Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Яшма – частинка природи, закладена в камені

Яшма – природний камінь, що захоплює розмаїттям кольорів і унікальністю візерунків. Його багатогранність і краса привертають увагу ювелірів і поціновувачів самоцвітів у всьому світі. Розглянемо цей дивовижний камінь докладніше.


Родовище мінералів

Яшму видобувають практично у всіх країнах. Великі родовища розташовані у Франції, Німеччині, США та Індії. В Україні самоцвіт видобувають у Закарпатті, Криму, а також у Рівненській, Житомирській та Дніпропетровській областях.

Історія мінералу

Камінь яшма був відомий ще з первісних часів. Здавна його застосовували для створення прикрас, амулетів і релігійних предметів. Назву каменю пов'язують з давньогрецьким словом «яспіс», що в перекладі означає «строкатий». У стародавній Русі назва перетворилася на «аспис». Мінерал ще називали «тигровим каменем» за схожість забарвлення зі шкурою тварини.

Характеристики самоцвіту

Яшма – красивий напівдорогоцінний камінь. Він складається з кварцу і халцедону. У невеликих кількостях у його складі можуть бути присутні гранат, слюда та інші мінерали. Натуральний самоцвіт дає скляний або восковий блиск. Його твердість за шкалою Мооса становить 7 балів, що забезпечує міцність.

У природі зустрічається камінь яшма різноманітних кольорів. Найпоширеніші серед них червоний, білий і зелений. Залежно від відтінку і «малюнка» самоцвіту виділяють безліч його різновидів.

Однотонні камені без вкраплень належать до категорії однорідних. Смугасті – виділяються наявністю ліній. Мінерали з різними малюнками називають яскраво-кольоровими. Особливо цінуються так звані «пейзажні» екземпляри. На їхній поверхні присутні цілі «картини» природного походження.

Дивовижні властивості

Значення яшми не можна переоцінити. Самоцвіт відбиває негативні енергії, захищає від пристріту і відлякує сили зла. Камінь допомагає побороти сумніви і дозволить знайти віру в себе. Талісмани й амулети з ним привертають удачу і добробут.

Лікувальні властивості каменю яшма були відомі здавна. Самоцвіт зміцнює тіло, покращує пам'ять і відновлює втрачені сили. Він стимулює роботу серця, допомагає в лікуванні шлунково-кишкового тракту. Властивості яшми дозволяють їй вивести людину з депресії.

Кому самоцвіт підходить за знаком зодіаку

При купівлі каменю можна прислухатися до порад астрологів. Вони підкажуть, кому підходить яшма зі знаків зодіаку. Камінь – найкращий вибір для Дів. Він сприятиме внутрішньому спокою. Левам яшма допоможе поліпшити пам'ять, а Козерогам – домогтися поваги начальства.

Самоцвіт не рекомендований Стрільцям і Близнюкам. Існує ризик, що він може посилити схильність цих знаків до неврозів.

Яшма в ювелірних прикрасах

Самоцвіт часто задіюють у виробах з оправою з дорогоцінних металів – срібла або золота. Це робить прикраси з ним особливо ефектними. Для додання декоративності камінь може бути відшліфований.

Популярністю користуються такі прикраси з яшмою:

  1. Браслети. Їх роблять у класичному або екзотичному стилі. Завдяки міцності каменю браслети можна носити щодня.
  2. Сережки. Самоцвіт може застосовуватися в моделях усіх форм і розмірів.
  3. Брошки. Такі деталізовані та виразні прикраси виступають яскравим акцентом одягу.
  4. Намиста. Кольорове розмаїття каменю дозволяє створювати унікальні дизайнерські прикраси. Оригінальний вигляд мають три нитки бус із застібкою-камеєю.

Яшма виступає джерелом натхнення для дизайнерів. Завдяки цьому створюються неповторні моделі, які привертають до себе увагу.

Із чим носити коштовність

Ювелірні вироби з яшмою можна задіяти для різних образів. Вони чудово доповнюють етнічний стиль. Можна носити їх із сукнями-максі, блузами з вишивкою і фольклорними мотивами.

Для офісного стилю підійдуть прикраси в стриманих тонах. Для вечірніх виходів варто підбирати ювелірні вироби з великими яшмовими вставками. Самоцвіт підходить для стилю кежуал і має чудовий вигляд із джинсами, светрами та сорочками.

Варто зазначити, що вироби з яшмою найкраще виглядають на тлі однотонного одягу. Це дозволить каменю виділятися і не «губитися» в образі.

Ціна самоцвіту

Вартість яшми може сильно варіюватися залежно від рідкості та якості каменю, його розміру, забарвлення і малюнка. Крім того, на ціну впливає вік самоцвіту. Вартість яшми в середньому становить від 1 до 7 доларів за карат. Це робить дорогоцінні вироби, інкрустовані ним, доступними широкому колу покупців.

Серед різноманітного асортименту ювелірних товарів в інтернеті та фірмовому магазині AURUM можна вибрати і замовити прикраси з яшмою за вигідною ціною. Моделі, представлені в каталозі, характеризуються високою якістю і стильним дизайном. Доставка можлива в зручний клієнту населений пункт України.

Як відрізнити натуральний камінь від підробки

Створити якісну фальшиву яшму складно і досить дорого. Тому хороші підробки, які важко відрізнити від натурального каменю, зустрічаються рідко. Однак іноді шахраї намагаються продати фальшивку, зроблену із пластику, скла або акрилу. Відрізнити їх від натурального самоцвіту не складе труднощів.

При нагріванні «камінь» із пластику починає плавитися і деформуватися. Щоб виявити акрилову підробку, слід спробувати її подряпати. Залишити сліди на натуральній яшмі досить складно, чого не скажеш про фальшивку. Скляна підробка буде прозорішою і блискучішою порівняно зі справжнім каменем.

Як правильно чистити прикраси з яшмою

Видаляти забруднення з самоцвіту потрібно ватними паличками, змоченими в оцтовому розчині. Після чищення виріб з яшмою слід промити під чистою водою. Після цього потрібно витерти його насухо і відполірувати замшею.

Яшма – унікальний камінь, що поєднує в собі красу і загадковість природи. Ювелірні вироби з цим самоцвітом виступають втіленням стилю та елегантності. Вони стануть родзинкою образу і доповнять колекцію коштовностей.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд