Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

День вишиванки

Вишиванка має багатовікову історію. Вона, з усіма своїми різновидами орнаментів і кольорів об’єднує безліч поколінь українців.

День вишиванки – відносно молоде свято, започатковане з ініціативи студентки у 2006 році, зараз воно набуло міжнародних масштабів. Бо його основа – це символ народу.


Здавна вишивала кожна дівчина, наповнюючи весільну скриню. Сорочку новонародженому немовляті могла вишити мама або бабуся, при цьому обов’язково читаючи молитву та співаючи пісень. Тоді сорочка ставала оберегом для дитини. У вишивці все має сакральне значення – походження тканини, нитки, орнамент, його колір і навіть кількість стібків. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але зробити таку красу було нелегко – нитки вибілювали три роки.

Кожен візерунок має своє значення. Наприклад, рослинний мотив означає процвітання роду, зокрема, калина – любов, багацтво, краса та материнство, виноград – сімейне щастя. Гілка дуба може бути на чоловічих сорочках, як прообраз Перуна.

Кожен регіон України вирізнявся своїми техніками вишивання хрестиком або гладдю, своїми кольорами. Тому зараз захопливо відкривати все те різноманіття культурної мапи України, дізнаватися, скільки неймовірних дизайнів сорочок розробили українці протягом своєї історії.

У ХІХ ст. Іван Франко був першим, хто активно впроваджував у моду вишиванки в Європі власним прикладом. Пам’ятаєте, той елегантний образ – вишита сорочка і класичний костюм? Так, він актуальний і зараз.

Елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми. Зокрема, Джон Ґальяно, Жан-Поль Готьє, Gucci, Dolce & Gabbana, Valentino.

У наш час дівчата не повинні вишивати собі сукню до весілля, її можна легко придбати, але традиція вишивати також шанується і сьогодні. Майстрині комбінують різні орнаменти, змінюють крій сорочки на більш сучасний. І кольорова палітра для візерунків теж стала ширшою. Невже у вас досі немає вишиванки? Час виправити це і додати до свого гардеробу справжню перлину. Або декілька.

До того ж, крім Дня вишиванки, українці все частіше одягають національний одяг і на інші свята – Весілля та Дні народження. Не кажучи вже про Різдво, Великдень, День Незалежності, День Конституції чи День прапора.

А як неперевершено виглядає вишита сорочка або сукня у поєднанні з коштовними каменями, це, мабуть, окрема розмова. Спробуйте – і ви закохаєтеся в національний образ своєї країни.

Зі святом, любі українці! Пишаймося нашим безцінним надбанням, нашою чарівною культурою!


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд