Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Аквамарин — камінь далекої дороги та штилю

Океан — могутній, таємничий і прекрасний. Подібні емоції викликає аквамарин, який називають каменем моря. Він притягує погляди і зачаровує своїм незвичайним кольором і блиском. Попри невисоку вартість кристалів, вони нерідко прикрашають колекції легендарних ювелірних брендів, які віддають перевагу винятковим матеріалам.




Природа каменю

Напівкоштовний аквамарин належить до сімейства берилів, класу силікатів. Він твердий, але тендітний і легкий через невисоку щільність — його складно подряпати, але легко розбити. Мінерал характеризується високою прозорістю та яскравим блиском. Усередині зустрічаються бульбашки та вкраплення у формі крапель, зірок, сніжинок. Рутил у складі берила створює ефект «котячого ока» — досить рідкісна знахідка.

Ім'я каменю дав римський історик та письменник Пліній Старший, який назвав його aqua mare — «морська вода». Відтінок кристалів варіюється від блідо-бірюзового до насиченого синьо-зеленого завдяки іонам заліза. Колір може змінюватися: «вигоряти» під впливом сонячних променів або ставати насиченішим при нагріванні каменю до 400°C.


Плутанина з термінологією та підробки

Гарний і недорогий камінь сподобався шахраям, адже має схоже походження зі смарагдами і візуально нагадує блакитний топаз. Перші відрізняються меншою прозорістю, а у других не буває вкраплень. Подвійний відтінок аквамарину змінюється залежно від кута огляду, що відрізняє його від дорогих мінералів і від скляних підробок. Плутанину викликають і нюанси термінології:

  • нерчинський аквамарин — це блакитний топаз із Забайкалля;
  • сіамський — циркон особливої обробки;
  • приписка «хризоліт» свідчить про синтетичні шпинелі або сапфіри;
  • «східний» — це про зелено-блакитні сапфіри та корунди.

Легенди та історичні факти

У давнину і в середньовічній Європі аквамарин вважався талісманом мореплавців і мандрівників. Греки та римляни вірили, що це подарунок бога Посейдона (Нептуна), який зберігає частинку душі моря, тому здатний уберегти судно від шторму. Деякі міфи стверджують, що його було знайдено в підводній печері русалки, яка відтоді прихильна до моряків. В інших, кристали — це сльози дівчат, що завмерли у воді, які оплакують своїх коханих, що не повернулися з плавання.

У XIII столітті тонкі пластини мінералів використовували для лінз оптичних приладів. У XVIII — після низки перемог Англії в морських боях блакитне каміння з'явилося в монарших коронах. У 1950-х однією з найулюбленіших прикрас Єлизавети II були парюра, яка включала намисто та сережки з аквамарином, подаровані президентом Бразилії, і створена на її замовлення тіара.

Великі родовища

Найчистіші камені насичених відтінків видобувають у Бразилії. В асортименті експортера в тому числі найдорожчі аквамарини Santa Maria — прозорі та «ідеально» блакитні — видобуваються в місті Santa Maria de Itabira. У 2018 році молодий ювелірний будинок Noa випустив колекційні парюри із сережок, браслета, брошки, каблучки та кольє з аквамарином цього виду.

Інші великі копальні по всьому світу:

  • США;
  • Австралія;
  • Шрі Ланка;
  • Індія;
  • ПАР;
  • Танзанія;
  • Намібія;
  • Мадагаскар.

У Волинському родовищі в Україні вже понад 100 років знаходять кристали, що відрізняються чистотою та високою прозорістю.

Магія та астрологія

Здавна вважається, що блакитний берил здатний покращити зір, полегшує кашель і біль у горлі, допомагає у лікуванні дихальних шляхів, щитовидної залози, шлунка, печінки. Він здатний заспокоїти, позбавити головного болю, тривоги, безсоння, панічних атак. Крім захисту мандрівників, кулони з аквамарином притягують порозуміння в сімейне життя, зміцнюють дружбу, оберігають від брехні та пліток.

Камінь належить до стихії води та підходить відповідним знакам зодіаку: Рибам, Ракам, Скорпіонам. Приносить удачу і добробут Водоліям і Тельцям, Терезам допомагає відновити внутрішню рівновагу, Овнам і Левам — утихомирити емоції.

Завжди у тренді

Камінь чудово виглядає в елегантних ювелірних виробах Tiffany & Co. та Damiani, у моделях із природними мотивами Van Cleef & Arpels, в абстрактних формах Swarovski. Він регулярно прикрашає образи зірок на червоних доріжках — Емі Адамс, Джесіка Біл, Хонда Цубаса, Емілі Блант, Галь Гадот. А у 2018 році Меган, герцогиня Сассекська, мимоволі популяризувала каблучки з аквамарином, з'явившись у такій на публіці.

Завдяки чарівному холодному кольору та сяйву камінь чудовий в обрамленні срібла або білого золота. Однак дуже бліді або навпаки темні вставки добре поєднуються також із червоним металом. Аквамарини великого розміру розкішно виглядають серед дрібних діамантів.

У модному сезоні 2023-2024 прогнозують популярність масивних яскравих прикрас, а отже синій берил буде вкрай вдалим акцентом. На його користь і тренд на поєднання золота і срібла, оскільки камінь чудово виглядає з обома металами. Серед майбутніх тенденцій несподівано виявилися кулі, тому саме час замовляти намисто та браслети з аквамарином «котяче око».

Догляд виробів

Прикраси з синім берилом слід зберігати окремо в скриньці з м'якою оббивкою або в спеціальному мішечку. Уникайте ударів і падіння, а також тривалого впливу сонячних променів, щоб зберегти його цілісність і яскравий колір. Самостійно можна очистити виріб безворсовими серветками або м'якою щіткою з мильним розчином. Догляд за складними інкрустаціями та видалення сильних забруднень краще довірити фахівцю.

Від чого залежить вартість прикрас

Ціна виробів залежить від матеріалів, наявності та типу інших вставок, розміру, ваги та складності огранювання аквамарину, його прозорості та насиченості кольору. У каталозі інтернет-магазину AURUM можна придбати прикрасу собі або на подарунок із комфортними умовами оплати та доставки товарів. За таких бурхливих подій у всьому світі, зупиніть вибір на камені, що володіє енергією тихої гавані.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд