Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Корунд: характеристики та застосування каменю в ювелірній справі

Красивий і твердий корунд ювеліри використовують для створення мінімалістичних прикрас і розкішних дорогоцінних ансамблів. Під цією назвою об'єднано цілу групу каменів різної цінності. Найвідоміші та найдорожчі — рубіни та сапфіри. Чим приваблює корунд і кому підходить камінь, розберемося в цьому матеріалі.




Історія відкриття та родовища мінералу

На санскриті «курувінда» означає рубін. Назва корунд походить від цього слова.

Корисно знати: вперше корунд було завезено до Європи з Індії. Історія його видобутку налічує кілька тисячоліть.

Ще стародавні таміли, що населяли територію Південної Азії, використовували тверді непрозорі камені сірого відтінку. В Індії з VI ст. до н.е. видобували рубіни, роблячи з них талісмани. Камені використовували для оплати послуг і товарів, а сережки та каблучки з корундом вважалися одним із найрозкішніших подарунків для правителів тих часів.


Тільки на початку 19 століття всі різновиди корундів об'єдналися під однією назвою.

Цікавий факт: до XVIII століття ювеліри вважали численні типи корундів окремими мінералами.

Видобуток кристалів ведеться практично у всьому світі. Найбільші родовища знаходяться в Австралії, на островах Шрі-Ланка та Мадагаскар, у Південній та Північній Америці, Карелії, Азії.

Основні характеристики корунду

Гарний і неймовірно міцний. Корунд за твердістю (9 балів за шкалою Мооса) поступається лише алмазам. У природі це прозорий мінерал із металевим або скляним блиском, рідше зустрічаються матові екземпляри.

Завдяки домішкам мінерали фарбуються в різні кольори. Наприклад, титан у складі забезпечує синій, хром — червоний, нікель — жовтий. Найрідкісніші — прозорі безбарвні кристали. Отримати каблучку або сережки з корундом такого типу — справжній успіх. Мінерал не розчиняється в кислотах, а плавиться за температури понад 2000 градусів.

Цікаві особливості корунду

Кращий оберіг або талісман — неогранований камінь будь-якого забарвлення. Його потрібно носити в кишені подалі від чужих очей, проте й прикраси — персні, сережки, браслети з корундом позитивно впливають на власника. Вони допомагають приймати правильні рішення та розкривають творчий потенціал людини.

Важливо знати: властивості корундів різняться залежно від виду каменю. Наприклад, рубіни — сильні та надійні обереги, сапфіри допомагають відновити любовну енергію людини, рідкісні безбарвні екземпляри приваблюють удачу та багатство.

Корунд за знаками зодіаку

Гарний камінь має потужну енергетику. Корунд підходить усім, хто народився під знаком Раку. Він принесе удачу, допоможе зберігати позитив у будь-якій ситуації, стане надійним помічником у починаннях і кар'єрі. Козерогам забезпечить захист, навчить справлятися зі страхами. Рубіни допоможуть боязким Левам здобути впевненість у собі, забезпечать завзятість у досягненні цілей. Потужну підтримку корунду отримають і Водолії з Рибами, а ось Овнам краще відмовитися від прикрас із таким камінням.

Корунд в ювелірних виробах

Окрім природних кристалів майстри використовують синтетичні. Вони практично не поступаються натуральним за красою та міцністю. У лабораторних умовах отримують сапфіри, рубіни, великий асортимент мінералів, які не зустрічаються в природі — дамбурит, амарил, розолін тощо.

Точно назвати ціну за 1 карат корунду складно. Вона залежить від сукупності параметрів: родовища, різновиду, прозорості, огранювання тощо. Корунд — однозначно камінь не з дешевих. Його синтетична імітація коштує набагато менше.

Як відрізнити натуральний камінь від штучного та підробки

Каблучки, сережки, браслети та кулони з корундом чудові. Точно визначити походження кристалів зможе лише ювелір. У натуральних зазвичай є якась незначна вада, наприклад, нерівномірне фарбування. Синтетичні корунди виглядають ідеально — у них не буває дефектів.

Відрізнити справжній камінь від підробки легко. Достатньо піднести прикрасу до світла. Самоцвіти заіскряться сотнями переливів. Скляна дрібничка позбавлена такого ефекту.

Цікавий факт: різниця між натуральним та штучним корундом тільки в процесі утворення. Синтетичні варіанти ідентичні природним самоцвітам не лише за оптичними властивостями (кольором і блиском), але й фізичними, хімічними параметрами.

Як правильно носити і з чим поєднувати

Завдяки своїй різноманітності корунди підходять усім. Слід враховувати кілька моментів:

  • Великі самоцвіти підходять жінкам старшого віку (від 45 років). Для юних леді ідеальні коштовності зі вставками мініатюрного розміру.
  • Колір каменів повинен гармонійно поєднуватись із вбранням. Рубіни та сапфіри красиво доповнюють лише дорогий одяг.
  • Корунди гармонійно виглядають в одному ансамблі з гранатом, яшмою, аметистом, авантюрином, бурштином.
  • Оправа може бути із золота чи срібла. Обидва метали підкреслять унікальну красу самоцвітів.

Цікавий факт: деякі корунди настільки красиві, що цінуються вище за діаманти.

Правильне та безпечне очищення коштовностей

Купити сережки, браслет або кольє з корундом — чудова можливість поповнити шкатулку унікальною коштовністю. Ці тверді камені не бояться механічного впливу — виріб довго радуватиме красою, але вимагатиме періодичного чищення. Видалити незначне забруднення можна за допомогою теплого мильного розчину. В нього треба опустити прикрасу на 10–15 хв, добре промити під проточною водою та витерти насухо м'якою серветкою. Якщо забруднення старі, виріб потрібно передати ювеліру для професійного чищення.

Прикраси з корундом притягують удачу і захищають власника, а ще допомагають виглядати чарівно. Підібрати коштовність можна в каталозі нашого інтернет-магазину. Великий вибір моделей — найкраща умова, щоб замовляти вироби з відповідними характеристиками та бажаною ціною. Оформлення покупки з доставкою по Україні — оптимальне рішення, щоб отримати дорогий товар швидко та безпечно.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд