Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Танзаніт: властивості та особливості рідкісного ювелірного каменю

Дорогоцінний кристал XX століття, танзаніт отримав свою назву на честь країни, де він видобувається. Напрочуд схожий на сапфір або аметист, він вважається досить рідкісною удачею. Чим же приваблює чудовий танзаніт і які його особливості, розглянемо далі.


Характеристики танзаніту

Напівкоштовний камінь — гідний конкурент навіть алмазам. Браслети, кольє, каблучки з танзанітом стануть доповненням найвишуканішого образу.

Тендітний і м'який мінерал погано піддається обробці — за його огранювання беруться не всі майстри. Твердість танзаніту за шкалою Мооса — лише 6,5-7 одиниць.

Важливо знати: твердість дорогоцінного каменю — міра того, наскільки легко чи складно подряпати його поверхню.

Танзаніт — різновид мінералу цоїзиту. Його відрізняє глибокий синій колір. Прозорий мінерал не завжди отримує цю важливу властивість. Для посилення синього майстри під час огранювання нагрівають його до 500 градусів. Фізичні властивості каменю не погіршуються.

Кулони та сережки з танзанітом виглядають неповторно завдяки:

  • Александритовому ефекту — при денному освітленні вставки сині, а у приміщенні — фіолетові.
  • Плеохроїзму — камінь змінює відтінок залежно від кута огляду.
  • Ефекту котячого ока — всередині деяких мінералів є смужка, що світиться.

Природні танзаніти переважно синього та фіолетового кольорів. Але відтінки можуть значно відрізнятися. Природна кольорова гама — від лавандового до фіолетового.

Це цікаво: буро-коричневі самородки не використовуються в ювелірній справі та доводяться до досконалості під впливом високих температур.

Танзаніт в історії: як відкрили та де видобувається

Досить рідкісний камінь «з'явився» нещодавно. Дещо понад 50 років тому, в 1966 році біля підніжжя гори Кіліманджаро вперше було знайдено мінерал дивовижного синього кольору.

Це цікаво: фахівці вважають, що поклади танзаніту сформувалися 500 мільйонів років тому.

Спершу його прийняли за відомий сапфір. Самородок зацікавив Генрі Плата, який обіймав посаду віцепрезидента американського ювелірного будинку «Тіффані». Саме він дав назву каменю на честь місця його видобутку.

Танзанія — єдина держава у світі, де є родовище мінералу. Камінь зустрічається в природі в тисячу разів рідше за алмаз. Найбільший танзаніт було знайдено у 2005 році. Його вага — 3,3 кг, а остаточна ціна не визначена досі.

Незвичайні властивості танзаніту

Каблучки та браслети з танзанітом рекомендуються всім, хто прагне збагачення. Як духовного, так і матеріального. Цей камінь є символом придбань, а ще допомагає легше пережити непрості періоди в житті. Він налаштовує на гармонійний лад, заспокоює та генерує щастя. Будь-яка прикраса з танзанітом — сильний талісман. Кристал захищає кохання.

Корисно знати: дивовижний камінь протегує лише стосункам у шлюбі.

Танзаніт за знаками зодіаку

Мінерал благотворно впливає на представників будь-яких знаків зодіаку. Запальні та енергійні люди вогню потребують спокою, який їм забезпечить танзаніт. Творчі та багатоликі повітряні знаки часто не можуть знайти свій шлях і довго перебувають у пошуку успіху. Сережки або кольє з танзанітом швидко призводять до бажаних результатів. Вразливим водним знакам камінь подарує порятунок від душевних мук. Це дозволить їм будувати гармонійні відносини. Земні знаки — трудоголіки, зациклені на роботі. Самоцвіт допоможе їм створити міцну сім'ю, зберігаючи успіхи у професії.

Скільки коштує танзаніт

Запаси танзанітів швидко зменшуються. Їх вистачить лише на 10–15 років. Щорічне скорочення покладів призводить до подорожчання мінералів.

Колір — це 50–70% від вартості каменю. Найкращі мінерали середньої насиченості — вони яскраві синьо-фіолетові.

Це цікаво: синювато-фіалковий відтінок танзаніту визначають наявність хрому та ванадію у складі.

Великі за розміром камені — рідкість. Вони коштують дорого. Високо цінуються ідеально чисті кристали без вкраплень. Важливий аспект — якість огранювання. Непрофесійний підхід, порушення технології позбавляють камінь того гіпнотичного сяйва, за яке він цінується.

Танзаніт в ювелірних виробах: з чим носити та як відрізнити від підробки

Рідкісний самоцвіт відомий красою та м'якістю. Його не заведено носити щодня. Кристали дуже виразні, щоб поєднуватися з повсякденним одягом, а при необережному поводженні їх легко подряпати. Найкраще прикраси з танзанітом виглядають у тандемі зі святковим вбранням.

Мінерал поєднується з аметистами, топазами, рубінами, алмазами, перлами. Ідеальною оправою стануть білі метали — срібло, платина, золото.

Синтетичних танзанітів немає, але є підробки зі скла. Розпізнати «шахрая» можна, розглянувши камінь з усіх боків. Під різними кутами відтінки оригіналу змінюються із синього на фіолетовий. Найкращий спосіб захисту від підробки — вибір прикраси в надійному ювелірному магазині.

Догляд за танзанітом: правила та рекомендації

Кристал не любить різких перепадів температур. Він тендітний і легко дряпається.

Важливо знати: одне з головних завдань ювеліра — захист каменю шляхом правильної оправи.

Догляд за танзанітом не відрізняється від інших дорогоцінних каменів. Слід протирати виріб перед відправкою в скриньку, а зберігати в окремому відсіку, обтягнутому м'якою тканиною. Можна очищати за допомогою мильного розчину чи професійних засобів. Ультразвукова обробка неприпустима для танзаніту. Камінь потрібно оберігати від падінь, прямого впливу сонячних променів і пари.

Носити кулони з танзанітом та інші прикраси з цим каменем — означає створювати умови для гармонійного та наповненого життя. Замовляти вироби можна для жінок різного віку, а вибрати відповідний для себе або на подарунок — у нашому інтернет-магазині. Великий асортимент коштовностей у каталозі — чудовий спосіб підібрати модель на будь-який смак. Швидка доставка — можливість отримати товар у будь-якому місті України.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд