Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Шпінель — камінь імператорів

Сапфіри, діаманти, опали — у ювелірному мистецтві використовують багато каменів. Але один із них — шпінель — не такий відомий як інші. Все тому, що донедавна його плутали з рубіном. Сьогодні ж шпінель отримала заслужене визнання, бо має унікальні хімічні та магічні властивості, а також вражає широкою палітрою відтінків.

Від родовища Кухілале до корони імператора

Першу шпінель знайшли ще в IX ст.до н.е. на Памірі, але тоді ніхто не виокремив її як декоративний камінь. Мінерал назвали «лал» і використовували з лікувальною метою. І лише в XX столітті з’явилися можливості для дослідження фізико-хімічних особливостей шпінелі, що дало змогу віднести її до окремої групи напівдорогоцінних самоцвітів.

Найвідоміше родовище, яке існує і сьогодні, виявив Марко Поло під час експедиції в Памірські гори. Його знають під назвою Кухілале і тут добувають унікальну рожеву шпінель. Також мінерали знаходять на Шрі-Ланці, у М’янмі, в Таїланді, В'єтнамі, Кампучії, Індії, Австралії.


З моменту відкриття Марко Поло шпінель почали інкрустувати в корони імператорів. Такі розкішні атрибути влади мали королі Великобританії, Німеччини та Франції. Сьогодні мінерал використовують у виготовленні кулонів, кольє, сережок та каблучок.

Особливості шпінелі як ювелірного каменю

Це напівдорогоцінний мінерал, який має високу зносостійкість. Його твердість складає 8 за шкалою Мооса, що дорівнює показнику топаза і лише на дві одиниці менше, ніж у діаманта. Шпінель має скляний блиск та може відрізнятися прозорістю. Повністю безбарвні мінерали є доволі рідкісними, тому дорогими. Як правило, самоцвіти мають найрізноманітніші забарвлення: від червоного та синього до помаранчевого й смарагдового. Тому сережки, кольє та браслети зі шпінеллю мають великий попит серед поціновувачів оригінальних і вишуканих ювелірних виробів.

Натуральний чи синтетичний: як відрізнити

Як і в далекому IX ст. до н.е, так і сьогодні — без сучасних технологій відрізнити природну шпінель від штучної майже неможливо. Тому доступні лише два шляхи впевнитися, що перед вами унікальна прикраса з натуральним самоцвітом — довіряти інтернет-магазину або ж звернути увагу на ціну. Шпінель, яку добули з родовищ, буде коштувати дорожче, ніж штучна. Вартість каменю за карат складає від 20 доларів. Що рідкісніше забарвлення має мінерал, то дорожчим він буде. До найцінніших відносять сині, безбарвні, червоні, зелені камені. Тому такі браслети, каблучки чи кулони зі шпінеллю матимуть високу вартість і розкішний вигляд. На ціну також впливає професійність огранки. Точність і пропорційність обробки каменів безпосередньо впливає на їх блиск та ефектне мерехтіння у ювелірних виробах. Дешевизна виробу вказує на підробку.

Унікальні властивості та вплив на людину

Ще одна особливість шпінелі — магія, яку приховує камінь. З давніх-давен самоцвіти використовували для лікування нервових розладів та захисту від недуг. Вірили, що шпінель допомагає попередити хвороби та позитивно впливає на циркуляцію крові. Сьогодні мінералу приписують унікальні властивості:

  • позитивно впливати на сексуальне здоров’я та енергетику чоловіків і жінок;
  • покращувати роботу імунної системи;
  • боротися із нічними жахіттями.

Вважається, що зелена шпінель може позбавити мігреней, рожева збалансовує роботу нервової системи, синя позитивно впливає на органи травлення, а чорна нормалізує тиск. Особливі магічні властивості має лише натуральний камінь.

Цікаво й те, що шпінель можуть носити люди з різними знаками зодіаку. Цей самоцвіт нікому не шкодитиме. При цьому Стрільцям та Скорпіонам радять вибирати браслети чи сережки зі шпінеллю синіх відтінків, Левам — помаранчеві та червоні самоцвіти, Овнам і Тільцям — з помаранчевими відблисками, а Дівам і Козерогам підійдуть прикраси зі зеленими камінчиками. Єдиний зодіакальний представник, який ніяк не реагуватиме на магію шпінелі — Близнюки. Проте й негативного впливу самоцвіти на характер та вдачу таких людей мати не будуть.

Ювелірна розкішність прикрас зі шпінеллю

Залежно від відтінку каменів, їх використовують у прикрасах з різних металів. Це можуть бути різні види золота, срібло. За рахунок різноманіття кольорів мінерала, його легко вписати у будь-яку дизайнерську ідею.

Естетично, з нотками декадентства виглядають ювелірні вироби зі срібла з рожевою шпінеллю. Помаранчевий рубіцел вигідно підкреслюється жовтим золотом і стає унікальним кулоном чи делікатними сережками. Зелені камені по-різному виглядають в обрамлення жовтого, білого чи червоного металів, але в кожному випадку це має особливих характер. Дуже вишукано та елегантно виглядає золота каблучка зі шпінеллю чорного кольору, або ж срібний браслет з камінням синього відтінку.

Такі ювелірні вироби можна носити до святкового одягу або ж щодень. Вибір залежить від стилю власника чи власниці. Асортимент дає змогу замовляти різні прикраси на всі випадки життя: в подарунок, до улюбленої сукні, для підкреслення строгості чи романтичності образу.

Як правильно доглядати за виробами зі шпінеллю

Незважаючи на високу міцність каменю, він потребує акуратного ставлення та правильного зберігання. Завдяки своїм властивостям, каблучка, сережки чи кольє зі шпінеллю не реагуватимуть на вплив сонячних променів. Але все ж не варто піддавати улюблені прикраси випробуванням високими температурами.

Зберігати ювелірні вироби з кольоровими каменями краще в окремій скриньці з м’якою оббивкою. Чистити вироби радять теплою мильною водою без агресивних хімічних засобів. Також не рекомендують впливати на камінь ультразвуком.

В Україні придбати товари зі шпінеллю будь-якого відтінку буде не важко. В каталогах представлені цікаві моделі в різних розмірах, які вдало підкреслять образ та тішитимуть око. Вибирайте оригінальні прикраси для настрою, в подарунок близькій людині чи з особливого приводу – камінь імператорів шпінель пасуватиме і чоловікам, і жінкам.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд