Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Фіаніт: опис та цікаві властивості ювелірного каменю

Бажання людини створювати щось нове у поєднанні із сучасними технічними можливостями часто призводить до цінних та важливих відкриттів. Так з'явився камінь фіаніт — штучно вирощений мінерал неймовірної краси. Його часто порівнюють із діамантом, тому він активно використовується в ювелірному мистецтві. Як створюється цей дивовижний камінь і в чому його головні особливості, розглянемо в цьому матеріал.




Характеристики фіаніту

Браслети, сережки, каблучки з фіанітом сьогодні не рідкість. Такі прикраси красиві та доступні за ціною. Кристали, створювані в лабораторних умовах, є оксидом цирконію, а технологія їхнього вирощування досить трудомістка.

Це цікаво: Фіаніт — штучний мінерал, який часто підробляють. Причина — складність процесу його вирощування.

Фіаніт — камінь вищої (кубічної) сингонії. Його кристалічні грати відрізняються ідеально рівними гранями (трансляцією), розташованими під прямим кутом. Кристали фіаніту термостійкі — температура їх плавлення становить 2500 ˚C.


Синтетичні камені відмінно піддаються огранюванню, а завдяки складній будові вони дивовижним чином імітують алмазний блиск (коефіцієнт заломлення світла — 2,15-2,25). Основні властивості каменю — твердість, щільність, стійкість до механічного впливу.

Історія появи фіаніту

Дивовижний кристал був синтезований у 1970 році групою вчених Фізичного інституту Академії наук (ФІАН). Звідси й з'явилася його назва.

Це цікаво: Спочатку фіаніт вирощувався для лазерних установок. Перед вченими стояло завдання отримати камінь із конкретними оптичними властивостями, позбавлений дефектів, характерних для матеріалів природного походження.

Синтетичний кристал з'явився в результаті з'єднання цирконію з киснем.

Якось такий камінь був огранований ювеліром. Виявилося, що, крім відмінних фізико-хімічних властивостей, фіаніти отримали і неймовірну красу. Після огранювання їх мало хто міг відрізнити від справжніх діамантів. А враховуючи невисоку вартість, такі кристали швидко стали популярними в ювелірній справі.

Цікаві властивості фіанітів

Сережки, браслети, кольє з фіанітом сприятливо впливають на людину. Кристал пов'язаний із позитивним настроєм та високою самооцінкою. Він наповнює свого господаря енергією для звершень, творчим натхненням, допомагає підтримувати нормальне самопочуття. Містичний аспект кристалів у тому, що вони спрямовують у хвилини смутку та розгубленості, «підказують», як вчинити в тій чи іншій ситуації. Вважається також, що кулони з фіанітом, як будь-які інші прикраси з такими кристалами, лікують ауру свого господаря.

Фіаніти за знаком зодіаку

Красиві синтетичні камені підходять всім знакам Зодіаку.

Корисно знати: Фіаніт вважається своєрідною судиною для енергії людини. Його властивості та користь безпосередньо залежать від того, як він заряджається господарем.

Вибираючи кольє, браслети чи сережки з фіанітом, потрібно враховувати, що такі камені не призначені для щоденного носіння. Щонайменше одну добу на тиждень ювелірний виріб потрібно залишати вдома — так кристали повноцінно «відпочивають», а їхня сила проявляється на повну потужність.

Червоні мінерали — ідеальний вибір для вогняних знаків. Амулет допоможе зустріти свою половинку та створити міцну родину. Зелене чи чорне каміння сприятливо дарувати знакам Землі. Вони забезпечать заступництво у любові та кар'єрі.

Кристали синіх відтінків підходять для символів водної стихії. За підтримки таких амулетів вони завжди знайдуть правильне рішення та впевнено рухатимуться по життю. Повітряним знакам потрібно вибирати прикраси із прозорими або жовтими фіанітами. Камені притягнуть у життя господаря корисні зв'язки та знайомства.

Фіаніти в прикрасах: з чим носити та як відрізнити підробку

Асортимент ювелірних виробів із фіанітами величезний. Їхня важлива властивість — гармонійне поєднання з будь-яким камінням.

Сережки, кольє, кулони, браслети з фіанітом універсальні. Вони можуть бути елементами різних ювелірних ансамблів, доповнити будь-який образ. Слід враховувати стиль одягу та прикраси, приділяти увагу поєднанню відтінків, дизайну.

Навчитися відрізняти справжній кристал від скляної підробки дуже важливо. Фіаніт значно важчий за скло. Його дивовижний блиск імітувати неможливо. Крім того, розмір фіанітів завжди невеликий чи дрібний. Їхня цікава особливість — «олександритовий ефект»: при незмінному куті зору кристали здатні змінювати свій відтінок (переливаються).

Ціна на фіаніти

Вартість каменю залежить від його характеристик. При формуванні ціни обов'язково враховуються:

  • чистота кристалів;
  • блиск;
  • колір (синій, лавандовий, жовтий, коричневий, рожевий, чорний).

Не менш важлива і компанія-виробник. Ще один аспект, який впливає на вартість фіанітів, — їхній розмір. Що більший кристал, то вища його ціна.

Особливості догляду за виробами з фіанітом

Зберігати красу кристалів нескладно: достатньо забезпечувати їм регулярне очищення. Потрібні м'які серветки, що видаляють пил та бруд.

Приблизно раз на місяць потрібно виконувати глибоке очищення прикраси. Ідеально підходить мильний розчин. Достатньо опустити виріб на 5–10 хвилин, а потім акуратно потерти м'якою щіткою. Промити під проточною водою. За наявності сильних застарілих забруднень слід звернутися до майстра-ювеліра.

Розібравшись із дивовижними властивостями фіаніту та їх позитивним впливом на будь-яку людину, можна сміливо підбирати прикрасу. У нашому інтернет-магазині великий вибір моделей із камінням різних відтінків. Вони гармонійно поєднуються з дорогоцінними металами в ексклюзивних виробах. Замовляти прикраси можна швидко та самостійно: є детальні описи у каталозі з чіткими фото. Отримувати товар — у будь-якому місті України завдяки комфортній доставці.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд