Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Прикраси з альмандином для сильних і пристрасних

Олександр Македонський, Карл IV, Наполеон Бонапарт – здавна великі полководці і королі носили прикраси з червоним камінням як символ сили і могутності. Одним з таких самоцвітів був альмандин – сяючий темно-червоний різновид граната. Вважається, що він здатний посилити таланти і прагнення свого власника, але приборкати його можуть лише люди з сильною енергетикою.


Історія рубінової підробки

У Музеї-Метрополітен у Нью-Йорку зберігається альмандін з різьбленим зображенням Ероса – давньогрецького бога кохання, – датований I століттям до н. е. Стародавні єгиптяни використовували камінь у ювелірних виробах ще у 3500 році до н. е. Археологи знаходять вироби з мінералом під час розкопок римських, грецьких і скіфських поселень. У письменах деяких народів він згадується під ім'ям "Вогонь заходу сонця". Слово "альмандин" вважають понівеченою назвою місцевості Алабанда в Малій Азії, де почали добувати й обробляти самородки.

Через відсутність необхідних технологій цей тип граната часто плутали з дорогоцінним рубіном. Римський вчений Пліній Старший відносив камінь до "карбункулів" – термін, який він винайшов для найкрасивіших червоних коштовностей з "блиском вогню".

З можливістю відрізняти альмандин від дорогоцінних мінералів і масовим видобутком ціна почала поступово падати. Однак завдяки витонченості та насиченому кольору ювеліри продовжили активно його використовувати. Так у XIX столітті особливою популярністю користувалися брошки, намиста і каблучки з альмандином, а сьогодні його часто можна побачити в сережках і підвісках.

Природа каменю

Альмандин найтвердіший підтип граната з високою прозорістю і скляним блиском. Він належить до напівдорогоцінного каміння і майже завжди зустрічається з іншими мінералами групи. З піропом утворює темно-червоні гранати, а зі спессартином – коричневі або помаранчево-червоні. Альмандини також можуть бути пурпурного, винно-червоного, фіолетового, майже чорного відтінків, що залежить від кількості заліза в складі.

Одні з найкращих зразків видобувають на Шрі-Ланці, серед інших великих експортерів каменів у широкому асортименті:

  • США;
  • Індія;
  • Бразилія;
  • Казахстан;
  • Мадагаскар;
  • Росія;
  • Швеція;
  • Чехія;
  • Замбія.

В Україні відомі родовища на Закарпатті. Кристали в діаметрі до 5 см придатні для обробки, а пористі, непрозорі та з тріщинами бувають значно більших розмірів. Відомо, що в Норвегії можна добути метровий самородок.

Вартість і відмінності від аналогів

Через велику кількість і поширеність у всьому світі актуальна вартість самоцвітів відносно невелика: від 15 до 35 доларів за карат. Виняток становить пурпурно-червоний родоліт, суміш альмандину і піропу, який часто оцінюють дорожче. Прозорі камені піддаються огранюванню, а з менш якісних часто виготовляють лаконічні браслети з альмандином у круглому шліфуванні кабошон.

Спекулянти штучно піднімають вартість каменю, використовуючи оманливі торгові назви:

  • алабанда-рубін;
  • альмандин-шпінель;
  • сіріамський ("сирійський") гранат;
  • цейлонський рубін.

Натуральний камінь твердий, але крихкий – його складно подряпати, але легко розбити. У ньому не буває мерехтливих частинок або бульбашок, колір рівномірний, без розводів.

Камінь влади і пристрасті

Популярність альмандина серед впливових мужів давнини легко з'ясовна – самоцвіт символізував наполегливість, лють, владу, вважали, що він здатний захистити від поранень у бою. Йому також приписують деякі лікувальні властивості:

  • прискорює загоєння ран і травм;
  • покращує роботу серця і кровоносної системи;
  • запобігає алергії, хворобам печінки, шлунково-кишкового тракту, нирок і очей;
  • зміцнює нервову систему.

Пізніше його називали каменем "свята і карнавалу" завдяки здатності позбавляти від зневіри, наповнювати радістю та енергією. Кулони з альмандином відводять нещастя, наповнюють життєвою силою, зміцнюють віру в себе та ентузіазм Водоліїв, Стрільців, Дів. Самоцвіт допомагає Левам, Тельцям і Козерогам знаходити рішення в найскладніших ситуаціях, приносить успіх у бізнесі, дарує натхнення і можливості розкрити творчий потенціал. Сучасні езотерики стверджують, що він може притягувати в життя кохання і розпалювати згаслу пристрасть у парі. Однак Рибам, Ракам, Скорпіонам і Близнюкам камінь не підходить.

З чим поєднуються ювелірні прикраси з альмандином

У ювелірній справі альмандиновий гранат досить популярний виробний камінь через невисоку ціну, можливість різної обробки, широкий вибір відтінків і ефектний зовнішній вигляд. Його можна зустріти у виробах зі срібла в комбінації з фіанітами, холодний блиск металу чудово відтіняє вогненний кристал: каблучки, браслети, підвіски, намисто. Також його комбінують з червоним і білим золотом. Особливо розкішний вигляд мають брошки та сережки з альмандином у дуеті з діамантами або яскравими самоцвітами інших відтінків – блакитним аквамарином, жовтим цитрином, зеленим хризолітом.

Моделі прикрас із червоним каменем більше асоціюються з вечірнім вбранням, проте гарні й для ділового або романтичного образу. Поєднуйте їх із червоними сукнями та костюмами, а також одягом у стриманій гамі: білому, чорному, бежевому.

Правила догляду за інкрустованими виробами

За постійного контакту зі шкірою альмандин може втрачати блиск і мутніти. Щоб очистити виріб, помістіть його в теплий мильний розчин, дістаньте через 5-10 хвилин і протріть безворсовою серветкою для полірування. Догляд за прикрасами зі складними інкрустаціями, як кольє з альмандином, варто довірити майстру, щоб уникнути пошкодження кріплень. Зберігати ювелірні прикраси краще в індивідуальних мішечках або скриньках з м'якою оббивкою.

В інтернет-магазині AURUM надані докладні інструкції про догляд за кожним товаром. Знайти відповідний виріб у каталозі допоможе продумана система фільтрів. Замовляти вироби можна онлайн з доставкою або уточнити їхню наявність у фірмових точках продажу. Доповніть ваш образ елегантними прикрасами, які приносять радість своїм зовнішнім виглядом і енергетикою.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд