Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Морганіт або рожевий смарагд – камінь душевного спокою

Морганіт – рідкісний і дуже красивий різновид берилу. Своє ніжне рожеве забарвлення мінерал отримує завдяки домішкам марганцю. Камінь щастя і душевного спокою іноді цінується вище за алмази. У чому особливості морганіту і кому підходить дивовижний кристал – розглянемо в цьому матеріалі.


Історія відкриття морганіту

Берил відомий з III століття до нашої ери. А ось морганіт був виділений як окремий мінерал тільки на початку XX століття. Перші кристали ніжно-рожевого відтінку з'явилися на світовому ринку у 1910 році. Ювелірний дім "Tiffany & Co" представив мінерали, знайдені на Мадагаскарі. Камінь отримав назву на честь Джона Моргана, який пожертвував велику колекцію кристалів Американському музею природної історії.

Родовища мінералу

Сьогодні активний видобуток морганіту ведеться в різних країнах. Велика частина каменів, що потрапляє на світовий ринок, видобувається в Бразилії. У містечках Урукумі та Ітамбакурі розташовані великі родовища морганіту. Є розробки також на острові Мадагаскар, в американських штатах Юта і Каліфорнія, в Афганістані, Китаї, Африці та на Уралі.

Характеристики та дивовижні властивості морганіту

Палітра чудового мінералу різноманітна, але асортимент кристалів обмежений рожевими відтінками. У природі зустрічаються екземпляри від світло-рожевого до глибокого фіолетового, є також морганіти персикового кольору.

Це цікаво: Для поліпшення яскравості та насиченості кольору деякі кристали піддаються променевій обробці.

Характерна особливість морганіту – включення, що роблять камені каламутними. Саме ця характеристика доводить природне походження мінералу. За шкалою твердості Мооса кристали отримали 7.5-8 балів, проте за аналогією зі смарагдом вони доволі крихкі завдяки своїй структурі (внутрішні пористості, жили, мікротріщини). Водночас чисті екземпляри легко піддаються огранюванню.

Сережки, кольє і каблучки з морганітом виходять вишуканими та елегантними – такі ювелірні прикраси затребувані. Тим паче, що цей камінь приносить душевну рівновагу і позбавляє від депресій. Вважається, що дорослій людині морганіт забезпечує фінансове благополуччя. Сприятливо носити такі кристали й дітям. Камінь вбереже малюка від біди і зробить дисциплінованим.

Морганіт за знаками зодіаку

Астрологи вважають цей мінерал універсальним. Каблучки, браслети і сережки з морганітом подарують благо всім без винятку. Однак є знаки зодіаку, на яких позитивний вплив кристалів помітний найсильніше. Корисно носити вироби з морганітом похмурим Скорпіонам, які часто занурюються в себе і страждають від депресій. Життєрадісний камінь захистить їх від меланхолійних думок. Вразливим Рибам кристал допоможе налагодити стосунки з оточенням і менше ображатися.

Рожевий смарагд у ювелірних прикрасах: як носити морганіт

Отримати сережки, кулон, браслет або кольє з морганітом – справжня удача. Відмінно поєднуються з цими кристалами діаманти, а найкращим металом для оправи вважається золото різних відтінків.

Це цікаво: Морганіту притаманне явище плеохроїзм – оптична ілюзія, за якої колір каменю змінюється під різними кутами.

В авторських прикрасах домінують природні мотиви – квіти, метелики, птахи виходять неймовірно виразними. Найвдаліше огранювання цих кристалів – кабошон. Така форма дає змогу максимально розкрити блиск дивовижних каменів.

Одна з особливостей ювелірних виробів з морганітом у тому, що їх легко поєднувати з одягом будь-яких відтінків. Елегантні вироби з красивим камінням пасують усім дівчатам і жінкам. Сережки, каблучки, кольє, кулони та браслети з морганітом потрібно комбінувати з одягом, з огляду на стиль вбрання і ситуацію. На кожен день можна вибрати прикрасу з невеликими акуратними каменями. Розкішний вечірній образ гармонійно доповнять коштовності з кристалами великого розміру.

Вартість морганіту і як відрізнити його від підробки

Середню ціну за карат рожевого смарагду визначити складно. На вартість впливають багато чинників – колір, чистота, огранювання. Особливо рідкісні екземпляри каменю можуть оцінюватися з розрахунку 200 і більше доларів за карат, що досить багато.

Морганіт, як камінь для ювелірних виробів, був відкритий відносно нещодавно – на початку XX століття, тому на сьогоднішній день вважається маловідомим. Його підробляють досить рідко через високу вартість процесу, а ось плутають з іншими мінералами часто. Переважно через примітний колір. Аналоги морганіту за забарвленням – шпінель, рожевий корунд, топаз і рубеліт.

Дивовижний факт: У природі зустрічаються великі кристали з інтенсивним забарвленням, які можуть бути радіоактивними. У ювелірній справі використовуються повністю безпечні камені. Їх спеціально перевіряють.

У лабораторних умовах навчилися створювати синтетичні кристали. Однак їх виробляють рідко і поки не використовують у ювелірній справі.

Правильний догляд і очищення коштовностей з морганітом

Кристали вимагають дбайливого поводження. Прикраси з морганітом потрібно захищати від падінь і прямих сонячних променів, здатних зробити камені безбарвними. Слід захистити сережки і кулони з морганітом від потрапляння на них парфумерії та косметики. Дуже чутливі камені і до перепадів температури – очищення за допомогою пари для них неприпустиме. Оптимальне рішення – слабкий мильний розчин. Процедуру потрібно проводити не рідше одного разу на місяць. Сприятливим буде періодично полірувати ювелірні вироби сухою м'якою серветкою.

Коштовності з морганітом – поки що рідкісне явище. А ось отримати авторську прикрасу з цим кристалом, напевно, хоче кожна модниця. Можна зробити вибір вишуканої коштовності в каталозі нашого інтернет-магазину. Різноманітність моделей – чудова можливість, щоб замовляти оригінальні вироби з урахуванням особистих переваг. Забрати товар можна самовивозом або отримати за допомогою безпечної доставки по Україні.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд