Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Перли — унікальний витвір природи

Перли — дивовижний камінь, від якого неможливо відірвати погляд. Унікальний матеріал органічного походження приваблює досконалою формою, ніжними відтінками та зачаровуючим перламутром. Перли підходить жінкам будь-якого віку та зовнішності. Він наділяє образ благородством, носіння прикрас із ним свідчить про високий смак.


Особливості та характеристики каменю

До складу перлів входить органічний мінерал — суміш рогової речовини та карбонату кальцію. У цьому він схожий на вапняк. Зверху кожна перлина покрита шаром перламутру. Його товщина впливає на довговічність матеріалу, а якість — на зовнішній вигляд (колір, блиск та світіння). Розрізняють морські та річкові перли, які утворюються, відповідно, в солоному та прісному середовищах. Він буває різних відтінків:

  • білий;
  • рожевий;
  • персиковий;
  • чорний;
  • блакитний;
  • сірий;
  • кремовий.

Відтінок залежить від раковини молюска. Трапляються перлини діаметром від 3 до 20 мм. Ціна збільшується у коштовностей розміром від 8 мм. Твердість каменю — в середньому 4 з 10 за шкалою Мооса. Він досить тендітний і ніжний, вимагає дбайливого поводження.

Розрізняють три основні форми перлин: сферичну, симетричну та барочну. Також є інші рідкісні зразки у вигляді напівсфери, акулячого зуба, фігурок тварин і плескаті. Найдорожчі — ідеально рівні перлини. Величезною популярністю користуються камені неправильних форм. Такі браслети або кулони з перлами виглядають дуже оригінально.

Походження, родовища та видобуток

Процес появи перлів унікальний. Вони починають утворюватися всередині молюска, коли туди потрапляє піщинка чи інше маленьке стороннє тіло. Живий організм обволікає тонкими шарами мінеральної плівки, щоб знизити дискомфорт. Так з'являється гарна намистина. Складно сказати, хто вперше розкрив раковину та виявив там коштовність. Але такий сюрприз припав людству до смаку: вона стала популярною у всьому світі.

Зважаючи на масовий вилов молюсків та загрозу їхнього зникнення з 1952 року видобуток перлів заборонено. Практично всі вставки, які вінчають сучасні прикраси, культивовані. Це не підробка, їх теж вважають справжніми, оскільки процес відбувається природним способом лише з невеликим втручанням людини. Порядок подій такий:

  1. Маленьку намистину або металеву кульку акуратно підсаджують у раковину.

  2. Мідія чи устриця обволікає чужорідне тіло численними шарами перламутру.

  3. Раковину розкривають і дістають перлину.

Процес може зайняти від кількох місяців до трьох років. Він відбувається на спеціальних фермах, де раковини прикріплюють до сіток. Морські перли добувають у Перській затоці, на Тихоокеанському узбережжі Мексики, в Китаї, Австралії та Індонезії, а також у багатьох інших місцях.

Родзинка ювелірних виробів

Намиста з перламутрових намистин, кулони та каблучки з перлами — це постійна класика. В обрамленні благородних металів вони шикарно виглядають соло, також їх нерідко можна зустріти в тандемі з такими коштовними каменями, як діаманти та сапфіри. Топази та аметисти — часті напарники перлів.

Такі прикраси поєднуються з класичним та вечірнім стилями. Деякі вироби доречно виглядають із повсякденним одягом. Є кілька негласних правил, їх слід враховувати при носінні:

  • Що молодша жінка, то меншим повинен бути діаметр бусин. Юним дівчатам підійдуть камені 4–6 мм, жінкам середнього віку — до 8 мм, солідним — від 9 мм.

  • Підбирайте відтінок під кольоротип. Темноволосим смуглянкам йдуть перли золотисті, русявим і блондинкам — рожеві, жінкам зі світлою шкірою — білі та металік

  • Надягайте лише один вид прикрас за раз. Якщо це, наприклад, кольє з перлами, не варто обтяжувати образ іншими виробами з цим каменем.

Вдало підібрані ювелірні прикраси стануть родзинкою стилю. Серед великого асортименту можна знайти потрібну модель.

Містичні властивості

Щоб володіння перлами принесло користь, потрібно враховувати їхні цілющі та магічні особливості. Прихильники народної медицини, давньоіндійські та китайські лікарі вважали, що потовчений у порошок мінерал має омолоджувальні та загальнозміцнювальні властивості. У давнину по каменю визначали можливі захворювання, якщо той змінював природний колір і руйнувався. Є думка, що перли мають антисептичні та кровоспинні властивості. Він може запобігти захворюванням печінки та жовчного міхура.

Багато хто вважає камінь символом процвітання та довголіття. Якщо ви хочете замовити сережки з перлами, дізнайтеся, чи підійдуть вони вам за знаком зодіаку. Мінерал уособлює стихію води, а отже, даруватиме удачу Скорпіонам, Ракам та Рибам. Принесе він користь також Терезам та Близнюкам.

Вибір та нюанси догляду

У каталозі AURUM представлені вироби з культивованими перлами. Але на ринку трапляється багато підробок. Є кілька відмінних рис оригіналу:

  1. Шорстка поверхня. Ідеальна гладкість властива штучним перлинам. У справжніх піщана структура.

  2. Шелест. Якщо потерти дві натуральні перлини один з одною, вони шумітимуть, на відміну від гладких підробок.

  3. Неідеальна форма. Нашарування перламутру, дрібні недосконалості — ознаки оригіналу.

  4. Температура. Взяті до рук намистини нагріватимуться поступово, на відміну від пластмаси, яка швидко стане теплою.

Придбавши в інтернет-магазині сережки або браслети з перлами, правильно їх доглядайте. Іноді «купайте» їх у воді з морською сіллю, протирайте м'якою серветкою та бережіть від спеки. Зберігайте прикраси у футлярах із ворсистою оббивкою. Докладніше про догляд можна прочитати у статті на сайті.

Ювелірні вироби з перлами виглядають цілковито, у них ви не залишитеся непоміченою. Підібрати та придбати якісні товари можна в каталозі AURUM та замовити з доставкою по Україні.

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд