Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Гранат – камінь пристрасті

Гранат не може залишити байдужим. Відомий насиченим вишневим кольором, він одразу привертає увагу. Мінерал іскриться яскравим полум'ям і начебто відображає силу вогню, пристрасті та потужності. Названий як однойменний фрукт, кристал представлений цілою групою і має унікальні властивості, які цінують ювеліри та шанувальники коштовностей.

Забарвлення і характеристики

Гранат славиться насамперед червоною гамою відтінків. Але цим його забарвлення не обмежується. Мінерал також буває:

  • рожевим;
  • фіолетовим;
  • коричневим;
  • помаранчевим;
  • зеленим;
  • жовтим.

Деякі камені з цього сімейства здатні змінювати колір залежно від освітлення. Відрізняється і ступінь прозорості: від тих, що світяться наскрізь, до заповнених однорідним тоном.


У граната скляний блиск. Він красиво відбиває світло. Матеріал досить твердий – до 7,5 одиниць за шкалою Мооса – водночас крихкий, може тріснути і розколотися під час падіння.

Камінь належить до напівдорогоцінних. Браслети з гранатом та інші прикраси нерідко підробляють, тому важливо знати, як відрізнити оригінал. Є принаймні п'ять способів:

  • У кристалів природного походження неоднорідний колір. Вони містять включення, їхня структура не ідеальна.
  • Справжній камінь при терті об тканину електризується. Через статичну напругу до нього прилипатиме пил.
  • Оригінал дряпає скло. Підробка недостатньо тверда і постраждає сама.
  • Гранат розсіює сонячні промені. Видно райдужні відблиски, подібні до діамантових.
  • Натуральний самоцвіт повільно нагрівається. Якщо камінь швидко став теплим у руках, це імітація.

Ціна залежить від сорту, чистоти і розміру. Найрідкісніший вид – бурий андрадит – зберігається у колекціонерів.

Цілющі та магічні властивості

Цьому кристалу здавна привласнювали дивовижні якості. За часів Середньовіччя вважали, що кулони з гранатом можуть зцілювати хвороби. Червоний колір асоціювали з життєвими силами, тому ювелірні вироби з каменем носили для зміцнення здоров'я. Також характерний відтінок – символ романтики. Успіхи в коханні та увазі серед протилежної статі пов'язують з носінням каблучки з гранатом. Також вважають, що цей камінь супроводжує успіх вольових особистостей. Він відганяє нудьгу і наділяє енергією. Це талісман мандрівників.

Червоний колір протегує представникам вогненних Знаків Зодіаку. Він підходить:

  • Левам;
  • Стрільцям;
  • Козерогам;
  • Дівам;
  • Водоліям.

Астрологи рекомендують не носити червоний камінь Овнам, а Ракам і Рибам краще віддати перевагу зеленим різновидам.

Сучасні родовища та історія

Сьогодні гранат видобувають у всіх куточках землі. Його родовища є на Алясці, Уралі, в Бразилії, Канаді, Фінляндії, Намібії, Чехії та в інших країнах. Кар'єри на Мадагаскарі та в Танзанії відомі дивовижними синіми самоцвітами.

Найдавніша знайдена прикраса – кольє з гранатом – датується X ст. до н. е. Згадки про камінь є в давньоримських записах. Відомо, що самоцвіти увінчали шати монархів і аристократів. За часів хрестових походів кристал вважали виключно чоловічим, жінки його не носили.

Деякі різновиди мінералу сьогодні застосовують не тільки в ювелірній справі, а й у промисловості. З крихти роблять абразиви для шліфування матеріалів. Камінь затребуваний у приладобудуванні та електроніці.

Використання в прикрасах

Сировину вищої якості застосовують у ювелірній промисловості. Вибір виробів з такою інкрустацією досить великий. Це сережки з гранатом, кулони, персні, браслети та інші прикраси. Невеликі зразки використовують у декорації брошок, вставки великого розміру – для створення намиста. В обрамленні дорогоцінних металів інкрустація має благородний і виразний вигляд. Гранат виграє в контрасті зі сріблом і білим золотом. З жовтим і червоним сплавами вставка також має гармонійний вигляд. Серед ювелірів є негласне правило – що темніший камінь, то світлішим має бути метал.

Добуті кристали піддають обробці. Найпоширеніші способи огранювання – кругле, маркіз, крапля. Часті супутники граната – смарагди і сапфіри. Нерідко його поєднують з агатами і фіанітами в одній композиції. Оцінити красу моделей можна за фотографіями в каталозі інтернет-магазину. Під час вибору орієнтуйтеся на тип зовнішності та вподобання.

З чим носити прикраси з гранатом

Червоний камінь не рекомендують поєднувати з перлами, рубінами, бірюзою і діамантами. Вважають, що їхня енергетика суперечить одна одній і несумісна в одному образі. Серед широкого асортименту прикрас можна підібрати відповідні моделі за приводом, стилем та особливостями зовнішності:

  • рудоволосим дівчатам підійдуть кристали чистих світло-червоного і зеленого відтінків;
  • рожевий самоцвіт ідеально виглядає на блондинках;
  • темний камінь підходить жінкам із чорним волоссям.

Якщо ви любите стиль кежуал, прикрасьте себе срібними виробами, інкрустованими крихтою самоцвітів. У діловому образі доречні лаконічні прикраси з поодинокими великими каменями. А вечірнє вбрання доповнять сережки з підвісками, масивні каблучки і кольє. Дотримуйтесь почуття міри, оскільки гранат досить виразний.

Як доглядати за прикрасами

Усі ювелірні вироби потребують періодичного чищення. Тому перш ніж замовляти товар, дізнайтеся, як правильно доглядати за виробами та поводитися з ними. Гранат не можна довго носити на сонці, оскільки він може знебарвитися. Згубно впливають на нього засоби, що містять хлор і кислоти. Це крихкий мінерал, який може розколотися при ударі.

Прикраси можна мити, але контакт з вологою має бути мінімальним. Намочіть її мильним розчином з прохолодною водою, обполосніть у чистій і протріть насухо. Хорошим засобом очищення вважають розчин кухонної солі. Зберігати коштовності потрібно в закритій скриньці.

Гранат – камінь із характером. Прикраси з ним дуже популярні в Україні. Підберіть і ви вдалий ювелірний виріб, щоб бути чарівною.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд