Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як перевірити діамант

Немає більш розкішного і популярного каменю. Діамант століттями вважається найвишуканішим серед інших дорогоцінних вставок. На жаль, слава принесла йому не тільки користь, але і шкоду. Прикраси з діамантами почали масово підробляти, причому майстерно. Подібні вироби до сих пір продовжують продаватися на міжнародному ринку. Відрізнити підробку від натурального каменю не так просто

Історія діаманта

За легендами вважається, що алмази почали добувати тисячі років тому. Але це не зовсім вірна інформація. Наприклад, в Індії існувала думка, що форму дорогоцінного каменю категорично змінювати не можна, інакше це негативно позначиться на його магічних властивостях. Перше огранювання кристала сталося в Європі (15-те століття). Під час процесу ювеліри вирівнювали на камені всі нерівності і надавали йому форму. Традиційно алмази виходили загостреними, завдяки чому їх ріжучі властивості набули популярності. Класичною моделлю вважаються октаедри.

В епоху Відродження прикраси з обробленими діамантами користувалися великим попитом. Майстри використовували так зване «огранювання майданчиком», яке практично не змінювало форми каменю і проводилося на верхній і нижній частині. Але такий тип обробки недовго був популярним. Згодом його змінив інший — «кругле просте огранювання». Головна особливість — закруглена форма каменю. Вона стала попередницею фасетной обробки.

Також було відомим огранювання трояндою. Назва її походить від форми каменю — діамант приймав вигляд троянди із загостреним куполом і плоскою нижньою частиною. Поряд з нею існувало огранювання подвійною трояндою. Прикраси з подібними діамантами використовувалися в якості сережок і доповнень до годинника.


Ще один цікавий вид огранювання — «Мазаріні». До камінню октаедричної форми додавалися нові грані. Вважалося, що у відомого французького кардинала Мазаріні подібних каменів було 16. За заповітом вони відійшли короні з умовою, що будуть названі його ім'ям. Така обробка зустрічалася рідко, оскільки вимагала копіткої роботи. Подібні камені дозволяли собі справжні аристократи.

Згодом в Європі почали проводитися експерименти з ювелірними каменями. Майстри шукали нові види огранювання і створювали цікаві і унікальні вироби. Завдяки власному сяйву і дорожнечі діамант отримав велику славу в світі, яка зберігається до цих пір.

Чим діамант відрізняється від фіаніту

Фіаніт був створений у СРСР. За характеристиками він нагадує діамант, завдяки чому вважається популярним. Якщо порівнювати камені на око, різницю практично ніхто не помітить. Але у алмазу є відмітна властивість — міцність. Камінь неможливо подряпати при максимальному зусиллі. Один карат коштує 19-20 тисяч доларів США. Радянські вчені, створюючи фіаніт, в останню чергу думали про гарне сяйво. Відрізнити натуральний камінь можна іншими способами:

  1. Діамант переломлює світло . Крізь фіаніт гарно проходять сонячні промені.
  2. Не намагайтеся зігріти діамант у руці — він залишиться холодним. Фіаніт почне поступово теплішати.
  3. Спробуйте подихати на прикраси. Дорогоцінний камінь не відреагує — поверхня фіаніту покриється туманом.
  4. Погляньте уважно на грані. У діаманта вони гостріше, оскільки це — природний камінь. У природних умовах мінерали не народжуються ідеально рівними, тому вимагають огранки з загостреними краями.
  5. Фіаніт не переносить засобів агресивної хімії і псується під їх впливом — діамант зберігає природне сяйво і інші характеристики.
  6. Фіаніт і діамант по-різному переливаються на сонці. Перший просто блищить, другий створює райдужне сяйво.
  7. Фіаніт роздвоює сонячні промені, на відміну від діаманта. Це добре видно під лупою.
  8. Спробуйте опустити безбарвний діамант і фіаніт у прозору воду. Перший зникне, другий яскраво засяє.

Це можна зробити за допомогою різних експериментів. Як приклад — можна використовувати тваринний жир. Крапніть трохи на поверхню — діамантова поверхня не зміниться, на фіанітовій розтечеться.

В окремих випадках, коли штучний камінь дуже хороший, потрібно професійна перевірка із застосуванням обладнання в ювелірній майстерні. Досвідчений майстер відрізнить справжній самоцвіт і підкаже його вартість.

Чим діамант відрізняється від скла

При виборі ювелірної прикраси звертайте увагу на ціну. Синтетичні і натуральні діаманти не бувають дешевими, чого не можна сказати про аналоги зі скла. Якщо ви пригледіли виріб у неперевіреного продавця з дивно низькою вартістю — будьте впевнені, що перед вами знаходиться підробка.

Ціна алмазів досить висока, оскільки дорогоцінні камені діаманти рідко зустрічаються в природі при великій популярності і величезному попиту. Підробки високої якості теж не будуть коштувати дешево, оскільки вимагають кропіткої роботи.

Скляний камінь легко відрізнити при ретельному розгляді. Досить вийняти його з прикраси — і ви відразу побачите скло. Якщо не бажаєте відокремлювати вставку від виробу, спробуйте опустити каблучку або іншу прикрасу в прозору воду. Якщо він плаває на поверхні, а не пішов на дно — значить, перед вами знаходиться дешева підробка.

Щоб уникнути подібного казусу, запам'ятайте: дешевих діамантів не буває. Словосполучення звучить смішно, хоча продавці на ринках будуть запевняти вас, що виріб справжній.

Найнадійніший спосіб — віднести прикрасу до ювеліра. Скажіть про це продавцю і поспостерігайте за його реакцією. Якщо людина впевнена в товарі, вона поставиться спокійно і з розумінням. Інший занервує і почне переконувати вас не робити цього.


Фірми, що надають ювелірну продукцію, ручаються за якість моделей і, якщо щось піде не так, обов'язково вирішать проблему з вигодою для клієнта, адже на кону — репутація.

Особливо хитрі прикидаються співробітниками відомих організацій і видають підробки за реальні вироби. У цьому випадку можна попросити документи або пошукати інші докази. Наприклад, на офіційному сайті фірм часто вказують адреси всіх точок торгівлі, щоб покупець зміг знайти їх.

Як відрізнити діамант від гірського кришталю

Красиві кристали кварцу можуть похвалитися алмазним блиском. Ювеліри часто використовують їх в якості вставок з натуральних каменів для недорогих прикрас. Виглядають вони витончено, розкуповуються швидко. Людина, яка як мінімум раз у житті бачила діамант, легко відрізнить його від гірського кришталю (кристали кварцу).

Досить просто розглянути, як сяють камені на світлі. Діамант переливається набагато яскравіше в порівнянні з кристалами кварцу. Останній характеризується меншою прозорістю і молочним кольором. Додаткова відмінність — швидкий знос каменю. Його поверхня покривається подряпинами, а межі не гострі в порівнянні з алмазними.

Якщо думаєте, як відрізнити діамант від більшості інших каменів, — візьміть і проведіть кристалом по склу. Після алмазу на поверхні залишиться подряпина. Подібною характеристикою здатний похвалитися тільки топаз.

  1. Перевірка під лупою. Вивчення каменю з цим інструментом дозволяє виявити різні дефекти, включаючи подряпини і роздвоєння світла (як це відбувається у випадку з фіанітом). Особливості діаманта теж можна виявити під лупою. Наприклад, камені природного походження характеризуються неоднорідністю, підроблені — бездоганні. Безумовно, зустрічаються камені з ідеальною структурою, але вкрай рідко.
  2. За допомогою лупи можна побачити грані. У справжніх діамантів краї загострені, у підроблених — закруглені. Можна звернути увагу на оправу, в більшості випадків її роблять із золота або платини. Дешевий матеріал вказує на підроблений камінь.
  3. Випробування за допомогою тепла. Діамант не проводить енергію, він залишається холодним, як би ви не намагалися його нагріти. Подібну перевірку успішно проходить муассаніт, тому тут потрібно проявити обережність і використовувати додаткові способи.
  4. Читання крізь камінь. Діамант переломлює світло, тому через нього не можна побачити жодного рядка. Прозорий підроблений камінь дозволить прочитати текст без проблем і швидко нагріється в руці.
  5. Перевірка світлом. Багато вставок сяють веселкою зсередини, що вводить в оману людей. Діамант сяє зовні — на його гранях ви можете побачити веселку і гру сонячних променів. Зсередини вони переломлюються і не проходять крізь камінь.

Діамант вражає людей гостротою, міцністю і сяйвом. Цей камінь не може бути пошкодженим внаслідок ударів, а також при взаємодії із засобами агресивної хімії. Ось ще одна підказка, як визначити діамант не виходячи з дому. Ви не зможете завдати йому шкоди жодним мийним засобом або лезом ножа. Виняток становлять випадки, коли до складу матеріалу входять алмазні частинки (як з наждачним папером). Вони пошкоджують дорогоцінний камінь, тому ризикувати не варто. За бажання можна провести аналогічну перевірку сталевим лезом або голками. Вироби з заліза теж не пошкоджують діамант, скоріше навпаки: грані алмаза можуть залишити сліди на сталевий поверхні.

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд