Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Берил ― вишуканий камінь для справжніх поціновувачів

Берил — один із найкрасивіших і найнезвичайніших каменів на планеті. Він виділяється складною структурою та широкою палітрою кольорів. Окремі його різновиди визнані коштовним камінням найвищої проби. Розглянемо цей дивовижний самоцвіт докладніше.

Історія каменю

Берил відомий з давнини. Єгиптяни виготовляли з нього намисто, а цариця Клеопатра особливо любила прикраси, до яких входило це каміння зеленого кольору. У Середньовіччі мінерал застосовувався для виготовлення моноклей.

Високо цінувався берил в Індії. Його використовували для оздоблення величних храмів. Навіть саме слово «берил» індійського походження.

Родовище мінералів

Перші знахідки берила були виявлені в Намібії. Інші африканські поклади мінералу відомі на Мадагаскарі, Зімбабве та Ботсвані.


Родовища великих берилів, що досягають 70 см, зосереджені у Бразилії.

Кристали розміром понад 5 см видобувають в Індії. Красиві та якісні берили можна зустріти в Україні біля міста Житомир.

Характеристики коштовності

Берил ― екзотичний і гарний мінерал із класу силікатів. У природі він зустрічається у вигляді кристалів у формі шестигранних призм. Для самоцвітів характерна чистота і рівний скляний блиск.

У берилів кілька різновидів. До найпопулярніших із них належать:

  • Смарагд. Дорогоцінний камінь першого порядку, що виділяється зеленим кольором.
  • Аквамарин. Характеризується високою прозорістю та небесно-блакитним відтінком.
  • Геліодор. Вирізняється красивим жовтим відтінком.
  • Біксбіт. Рідкісний камінь, колір якого варіюється від рожевого до червоного.
  • Морганит. Для нього характерне рожеве або персикове забарвлення.
  • Гошенит. Повністю безбарвний мінерал.
  • Пеццоттаїт. Виділяється малиновим кольором. Він може бути частково чи повністю прозорим.

Твердість каменю оцінюється у 7,5-8 балів за шкалою мінералів Мооса. Однак він відрізняється крихкістю і може розбитися при випадковому падінні.

Дивовижні властивості

Берил — камінь сім'ї. Він допомагає налагодити стосунки між подружжям, посилює почуття та взаємну пристрасть. Крім того, самоцвіт дарує власнику здатність ухилятися від невдач і досягати успіху на професійній ниві.

У каменю багато лікувальних властивостей. Він сприяє:

  • зміцненню імунної системи;
  • сприятливого впливу на ШКТ;
  • поліпшенню стану хворих на гепатит;
  • допомозі при гінекологічних захворюваннях.

Берил ― активний провідник енергії та потужний захисник. Завдяки цілющим силам прикраси з цим самоцвітом використовують як амулет та оберіг.

Сумісність зі знаками зодіаку

Берил — універсальний камінь. Знаки зодіаку, якому він був би протипоказаний, відсутні. Однак найбільш добре він діє на такі:

  1. Близнюки. Цей знак відомий активністю, проте часто залишає справи на півдорозі. У досягненні мети допоможе виріб із самоцвітом. Для жінок підійдуть сережки з берилом, чоловіки можуть прикрасити зап'ястя браслетом із цим каменем.
  2. Терези. Для них камінь стане невичерпним зарядом позитивного настрою. Каблучки з берилом, а також інші прикраси з цим самоцвітом допоможуть Терезам набратися бадьорості та йти назустріч новим досягненням.
  3. Скорпіон. Самоцвіт приборкає войовничо-вогняну натуру цього знака. Кулони з берилом, а також інші коштовності з ним сприяють приязності та турботі про близьких людей.

Чарівний камінь стане не лише потужним оберегом, а й підкреслить статус та індивідуальність.

Прикраси з берилом

Самоцвіт широко застосовується в ювелірній справі для виготовлення коштовностей. Він привабливо виглядає в обрамленні таких металів як золото чи срібло. Сережки, кольє, кулони, ланцюжки та браслети з берилом здатні виділити людину з натовпу та послужити ознакою високого статусу. Вироби з цим каменем доповнять особисту ювелірну колекцію та стануть чудовою ідеєю для подарунка близькій людині.

З чим носити коштовність

Вироби з берилом підходять для всіх стилів одягу. Повсякденні образи можна доповнити ланцюжками, браслетами та каблучками з гарним самоцвітом. Для вечірнього вбрання можна зробити вибір на користь кольє з берилом, яке стане яскравим акцентом образу. Для ділових зустрічей будуть доречними сережки або кулони з невеликим каменем.

Вартість берила

Кожен із різновидів самоцвіту оцінюється по-своєму. Найдешевший камінь у цій групі — гошенит. Його вартість коливається від 10 до 50 доларів за карат. Найбільш дорогими вважаються першокласні берили червоного або малинового кольорів. Вони зустрічаються досить рідко, що прямо впливає на ціну. Вартість такого каміння починається від 5000 і може досягати 20000 доларів за карат.

Ознайомившись з асортиментом товарів в інтернеті чи фірмовому магазині AURUM, можна замовити прикраси з берилом за вигідною ціною. Моделі в каталозі вирізняються високою якістю, підтвердженою відповідними сертифікатами.

Як відрізнити натуральний камінь від підробки

Щоб не бути ошуканим, варто знати основні ознаки справжнього берилу. До них належать:

  1. Твердість. Натуральний самоцвіт здатний пошкодити скляні поверхні.
  2. Ціна. Вартість підробки зазвичай значно нижча, ніж натурального каменю.
  3. Дефекти. У натуральному самоцвіті помітні тріщини, бульбашки повітря чи вкраплення, які можна розглянути під лупою. Підробка характеризується майже повною відсутністю дефектів.

При покупці важливо звертати увагу на сертифікат про справжність каменю. Його відсутність і заборона на перевірку виробу можуть вказувати на обман.

Як правильно чистити прикраси з берилом

Камені вимагають дбайливого та регулярного догляду. Щоб освіжити потьмянілий самоцвіт та очистити його, необхідно промити прикрасу у склянці води з 5–10 краплями нашатирного спирту.

Завдяки привабливому вигляду, чудовій чистоті та міцності берил має популярність у всьому світі. Прикраси з цим каменем привернуть увагу оточуючих та стануть стильним доповненням будь-якого образу.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд