Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Камінь лідерства та гармонії — хризопраз

Ви коли-небудь чули про хризопраз? Напівкоштовний камінь не такий відомий, як бурштин або гранат, хоча він має воістину чарівну природну красу та унікальні властивості, які роблять його вартим уваги. Яблучно-зелений кристал — не просто прикраса. Це потужний оберег, здатний залучити до життя багатство, удачу, гармонію та навіть збалансувати емоційний стан.




Історія та застосування

Хризопраз з давніх-давен високо цінувався в різних культурах. Стародавні греки, римляни та єгиптяни захоплювалися його яскравим кольором і використовували камінь у різних декоративних цілях. Масивне кольє з хризопразом виявили навіть у гробниці Тутанхамона. Вважалося, що самоцвіт символізує перемогу та допомагає правителям приймати мудрі рішення, щоб отримати підтримку та повагу до своїх підданих. У дивовижні властивості хризопразу вірив і цар Олександр Македонський. На всі вирішальні битви він одягав пояс, оздоблений великим зеленим кристалом.


Легенда свідчить, що одного разу, поки полководець купався у річці, його щасливий камінь украла змія. З того часу завойовника переслідували невдачі, і незабаром він помер у поході від тяжкої хвороби.

З м'якого до обробки мінералу вирізали амулети, статуетки, вівтарі та інші релігійні символи. Його часто використовували при декоруванні палаців і розкішних маєтків для інкрустації зброї. Тому хризопраз став своєрідним символом знаті, багатства та цінувався дорожче за золото. Найкрасивіші зелені мозаїки збереглися до наших часів. Їх можна побачити у кількох храмах Австрії та Німеччини.

Родовища та фізичні характеристики

Хризопраз — різновид халцедону, мінералу сімейства кварцових. Він відрізняється соковитим зеленим кольором, який утворюють домішки нікелю. Відтінки напівпрозорого каменю з восковим блиском варіюються від світлої патини до темного малахіту. Найцінніший екземпляр — насичений трав'яний, без прожилок та вкраплень.

Найбільше родовище мінералу знаходиться в Центральній Танзанії. Також його добувають в Австралії, Індонезії, Бразилії, США, Казахстані та Польщі.

Відмінність підробки від оригіналу

Натуральний камінь часто замінюють фарбованим халцедоном або простим скельцем. Є кілька простих способів, які допоможуть виявити підробку без будь-яких спеціальних пристроїв:

  1. В оригінальному кристалі завжди знайдуться невеликі включення. Наприклад, бульбашки.
  2. Природний мінерал характеризується поганою теплопровідністю. Якщо його потримати у руці, він не нагріється.
  3. Якщо ви бачите кулони з хризопразом великого розміру, не купуйте. Справжній камінь досить маленький.

Також насторожити покупця повинні привабливо низька вартість прикраси або неприродний, отруйний колір кристала.

Лікувальні та магічні властивості

Камінь допоможе з емоційним та фізичним зціленням, збалансує чакри та наповнить тіло духовною енергією. Хризопраз спонукає людей задуматися про свою негативну поведінку та моделі мислення, розкриває природні таланти та надихає на творчість. Ви навчитеся приймати себе такими, які ви є, та не звинувачуватимете в невдачах інших людей.

Вважається, що самоцвіт здатний залікувати глибокі емоційні рани, полегшити смуток і горе, позбавити фобій і нічних кошмарів, що повторюються. Він зменшує тривогу, на зміну якої приходить умиротворення. Камінь вселяє впевненість і почуття безпеки.

Браслети з хризопразом та інші прикраси, які при носінні стикаються безпосередньо з тілом, допоможуть:

  • вивести з організму токсини;
  • знизити прояви шкірних та грибкових інфекцій;
  • підвищити фертильність;
  • вирішити проблеми з травленням;
  • полегшити процес реабілітації після тяжкого захворювання.

Найбільш яскраво зелений кристал проявить себе у справах, пов'язаних із природою та екологією.

Поєднання зі знаками Зодіаку

Каблучки з хризопразом — чудовий подарунок для Терезів, Близнюків та Тельців. Саме цим астрологічним знакам камінь допоможе досягти поставленої мети, знявши стрес і хвилювання та наділивши людину концентрацією, витривалістю, терпінням і рішучістю.

Використання в ювелірних виробах

Ювелірні вироби із хризопразом не можна назвати поширеними. Оскільки кристали однорідного кольору та стандартизованих розмірів важко знайти у достатній кількості, ними прикрашають унікальні коштовності. Традиційний вид огранювання — кабошон. Доповнюють самоцвіт фіанітами, бірюзою, аметистом цитрином. У дорожчих колекціях камінь поєднується із сапфірами, рубінами та діамантами.

Золоті чи срібні сережки з хризопразом — ідеальний вибір для зеленооких красунь. Носити самоцвіт рекомендується з однотонними вбраннями, щоб він не загубився на тлі строкатого малюнка.

Правильне очищення каменю

Щоб зберегти блиск та колір кристала, рекомендується чистити його теплою мильною водою та м'якою тканиною. Не використовуйте агресивну побутову хімію. Хризопраз не слід піддавати тривалому впливу прямих сонячних променів, оскільки це може призвести до вицвітання. Якщо ви бажаєте зарядити камінь для медитації, краще потримайте його під місячним світлом.

Вартість прикрас із хризопразом

Ціна ювелірних виробів варіюється в залежності від розміру вставки з напівдорогоцінного каменю та металу, з якого виготовлено прикрасу. У каталозі інтернет-магазину AURUM ви знайдете різноманітні моделі як із люксової, так і недорогої лінійки. В асортименті представлені вироби в класичному та сучасному дизайні. Замовляйте онлайн, що сподобався, через зручну форму. Товар відправляється по всій Україні поштою чи кур'єром.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд