Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Дивовижний хризоберил в ювелірному мистецтві: особливості та властивості дорогоцінного каменю

У природі багато кристалів, що чудово доповнюють ювелірні вироби. Однак деякі вимагають особливої уваги. «Золотий берил» — так звучить у перекладі з грецької назва хризоберилу. Дивовижний камінь дуже цінують ювеліри за його твердість і оригінальну красу. У природі мінерал зустрічається нечасто. Отримати у свою колекцію браслети, сережки або каблучки з хризоберилом — справжня удача. У чому головні особливості та причини популярності чудового самоцвіту — розберемося в цьому матеріалі.

Характеристики хризоберилу

Природний мінерал — оксид берилію та алюмінію золотисто-жовтого або зеленого кольору. Зустрічаються кристали червоного, коричневого, фіолетового, блакитного відтінків і безбарвні екземпляри. Прозорі камені мають скляний «жирний» блиск, часто — ефект котячого ока і зірчастість.

Хризоберил — один із найтвердіших дорогоцінних каменів (8,5 бала за шкалою Мооса). Мінерал складно плавиться, не розчиняється в кислотах. Завдяки таким особливостям кольє, кулони, сережки та браслети з хризоберилом відрізняються дивовижною стійкістю до будь-якого впливу. Вставки з таких самоцвітів — ідеальне рішення для прикрас на щодень.


Приваблює хризоберил також оптичними властивостями: плеохроїзмом (зміна кольору під різними кутами), ефектом опалесценції (при потраплянні світла проявляється перламутрове або райдужне сяйво).

Історія відкриття та родовища хризоберилу

Дивовижний мінерал добувають протягом багатьох століть. Свою назву самоцвіт отримав від грецьких слів «золото» і «берилій». У вікторіанську епоху рідкісний дорогоцінний камінь називали хризолітом або олівіном.

Існує багато різновидів самоцвіту. Під загальною назвою хризоберил об'єднуються: олександрит, котяче око і кристали різних відтінків.

Родовища каменю розташовані по всьому світу: у Бразилії, Індії, Фінляндії, Швеції, Танзанії, США, а також на Шрі-Ланці та Мадагаскарі. Однак чистих покладів мінералу не існує. Його супроводжують топаз, гематит, гранат, турмалін.

Цікаві властивості хризоберилу

В Індії рідкісний самоцвіт — один із найсильніших магічних каменів. Він розвиває інтуїцію, сприяє успіху, надає людині проникливість, оберігає від нещасть і прийняття неправильних рішень. А також привносить у душу спокій і гармонію.

Це цікаво: найбільший з відомих хризоберилів — кристал «Хоуп», який важить 475 каратів. Зберігається унікальний екземпляр у Британському музеї.

Хризоберил за знаками зодіаку

Рідкісний самоцвіт підходить не кожному. Точніше, для багатьох знаків зодіаку він залишається нейтральним, іноді позитивно впливає на настрій і самопочуття. Сильним магічним амулетом каблучки, браслети або сережки з хризоберилом вважаються для Близнюків і Раків, особливо, якщо вибрати модель з котячим оком або олександритом. Камінь приведе до успіху в кар'єрі та владі, посилить творчі, креативні здібності. Любов і вірність самоцвіт забезпечить Стрільцям і Овнам. Тельцям, Діві та Раку краще вибрати інший камінь як оберіг.

Хризоберил у прикрасах: ціна і як відрізнити від підробки

Вартість рідкісних кристалів висока. Ціна каменю визначається за сукупністю параметрів:

  • розмір (вага в каратах);
  • колір і прозорість;
  • наявність/відсутність дефектів.

Огранювання теж впливає на вартість самоцвіту. Рідкість екземпляра і наявність унікальних оптичних властивостей роблять камені ще більш популярним.

Дорогий кристал часто підробляють. Щоб купити каблучку, браслет або кольє з хризоберилом, а не його дешевою імітацією, потрібно враховувати кілька моментів:

  • твердий мінерал складно пошкодити;
  • натуральний кристал завжди важчий за штучний або підробку;
  • природний камінь складно зігріти — навіть затиснутий у руці він довго залишається холодним.

Оптимально купувати прикраси з такими кристалами в надійному ювелірному магазині з бездоганною репутацією.

З чим поєднувати і як доглядати за виробами з хризоберилом

Найкращою оправою для рідкісного каменю вважаються метали білого кольору. Розкішні каблучки, сережки, кулони з хризоберилом виходять з платини або золота. Більш скромні, доступні за ціною, але не менш красиві прикраси створюються зі срібла.

Доброзичливий камінь відмінно поєднується з іншими самоцвітами. Оптимальна сумісність із непрозорими і напівпрозорими екземплярами. Часто його можна зустріти в одній композиції з агатом, опалом, бірюзою, оніксом.

Прикраси з великими хризоберилами чудово доповнять вечірнє вбрання, допоможуть створити розкішний і чарівний образ. Срібні вироби з мініатюрними кристалами — відмінні коштовності на кожен день.

Існує повір'я, що надягати одну прикрасу з хризоберилом — до нещасливого особистого життя для жінки. Щоб виключити ризики, достатньо носити коштовності в парі, наприклад, каблучку і сережки або кулон. Завдяки великому асортименту прикрас це не стане проблемою.

Корисно знати: хризоберил потрібно періодично очищати від негативної енергії. Для цього прикраси з самоцвітом достатньо потримати під проточною водою.

Особливого догляду виробами з хризоберилом не потребують. Достатньо регулярно очищати коштовності за допомогою слабкого мильного розчину і зберігати в прохолодному місці. Використовувати індивідуальні мішечки або окрему скриньку. Попри значну твердість каменю, перед прибиранням та іншими домашніми справами краще знімати коштовності. Це дасть змогу якомога довше зберігати їхній первинний бездоганний вигляд.

Виникло бажання отримати прикрасу з дивовижним хризоберилом? В інтернет-магазині великий вибір моделей, виконаних у різних стилях. У каталозі можна швидко вибирати товари завдяки спеціальним фільтрам і детальним описам. Замовляти коштовності зручно з доставкою по Україні, яку забезпечує Нова Пошта.

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд