Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Олександрит: чарівність «царського» каменю

На тлі інших дорогоцінних каменів олександрит особливо виділяється. Головна його риса — здатність змінювати забарвлення залежно від освітлення. Завдяки унікальній якості каменю дали величну назву «царський». Олександрит відносять до категорії найдорожчих і найпрестижніших.




Історія відкриття та популярні родовища

Своє ім'я мінерал отримав на честь імператора Олександра ІІ, якому його подарували на день народження. Каблучки з олександритом цар носив як амулет. Каменю приписували різні містичні властивості через незвичайну красу.

Історія олександриту не зводиться до єдиної версії. За деякими джерелами, дорогоцінний мінерал виявив фінський вчений Норденшельд. Це сталося на Уралі в 1834 році. Спочатку передбачалося, що це смарагд, оскільки він був схожого зеленого кольору. Але у вечірній обстановці при світлі свічок знахідка змінила колір і стала яскраво-червоною.


За другою версією самоцвіт знайшли на копальні біля Єкатеринбурга в 1833 році. Його доставили до Санкт-Петербурга для дослідження. Виявилося, що це не смарагд, оскільки ступінь твердості була вищою, а склад відрізнявся. Тому камінь зарахували до окремої категорії.

Обидві версії призводять до того, що самоцвіт був подарований Олександру II і завдяки цьому отримав офіційну назву. У 1881 році імператора було вбито, а олександриту приписали погану репутацію та зробили символом злих магічних сил.

На сьогодні запаси каменю практично вичерпані. Основне родовище знаходиться на Уралі в копальні «Червоне Болото». Наприкінці минулого століття його виявили на Мадагаскарі, у ПАР і Танзанії. Деякі родовища швидко вичерпали запаси та були закриті. Самоцвіти зі Шрі-Ланки відрізняються зеленуватим відтінком і великими розмірами. Найкращими сучасними зразками вважають копалини з Бразилії.

Характеристики самоцвіту

Александрит представляє різновид хризоберилу. У денному світлі спостерігаються відтінки від темно-синього до трав'янистого. При штучному камінь стає пурпурно-червоним, рідше — малиновим і рубіновим. Найпопулярніші палітри та переходи:

  • від салатного до пурпурово-червоного;
  • від синьо-зеленого до червоного;
  • від жовтувато-трав'янистого до коричневого.

Характеристики пояснюються особливою будовою кристалічних ґрат. Домішки хрому, заліза та берилію розташовані у специфічному порядку, метали формують зміну відтінків.

Розрізняють такі види олександриту:

  • Бразильські. Мають блакитний відтінок, який при освітленні змінюється на фіолетовий.
  • Уральські. Денне освітлення формує смарагдово-синій колір. Штучне — червоний.
  • Індійські. Відтінки варіюються від зеленого до блакитнуватого. При штучному світлі стають червоно-пурпуровими.
  • Мадагаскарські. Переважають зелений і коричневий кольори.
  • Зімбабвійські. Маленького розміру, смарагдового відтінку.

Розмір найбільшого видобутого самородка — 532 карати. Сучасний асортимент ювелірних магазинів здебільшого представлений камінням розміром трохи більше ніж трьох.

Дивовижні властивості

Європейці вважали, що мінливий колір — провісник пристрасного кохання та ревнощів. Самоцвіт часто носили жінки, які втратили чоловіків, на згадку про кохану людину, тому він отримав назву «вдовиного». У минулому його часто використовували для лікування серцевих хвороб та очищення крові.

За знаком Зодіаку мінерал підходить Скорпіонам, Близнюкам та Овнам. Його не радять носити Діві, Тельцю та Раку. Кулони, кольє або сережки з олександритом здатні надавати такий вплив:

  • захищають від нещастя;
  • допомагають знайти своє місце у житті;
  • надають впевненості;
  • допомагають впоратися з проблемами та наділяють цілеспрямованістю;
  • розкривають потенціал.

Олександрит — символ сильних і цілеспрямованих людей.

Кому підходить і з чим носити

Самоцвіт має потужну енергетику, тому браслети з олександритом та інші вироби краще комбінувати з дорогоцінним камінням. Гарно виглядають комплекти прикрас, в яких окремі елементи підкреслюють взаємну красу.

Завдяки здатності змінювати колір немає єдиної рекомендації, кому царський камінь підходить за зовнішністю. Він універсальний і дає свободу вибору. Створюйте оригінальні комбінації в залежності від часу доби, вбрання та настрою.

Як відрізнити від підробки

Браслети, сережки та кольє з олександритом — рідкісні елітні прикраси. Камінь нерідко підробляють, і є три варіанти заміни:

  1. Синтетичний ювелірний мінерал.
  2. Облагороджений самоцвіт низької вартості.
  3. Оброблене скло.

Перший і другий випадки є поширеною альтернативою, і ювелірні компанії вказують це в характеристиках. Чистою фальшю вважають використання фарбованого скла. Якщо прикраса не супроводжується сертифікатом справжності, то це — підробка.

Відрізнити справжній олександрит просто. Скло не змінює колір при зміні освітлення, його легко подряпати голкою. Наявність нетипових відтінків чи відблисків свідчить про те, що перед вами облагороджені мінерали. Пухирці повітря всередині повинні бути у формі краплі, а не сфери.

Вартість прикрас

Важко вказати ціну за 1 карат. Ювеліри враховують такі фактори:

  • родовище;
  • відтінок;
  • рівень огранювання;
  • наявність дефектів.

Якщо говорити про сережки або кулони з олександритом, визначальним фактором буде ціна прикраси, а не окремого каменю. Кожен ювелірний виріб має родзинку, тому вартість моделей суттєво відрізняється.

Поради щодо догляду

Дбайливе ставлення збереже красу коштовності. Дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • не використовуйте концентровані луги для чищення;
  • не допускайте ударів і падінь;
  • знімайте прикраси під час роботи.

Чищення проводять слабким мильним розчином із кількома краплями нашатирного спирту. Тримайте прикраси в окремих відділеннях скриньки. Вибрати ювелірні вироби з олександритом можна за каталогом інтернет-магазину та замовити товар з доставкою по Україні.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд