Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Дорогоцінне каміння: все, що потрібно знати про популярні самоцвіти

Дизайнерські прикраси з дорогоцінними вставками – предмети розкоші, які часто вибирають відомі та забезпечені люди. Їхня краса заворожує, а сильна енергетика притягує погляди. Носити прикраси з дорогоцінним камінням – справжнє мистецтво. Тільки грамотне поєднання вбрання з ювелірними виробами дасть змогу створити вишуканий образ. Що являють собою дорогоцінні камені, якими вони бувають, у чому причина їхньої затребуваності в ювелірній справі? Виникає багато запитань, а розібратися з ними спробуємо в цьому матеріалі.


Дорогоцінне каміння: види та особливості

Серед мінералів природного походження дорогоцінні камені викликають особливий інтерес. Їхня вартість часом сягає астрономічних цифр, а сучасні технічні можливості дають змогу підробляти навіть найскладніші з точки зору структури кристали.

Корисно знати: Наука про дорогоцінне каміння – гемологія. Одна з головних функцій такої діяльності – діагностична. Фахівці, зайняті вивченням дорогоцінного каміння, називаються гемологами.

Дорогоцінне каміння – це природні хімічні сполуки з кристалічною структурою і певним складом, що впливає на властивості мінералів. Наукове визначення традиційно звучить сухо. Говорячи простими словами, дорогоцінне каміння – це красиві мінерали, які доволі рідкісні, а тому дорогі.

Є кілька класифікацій, де види каменів групуються за різними ознаками. В Україні на законодавчому рівні дорогі мінерали діляться на категорії з урахуванням присвоєного їм порядку:

  • I – алмаз, рубін, смарагд, синій сапфір, олександрит.
  • II – чорний опал, благородна шпінель, демантоїд, рожевий і жовтий сапфір.
  • III – аквамарин, берил, білий і вогненний опал, танзаніт, рожевий топаз, турмалін, хризоліт тощо.
  • IV – альмадин, аметист, димчастий і рожевий кварц, моріон, гірський кришталь, родоліт, блакитний топаз, хризопраз, цитрин.

Важливо знати: Порядок каменів присвоюється їм за низкою ознак: твердість, прозорість, забарвлення, блиск, поширеність у природі. Важлива характеристика товару і його ринкова вартість.

Запропонований список дорогоцінних каменів сформовано на основі офіційних джерел. Однак у ювелірній справі поширена інша класифікація. В її основі – вартість і популярність каменів. Найдорожчими і найбільш затребуваними вважаються діамант, рубін, сапфір, смарагд, перли.

Дорогоцінне і напівдорогоцінне каміння: основні відмінності

За своїми фізико-хімічними властивостями мінерали відрізняються несуттєво. Ділити каміння на дорогоцінне і напівдорогоцінне дозволяє їхня вартість. Вона визначається з урахуванням специфічних особливостей мінералів:

  • Дорогоцінне каміння – екземпляри природного походження. Вони рідко зустрічаються в природі, приваблюють красою, твердістю і довговічністю. Їхню масу вимірюють у каратах.
  • Напівдорогоцінне каміння – більш поширені мінерали. Їхній широкий асортимент, а також менший ступінь твердості – ключові причини зниження вартості. Маса вимірюється в грамах.

Іноді напівдорогоцінні екземпляри обходяться дорожче за діаманти, смарагди. Це можливо завдяки унікальній красі, чистоті, оригінальному кольору мінералів або незвичайним включенням.

Як відрізнити дорогоцінний камінь від підробки

Найнадійніший спосіб визначати справжність самоцвіту – замовляти експертизу гемолога. Однак є й простіші методи. Потрібно уважно розглянути кристал. Натуральний камінь відрізняється інтенсивним кольором, а світло в ньому заломлюється. Підробки спокійно пропускають крізь себе світлові промені. Можна використовувати і ручний тестер. У його основі – вимірювання твердості кристалів.

Популярні дорогоцінні камені Назви дорогоцінних каменів, які особливо затребувані в ювелірній справі, добре відомі. Це діаманти, смарагди, рубіни, сапфіри, а також перли, корал, бурштин. Характеристики та особливості найпопулярніших розглянемо докладніше.

Діамант

Легендарний дорогоцінний камінь по суті – огранований алмаз. Класичний кристал безбарвний. Часто добувають жовті, зелені, рожеві, чорні алмази. Найрідкісніші та найдорожчі – рубіново-червоні, сині, смарагдово-зелені.

Для довідки: Алмаз – найтвердіший мінерал на нашій планеті. Складається з вуглецю і широко використовується не тільки в ювелірній справі, а й промисловості (не ограновані екземпляри).

Алмаз перетворюється на діамант після огранювання. Для оцінки його вартості використовується міжнародна система 4C. В її основі – ключові критерії:

  • колір;
  • чистота;
  • вага в каратах;
  • огранювання.

Для сертифікації діамантів проводиться незалежна експертиза.

Смарагд

Чудовий зелений відтінок мінерал отримує завдяки хрому в складі. Ціна каменю залежить від розмірів і зовнішніх характеристик: кольору, наявності дефектів, ваги. Впливає на вартість і огранювання кристала. Найпопулярніше – ступінчасте. Особлива увага при оцінці смарагдів приділяється їхній чистоті. Камені без включень – велика рідкість.

Рубін

Цінується не менше за діаманти та смарагди. Рубін – це різновид благородного корунду. Свою назву він отримав за насичений червоний відтінок. Ідеал цих каменів – Бірманські мінерали. Вартість рубінів визначається з урахуванням оцінки їхньої дефектності та інтенсивності кольору. У природі відтінки варіюються від червоного до темно-фіолетового.

Перли

Дорогоцінний камінь органічного походження формується в раковинах устриць, мідій та інших молюсків. Натуральні перли бувають морськими та прісноводними. Сьогодні їх активно культивують і на спеціальних фермах. Основні показники якості перлин – форма, блиск, відтінок, чистота поверхні, маса, розмір.

Замовити авторські прикраси з чудовими дорогоцінними каменями в оправі з благородних металів можна в нашому інтернет-магазині. У каталозі великий вибір моделей з оригінальним або мінімалістичним дизайном. Різноманітність рішень – найкраща можливість отримати коштовність, яка точно сподобається.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд