Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як вибрати кулон з емаллю

Емаль – це покриття ювелірних виробів сумішшю, що складається з легкоплавкого скла, солей кремнієвої кислоти і оксидів різних металів. Для отримання потрібного кольору в сплав додають окислений кадмій (для додання червоного кольору), кобальт (чорного і синього), олово (білого) і т.д.

Прикраса з емалюванням стає більш привабливою і незвичайною, перетворюючись на справжній ювелірний шедевр. Поговоримо про те, як вибрати кулон з емаллю далі. Дізнаємося, які нюанси важливо врахувати, збираючись купити такий виріб.

Переваги ювелірної емалі

Покриття широко використовується для прикраси золотих і срібних коштовностей. І не дарма, адже у емалювання вистачає переваг:

  1. Велика міцність. Навіть якщо прикраса впаде з висоти, емальоване покриття не пошкодиться (але, звичайно, це не означає, що потрібно поводитися з коштовністю неакуратно).
  2. Хороша зносостійкість. Емальовані вироби надовго зберігають початковий вигляд (за умови належного догляду).
  3. Унікальний дизайн. Прикраси з емальованим покриттям виглядають яскраво і неповторно, стануть вишуканим доповненням образу.

Потрібно зауважити, що розглянута техніка обробки металів вперше з'явилася ще за часів Київської Русі. Тоді її застосовували для декору елітних речей домашнього вжитку, предметів інтер'єру, дзеркал.

Види ювелірної емалі

Збираючись придбати кулон із золота або срібла з цим покриттям, необхідно розібратися в його різновидах. Види ювелірної емалі розрізняються залежно від техніки нанесення і способу обробки. За методом розпису ювелірних виробів виділяють наступні варіанти покриття:

  1. Перегородчаста емаль. На основу наносять контур зображення, за яким розміщують металеві смуги, засипаючи їх емалевою масою. Потім виріб обпалюють в печі, після чого його поверхня шліфується і полірується до отримання ідеально рівних ліній без вилучень.
  2. Вітражна емаль (по-іншому називається віконною). Процес нагадує попередню методику з тією лише різницею, що ажурний каркас заповнюється масою без використання підкладки. Кулон з таким покриттям після обробки виглядає ефектно, просвічується на сонці та створює ілюзію вітражного скла.
  3. Мальовнича емаль (фініфть). Передбачає ручне покриття поверхні ювелірного виробу, що виконується за допомогою кисті. Після випалу прикраса ніби світиться зсередини, набуває глибину і прозорість. Методика дозволяє майстру проявити фантазію максимально, створивши не просто стильну коштовність, а справжній витвір мистецтва.
  4. Філігранна емаль. Нагадує перегородчасту, але в цьому методі металеві пластини в обов'язковому порядку спаюються. Філігранна техніка дозволяє домогтися витонченості форм і ліній візерунка, щоб отримати гарний і стильний підвіс. Нерідко деталі перегородки стають самим зображенням, тому у них часто відсутні кордону.
  5. Виїмчаста емаль. На металевій основі карбуються, гравіруються або відливаються поглиблення. Вони заповнюються емалевим порошком. Методика дозволяє домогтися об'ємних зображень, а також ефектного переливу відтінків і гри світла (завдяки відмінності висоти заглиблень і комбінування різних кольорів).

Розібравшись з методиками нанесення покриття, поговоримо про способи обробки. За цим параметром виділяють два варіанти:

  1. Гаряча емаль. Найбільш надійна методика, що дозволяє отримати якісні і довговічні прикраси. Професіонали ювелірного мистецтва найчастіше використовують цю техніку обробки коштовностей, хоч для неї і необхідна наявність спеціального обладнання.
  2. Холодна емаль. Цей вид покриття використовується для виготовлення бюджетних ювелірних виробів і біжутерії, так як може давати ефект пластмаси.

Є певні хитрощі, за допомогою яких можна відрізнити, яку технологію обробки металу використовували у вашому конкретному випадку. Найпростіший спосіб – доторкнутися до поверхні кулона з емаллю. Якщо вона на дотик холодна – значить, перед вами гарячий метод обробки і, відповідно, навпаки. Не поспішайте дивуватися. Справа в тому, що холодна емаль – це шар барвника з додаванням емалевого порошку, який на дотик явно тепліше скла, яке використовується для гарячої технології обробки.

І ще один момент. Холодна емаль не полірується, тому на її поверхні, якщо придивитися, помітні мініатюрні нерівності. Беріть на замітку!

Як виробляють підвіски з емаллю

Тут знову необхідно розділити коштовності за способом обробки. Процес виробництва кулонів з гарячою емаллю буде наступним:

  1. Перший етап – підготовка сировини. Для його виготовлення використовується легкоплавке скло, яке подрібнюється ювеліром в ступці з магнітного сплаву до консистенції порошку і змішується з водою (в результаті виходить пастоподібна маса).
  2. Потім отриманою сумішшю покривають поверхню підвіски за допомогою спеціального інструменту (шпателя).
  3. Коштовність відправляють в муфельну (термостійку) піч, де обпалюють при високій температурі (700–900 градусів).
  4. Потім підвіску дістають, дають їй охолонути, ретельно шліфують і посилають в піч вдруге (щоб отримати ідеально рівну поверхню без щербин).

Емальовані кулони, які обробляються холодним методом, виготовляються дещо простіше. Процес їх створення наступний:

  1. Рідка емаль змішується з каталізатором до утворення крему.
  2. Отриманою масою ювелір вручну покривають всю поверхню прикраси.
  3. Коли візерунок повністю нанесений на кулон, майстру необхідно висушити коштовність. В умовах кімнатної температури холодна емаль застигає протягом 72 годин, а при 60 градусах за Цельсієм цей процес скорочується до трьох годин.

Існує окремий вид холодного способу покриття – світловідбиваючий. Для його створення використовується ультрафіолетове випромінювання, під дією якого емаль застигає. Метод дозволяє отримати ефектне і незвичайне покриття.

Правила вибору кулонів з емаллю

Плануючи придбати товар в житті або в інтернет-магазині з доставкою до дверей Новою Поштою, візьміть до уваги наведені нижче рекомендації. Вони значно полегшать процес вибору:

  1. Найважливіший момент – при покупці ретельно перевірте поверхню підвіски на відсутність явних дефектів (тріщин, сколів, відшарувань, бульбашок повітря), які свідчать про низьку якість прикраси.
  2. Краща основа для емальованих виробів – золото, так як благородний метал не деформується в процесі нагрівання. Срібло і мідь також вважаються непоганою альтернативою.
  3. Не прагніть купити занадто дешеві підвіски з емаллю. Цей процес обробки коштовностей вимагає великих ресурсних і часових затрат, а також мистецтва ювелірного майстра. Тому такі вироби просто не можуть бути бюджетними. Багато коштовностей з емалюванням входять в категорію прикрас преміум-класу.

Важливий момент – віддайте перевагу виробам від відомих виробників з хорошою репутацією на ювелірному ринку. Такі компанії цінують своїх клієнтів і приділяють багато уваги якості товарів, тому ризики розчаруватися, купивши браковану прикрасу, мінімальні.

Як доглядати за кулонами з емаллю

Дотримуйтеся нескладних рекомендацій по догляду за таким виробом, щоб він служив вам якомога довше:


  • уникайте контакту коштовності з косметикою та побутовою хімією;
  • знімайте її перед кожним відвідуванням душа, лазні, сауни або басейну;
  • не допускайте різких перепадів температур;
  • знімайте кулон перед прибиранням, готуванням та іншими побутовими справами, щоб ненароком не забруднити його;
  • для видалення забруднень використовуйте м'яку ганчірочку, також допустимо промити прикрасу в теплій воді, а потім насухо протерти.

Крім того, важливо звертатися з коштовністю максимально акуратно, адже хоч емалювання і захищає від пошкоджень, але не варто зайвий раз випробовувати виріб на міцність. Не допускайте контакту кулона з металевими предметами, адже останні можуть пошкодити поверхню вишуканих коштовностей.

Сподіваємося, тепер вибрати кулон з емаллю вам буде набагато простіше. Бажаємо знайти ефектну прикрасу з неповторним дизайном, яка гармонійно доповнить будь-який образ і буде довго служити вам!


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд