Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Хризоліт: свіжість весняної трави

Неймовірно красивий камінь, що за кольором нагадує соковиту зелень, в якій грають промені весняного яскравого сонця. Цими словами можна описати хризоліт. Мінерал випромінює теплу енергетику, він також відомий під назвами «золотий камінь» і «вечірній смарагд». Розглянемо особливості самоцвіту.


Зовнішній вигляд і властивості

Насамперед потрібно визначитися з термінологією. Назва «хризоліт» належить до цілої групи мінералів. Камінь характерного жовто-зеленого кольору — це олівін, або перидот. Кількість заліза у складі визначає відтінок. У ньому можуть бути золотистий, оливковий, трав'янистий, тютюновий і бурий тони. Мінерали з яскравим забарвленням зустрічаються дуже рідко, переважно вони бліді.

Дивовижна здатність хризоліту змінювати колір. Вдень він сяє золотом, а ввечері стає схожим на смарагд. Зустрічаються зразки з ефектом астеризму — світінням зсередини. Сережки з хризолітом виглядають розкішно. Камені добре піддаються поліруванню та огранюванню, після обробки набувають красивого скляного блиску.

Це твердий (до 7 балів за шкалою Мооса), але тендітний мінерал. Він легко розколюється від ударів. Самоцвіт належить до класу напівдорогоцінних. Використовується в ювелірній справі, виготовленні предметів декору, в іконах.

Магічні властивості

Хризоліт нерідко використовують як талісман. Вважається, що він має належати лише одному власнику. У переданих у спадок чи передарованих немає початкової сили. Щоб камінь дарував енергію, його потрібно часто носити чи хоча б тримати в руках. Кольє з хризолітом — вдалий подарунок вольовій жінці. Він допоможе досягати поставленої мети та активізує розум для нових ідей. Також вважається, що хризоліт допомагає бути реалістичним, стриманим і поступливим. Він сприяє сімейному щастю, особливо на початку спільного життя. Самоцвіт допоможе впоратися з тугою і набути радості.

Літотерапевти також широко використовують хризоліт у лікуванні різних захворювань:

  • порушень зору;
  • збоїв в роботі серця;
  • емоційних розладів;
  • проблем із нирками.

Астрологи не оминають олівін стороною. Стверджують, що він принесе удачу вогняним знакам — Стрільцям і Левам. Рішучим і сміливим людям він допоможе приймати обдумані рішення. А Рибам варто з обережністю ставитись до перидоту. Він може завдати їм невдачі.

Історичні згадки та родовища

Цей мінерал відомий людству з давніх-давен. Перші записи про нього датовані IV ст. до зв. е. Його використовували в ювелірних виробах у період єгипетських пірамід і шумерських зікуратів. Відомо, що перидотом володів імператор Нерон: з його допомогою він вирішував важкі стратегічні та життєві завдання. Про нього згадується в Біблії: хризоліт прикрашав церемоніальне вбрання первосвященника. До Європи зелено-золотистий камінь потрапив із хрестоносцями. Доблесні лицарі часто дарували прекрасні самоцвіти коханим жінкам.

Сьогодні олівін добувають у:

  • Монголії;
  • М'янмі;
  • Мексиці;
  • В'єтнамі;
  • Пакистані та інших країнах.

Найбільші поклади — в Червоному морі. Ця територія належить Єгипту, на безлюдному острові є шахти з видобутку самоцвітів.

Оригінал і підробка: як визначити різницю

Перидот не належить до елітного каміння. Проте він зустрічається рідко, тому його можуть підробляти. Оскільки олівін твердий, його важко подряпати. Якщо провести по ньому гострим предметом, сліду не залишиться. Полімерні підробки, навпаки, легко зашкодити.

Визначити оригінал можна за температурою. Якщо потримати в долоні кулони з хризолітом камінням донизу, вони довгий час залишатимуться прохолодними. Пластмаса швидко нагріється. Також придивіться до матеріалу на світлі. Натуральний камінь забарвлений рівномірно. Скла, як правило, в одних місцях більш насичене, ніж в інших.

Вартість самоцвіту відносно невисока. Найбільше цінуються хризоліти насиченого оливково-зеленого відтінку. Зразки світлі, жовті, із включеннями, каламутні чи молочні, коштують менше. На вартість впливають природний розмір і чистота. Ціна великого каміння з рівним тоном може досягати кількох сотень доларів за карат.

Застосування в ювелірному мистецтві

Камінь часто використовують для створення розкішних прикрас. Браслети, брошки, каблучки з хризолітом зачаровують. В асортименті інтернет-магазину представлено різноманітність моделей із такою інкрустацією. Цей мінерал є сусідом із золотою оправою і доповнює дорогоцінні самоцвіти. Не менш вдало він виглядає у сріблі, при цьому метал зміщує акцент на холодну палітру. Застосовуючи східчасте, смарагдове та діамантове огранювання, ювеліри надають вдалі форми та розкривають красу.

Такі прикраси личать ніжним і витонченим натурам. Світло-зелений колір підходить юним дівчатам, наголошує на молодості та свіжості. Камінь поєднується з такими кольорами:

  • жовтим;
  • білим;
  • коричневим;
  • чорним.

Носіть браслети з хризолітом та інші ювелірні вироби з одягом таких відтінків, створюючи гармонійний образ. Олівін можна комбінувати з прикрасами, інкрустованими топазом, коралом, сапфіром та аметистом. А от із непрозорим камінням його краще не носити, щоб не внести дисбаланс. Перидот асоціюється з енергією, запалом і свіжістю. Це вибір тих, хто не соромиться виділятись.

Поради щодо догляду

Правильні носіння, зберігання та чищення збережуть красу самоцвіту. Врахуйте, що камінь розколюється від ударів. Тому носіть прикраси акуратно і намагайтеся не кидати. Знімайте вироби зі вставками перед тим, як займатися хатніми справами, оскільки їй можуть нашкодити кислоти, луги та розчинники, які містяться в побутовій хімії.

Перидот можна мити у воді, якщо на ньому з'явився брудний наліт. Приготуйте слабкий мильний розчин кімнатної температури та обережно протріть м'якою тканиною.

Прикраси з хризолітом додадуть образу родзинки. У каталозі можна знайти виріб відповідного дизайну та розміру. Замовте гарні товари для себе або на подарунок з доставкою по Україні.

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд