ключовий фактор формування ціни. Що складніша технологія, то дорожчий виріб. На ціну також впливають розмір і вага.

Кому підходить цаворит і як за ним доглядати

Завдяки дивовижним цілющим властивостям це відповідний подарунок для літніх людей. Свіжий і спокійний відтінок сподобається тим, хто хоче внести у своє життя більше гармонії та умиротворення. Прикраси з цаворитом особливо добре виглядатимуть на рудоволосих зеленооких жінках. Колір каменю підкреслить рідкісну красу зовнішності. Ювелірні вироби можна носити в класичному образі, також вони внесуть вінтажні нотки в бохо-стиль, зроблять більш жіночним спортивний і повсякденний. Особливо доречні прикраси із зеленим каменем у весняну та літню пору, адже вони додадуть яскравості та виразності образу. Тому напередодні тепла варто їх замовити.

Вдало виглядає цаворит в оточенні гранатів, цитринів і діамантів. Прикраси з цим каменем потребують належного поводження. Для зберігання виробів підійдуть шкатулка або футляр з м'якою оббивкою. Якщо довго тримати камінь на сонці, він потемніє. Видалити легкі забруднення можна під проточною водою або в слабкому мильному розчині. Після миття просушіть виріб серветкою.

Сережки з цаворитом та інші ювелірні прикраси додадуть нові барви та подарують настрій. Замовити товар можна за онлайн-каталогом з доставкою по Україні.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд