Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Раухтопаз: безсмертна мода на містику

В однойменній колекції легендарного ювелірного будинку Cartier дві прикраси незмінно впадають у вічі — брошки у формі скарабеїв, виготовлені у 1924 та 1999 роках з використанням димчастого кварцу, він же раухтопаз. На венеціанській прем'єрі фільму «Дюна» у 2021 році одна з «комах» викликала хвилю захоплення, прикрасивши жакет актора Тімоті Шаламе. Виріб втілив настрій фільму та, можливо, приніс йому популярність, адже камінь вважається талісманом творчих людей.

Родовища та особливості димчастого кварцу

У природі раухтопаз утворюється гідротермальним способом, тобто гарячою водою під тиском. Камінь класифікується як кварц і, хоча в гемології названий дорогоцінним третього порядку, в ювелірній справі належить до напівдорогоцінних ділових.

Найбільше родовище, яке покриває 50% світового експорту, розташоване у Бразилії. Відомі копальні в США, Японії, Іспанії, в Альпах, на Мадагаскарі та в Намібії. Димчастий кварц Володар-Волинського рудника в Україні можна сплутати з цитрином через особливий золотистий відтінок.


Твердий і щільний, з високою прозорістю та м'яким блиском, він буває майже безбарвним з ледве вловимим бурим відтінком або інтенсивного коричневого кольору з градієнтом. Такий ефект надає кристалу особливу містичність, що сподобалося магам та езотерикам. Винятково темне, майже чорне каміння називають моріоном.

Раухтопаз — помилка історії

Термін «раухтопаз» виник у Середньовічній Європі, де його вважали дорогоцінним. Назва і сьогодні вводить покупців в оману, що перед ними є різновид топазу, до яких димчастий кварц не має відношення. Інші «імена» здатні заплутати ще більше:

  • сірий гірський кришталь;
  • димчастий топаз;
  • променистий діамант.

Кристал використовували ще майстри Стародавнього Єгипту — у гробниці Тутанхамона було знайдено сонцезахисні окуляри з тонкими кварцовими пластинами. До речі, винахідник Мішель Дюваль намагався довести, що подібний аксесуар допомагає бачити духів та прибульців. В Індії та Тибеті мінерал називали «каменем Будди»: вважалося, що він допомагає досягти просвітління. Шумери виготовляли із самородків печатки для скріплення успішних торгових угод.

Коли підробка унікальніша за оригінал

На планеті багато запасів димчастого кварцу, тому його вартість невелика, а підробки — рідкість. Шахраї часто «грають» на назві каменю, маніпулюючи поняттям «топаз», щоб завищити ціну.

Замість раухтопазу можуть використовувати дешеве затемнене скло. Відрізнити такий «муляж» легко: у руках натуральний мінерал якийсь час залишатиметься прохолодним, а підробка швидко нагріється. Бульбашки всередині, сколи та тріщини на натуральному кварці виключені: він щільний і стійкий до пошкоджень.

Камінь, що відкриває шлях до просвітління

Кулони з раухтопазом могли носити лише сильні духом люди, здатні витримати потужну енергетику. Водночас димчастий кварц:

  • благотворно впливає на нервову систему;
  • здатний заспокоювати та очищати свідомість;
  • активізує сьому чакру, що відповідає за зв'язок із космосом;
  • веде до духовного прозріння та ясновидіння;
  • запобігає розвитку захворювань нирок, шлунка та репродуктивної системи.

Димчастий кварц пов'язують із містичним Плутоном. Здавна вважається, що він здатний відкривати портали в інші світи та втілювати в життя таємні бажання.

Знаки Зодіаку: земля та повітря

Димчастий кварц притягує удачу та успіх у справах до Близнюків та Козерогів, допомагає знайти душевний спокій та приймати рішення Дівам і Терезам. Срібне кольє з раухтопазом дозволить Водоліям розкрити творчі здібності, а Скорпіонам розвивати інтуїцію. Для Раків та Риб камінь — не найкращий вибір, оскільки може відвести від реальності у світ фантазій. Також він дисбалансує і так запальні вогняні знаки: Овна, Лева, Стрільця.

Яскраві та вишукані прикраси з раухтопазом

Голлівудські знаменитості люблять додати образу загадковості, використовуючи сережки з раухтопазом: Тейлор Свіфт, Кейт Бекінсейл, Еллісон Дженні, Келлі Берглунд. Як основний метал прикрас частіше використовують біле або червоне золото, але й моделі зі срібла не рідкість. Камінь великого розміру ювеліри часто поєднують із дрібними інкрустаціями з діамантів або їхньої бюджетної заміни — фіанітів. Білі та сяючі, вони чудово підкреслюють відтінок кварцу. У каталозі AURUM можна знайти сережки та обручки з раухтопазом в єдиному стилі для завершення святкового образу.

Як доглядати за інкрустованими виробами

Прикраси необхідно зберігати в окремих скриньках із м'якою оббивкою або в спеціальних мішечках — подалі від вологи та джерел тепла. Чистити можна м'якою щіточкою або серветкою безворсовою, змоченою в мильній воді або спиртовому розчині. Використовувати будь-які засоби побутової хімії протипоказано. Для видалення складних забруднень краще користуватися професійними послугами.

Димчастий кварц — настрій осені 2023

Восени та взимку модні бренди пророкують популярність традиційних сірого, коричневого та чорного відтінків. А отже — димчастий кварц в обрамленні срібла чи білого золота потрапляє в майбутні тренди. До лакованого плаща та шкіряного комбінезону ідеально підійде помітний перстень із великим темним каменем. Сережки та браслети з раухтопазом доповнять класичний сірий діловий костюм або білу сукню, в тому числі з напівпрозорої тканини. Кристал кавового відтінку незрівнянно виглядає як із нюдовим макіяжем, так і яскравим smoky eyes.

Замовити прикраси із вигідною знижкою можна в інтернет-магазині AURUM. В асортименті представлені вироби із золота з кварцом традиційного круглого та овального огранювання. Доставка здійснюється кур'єрською службою, можна забронювати товар у магазині терміном до 5 днів. Дозвольте собі цієї осені сяяти чи підберіть унікальний подарунок близькій людині.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд