Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Демантоїд — прикраса царів і знаті

Гранати широко використовують для створення чудових сережок, браслетів, підвісок та інших ювелірних шедеврів. Один з найрідкісніших представників цього виду — демантоїд. Його назва перекладається як «подібний до алмаза». І камінь повністю виправдовує своє ім'я — він славиться грою світла і сильним блиском, який стає ще яскравішим під штучним освітленням. Цей вид граната вирізняється красивим зеленим кольором.

Родовища мінералу

Демантоїд добувають у різних країнах. Його родовища відкриті в таких куточках світу:

  • Намібія;
  • Пакистан;
  • Іран;
  • Кенія;
  • Мадагаскар;
  • Швейцарія;
  • США;
  • Італія.

Вважається, що найякісніші зелені гранати видобувають на Середньому Уралі.

Історія дорогоцінного каменю

Цей варіант андрадиту відомий здавна. Однак спочатку її приймали не за різновид граната, а за хризоліт. Камені схожі за відтінком. Демантоїд було заново відкрито в XIX столітті. Його виявили діти, які перебували на річці уральської Бобрівки.

Популярності в усьому світі зелений гранат завдячує виставці, яка відбулася наприкінці XIX століття у Франції. Мінерал зацікавив великі ювелірні будинки. Його стали замовляти в різні куточки світу. Великий експорт каменю підвищив його вартість. З андрадитами працював і Карл Фаберже. Він випускав вишукані коштовності для царської сім'ї та придворних імператора.

Інтерес до мінералу знизився під час Першої світової війни, а після революції 1917 року родовища незвичайного граната і зовсім занепали. Його історія продовжилася лише через роки — наприкінці XX століття. Зараз каблучки з демантоїдом та інші вироби входять до колекцій різних ювелірних будинків.

Характеристики зеленого кристала

Андрадит належить до прозорих каменів. Зустрічаються гранати з ефектом котячого ока — він досягається завдяки волокнистим включенням. Відтінок каменю залежить від наявності домішок. На колір впливають частинки заліза, титану, хрому. Відтінок варіюється від фісташкового до коричневого. Також можуть бути присутніми золотисті іскри. Рідко зустрічаються й інші кольори. Наприклад, червоно-фіолетовий, бузковий, жовто-персиковий.

Мінерали відрізняються високим ступенем заломлення. Ограновані камінчики грають усіма кольорами веселки. За цим параметром вони обходять алмаз. Розміри коштовності варіюються від пари міліметрів до 10 см. Більші зелені гранати знайти складно. У природі зустрічаються круглі або овальні екземпляри. Твердість каменю оцінюється на 6,5-7 за шкалою Мооса.

Лікувальні та магічні властивості демантоїда

З давніх часів люди приписували зеленим предметам містичні, недоступні розумінню властивості. Мінерал трав'яного кольору вважався сильним оберегом серед екстрасенсів і людей, що займаються магією. Вони стверджували, що він захищає від пристріту, а також додає гармонію і мир у душу людини.

Для чоловіків він — символ успіху, стабільності, зібраності, цілеспрямованості, фінансового добробуту і просування кар'єрними сходами. Жінки носили демантоїд для щастя в особистому житті. Йоги вважають, що він здатний захистити серцеву чакру.

Сережки з демантоїдом та інші прикраси використовують і як талісмани. Люди вірять, що вони допомагають у боротьбі з лінню і неуважністю.

Приписують каменю й інші властивості — лікування безпліддя, імпотенції, психічних розладів. Згідно з повір'ями для нормалізації тиску і позбавлення від судинних захворювань варто носити намисто з кристалом. Вважається, що коштовність з таким каменем також допомагає впоратися зі шкірними недугами — для цього її розташовують ближче до вогнища хвороби.

Кому підходить за знаком Зодіаку

Придивилися до каменю й астрологи. Вони рекомендують носити коштовності з каменем таким знакам Зодіаку:

  • Терезам;
  • Водоліям;
  • Близнюкам.

Рибам він принесе одні нещастя і проблеми.

Демантоїд в ювелірних прикрасах

Вибір ювелірних виробів з демантоїдом величезний. Для оброблення каменю використовують діамантове огранювання. Також застосовується оброблення кушон. Вони найкраще розкривають красу каменю. Майстри пропонують цілий асортимент прикрас. Тут і браслети з демантоїдом, сережки, кольє, кулони, каблучки та інші вироби. Прикраси можуть доповнюватися одним каменем або цілими рядками кристалів, що дає змогу створити унікальний малюнок.

З чим носити вироби

Модель з дорогоцінним кристалом доповнить вечірній або святковий образ. Він не любить повсякденної метушні. Кольє з демантоїдом підкреслить статус його власниці. Гранат відмінно гармонує і зі строгим, діловим вбранням. Каблучки з невеликим камінчиком можна надіти на важливі переговори.

Ювеліри поєднують зелений мінерал з білим, жовтим і навіть рожевим золотом. Гранат створює з металом красиву і дорогу композицію.

Ціна за карат

Оскільки демантоїд — доволі рідкісний мінерал, він відрізняється високою вартістю. Ціна залежить від розміру, типу ограновування і ваги. Також впливає родовище, ступінь дисперсії та насиченість кольору. Один карат в Україні може коштувати від 700 до 1200 доларів. А великі камені можуть продавати по 10000 дол.

Як відрізнити від підробки

Недобросовісні продавці іноді намагаються реалізувати замість коштовності пустушку. За мінерал можуть видавати інші камені — хризоліт, шпінель, турмалін та інші.

Справжній зелений гранат відрізняється:

  • алмазним блиском;
  • високою дисперсією, яка помітна навіть при тьмяному світлі;
  • наявністю золотистих включень кристалів бісоліту.

Щоб уникнути підробки, краще купувати прикраси в перевіреному інтернет-магазині або офлайн-магазині. Наприклад, мережі AURUM. В каталозі товарів представлений асортимент різних прикрас.

Як правильно чистити прикраси з демантоїдом

Продовжити життя коштовності допоможе правильний догляд. Якщо ви помітили, що камінчик почав тьмяніти, промийте його під теплою проточною водою з додаванням мильного розчину. Після процедури насухо витріть прикрасу м'якою тканиною або спеціальною серветкою. Кулони з демантоїдом та інші вироби з ним варто зберігати окремо від інших коштовностей.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд