Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Платина: рідкісний і цінний метал з унікальними властивостями

Сьогодні платина (Platinum) — королева кольорових металів, а всього кілька століть тому коштувала вдвічі дешевше за срібло. Вона приваблює м'яким елегантним блиском, дивовижною твердістю, зносостійкістю, довговічністю. Купити або замовити обручки з платини — чудовий знак. Вважається, що спільне життя сімейної пари буде таким же міцним і довгим, як і цей чудовий метал. Що він являє собою, і в чому головні особливості, розберемося далі.


Історія відкриття і родовища

Уперше поклади виявили іспанці, які добували золото в Південній Америці. У 1520 році в Еквадорі вони знайшли матеріал, що сильно нагадує срібло. Він погано плавився — працювати з ним у той час було неможливо. Через удавану марність речовина отримала назву Platinum, що перекладається як «сріблячко». Згодом люди стали помічати: матеріал не окислюється, не деформується, його складно подряпати. Остаточне розуміння, що таке платина і наскільки цінний цей метал, прийшло до кінця XVIII століття.

Цікавий факт: на кожні 10 золотодобувних шахт припадає тільки одна платинова.

Родовища розташовані в ПАР, Канаді, Колумбії, Алясці та Бразилії. Світовий лідер з постачання металу — Південна Африка. Його видобуток — дуже трудомісткий процес. Це сильно впливає на вартість. Платина зустрічається в рудах тільки у вигляді розсіяних гранул, іноді з іншими цінними копалинами. Щоб отримати всього 1 унцію, потрібно переробити понад 10 т руди.

Характеристики та дивовижні властивості

Метал білого кольору зі шляхетним сріблястим відливом — один із найдорожчих і найрідкісніших на планеті. Світовий видобуток платини — 190 т на рік. Для порівняння золота за цей же період отримують 3300 т.

Це цікаво: 70% світового видобутку платини споживає автомобільна промисловість. З неї створюють каталітичні нейтралізатори, що знижують частку шкідливих речовин, які потрапляють в атмосферу.

Платина використовується не тільки в ювелірній справі, а й у хімічній, медичній, електронній промисловості. Вона має бактерицидні та протизапальні властивості. Головна особливість — хімічна стійкість. Платина практично не розчиняється. Важливі характеристики:

  • Твердість за шкалою Мооса — 4-4,5 одиниць.
  • Температура плавлення — 1773,5°C.
  • Щільність — 21,09-21,45 г/см³.

Речовина не магнітиться в чистому вигляді, а від природи отримує металевий колір. Роздумуючи, платина чи золото, справжні поціновувачі обирають перший варіант. Вони розуміють: унікальну речовину невипадково називають вічною.

Сумісність платини за знаками зодіаку

Красивий сплав підходить усім. Платина добре впливає на Раків і Риб. Стрільцям і Дівам забезпечує душевну рівновагу, Скорпіонам допомагає зміцнити інтуїцію і розкрити таланти. Тельцям, Водоліям, Близнюкам і Левам замовляти вироби з металу варто лише для красивого доповнення образу.

Платина в ювелірних прикрасах

У чистому вигляді метал не використовують для створення коштовностей. Еталонні проби платинових сплавів — 850, 900, 950. Чистого металу в них 85, 90 і 95% відповідно. Платина, проба якої дорівнює цифрі 999, — матеріал для виготовлення банківських злитків.

Ювеліри люблять красивий і міцний метал, але дозволити собі прикрасу з нього можуть не всі через високу ціну. Дивовижна візуальна схожість двох благородних матеріалів змушує задуматися: чим відрізняється платина від білого золота. Ось лише кілька ключових моментів:

  • платина щільніша за золото на 60%;
  • твердий метал має дивовижний блиск — на відміну від ауруму він не потребує спеціального покриття;
  • довговічна платина ідеально підходить для повсякденного носіння.

Рідкісний і благородний метал гармонійно поєднується з такими ж матеріалами, «дружить» з усіма прозорими каменями. Справжні шедеври ювелірного мистецтва — каблучки, сережки, кулони та інші моделі з платини, доповнені діамантами. Вироби з цього металу не підходять для щоденних образів.

Особливості догляду за прикрасами

Дивовижний дорогоцінний матеріал не боїться взаємодії з вологою, повітрям, хімічними речовинами, кислотами, перекисом водню. Розібравшись, чим платина відрізняється від золота і з огляду на її зносостійкість, багато поціновувачів розкішних ювелірних прикрас роблять вибір саме на користь цього вічного металу. Він роками не змінює природного кольору, не тьмяніє і має чудовий вигляд. Достатньо періодично промивати в теплій воді виріб без каменів і додатково чистити м'якою щіточкою моделі зі вставками.

Скільки коштує платина, і як відрізнити її від підробки

Дуже рідкісний дорогоцінний метал вкрай непіддатливий. Потрібно більше зусиль, ніж для роботи з іншими матеріалами, а також спеціальне обладнання. На ціну металу безпосередньо впливають попит, поширеність у природі, обсяги видобутку і складність оброблення. Стає зрозуміло, що платина значно дорожча за золото. Якщо наводити більш точні дані, приблизно втричі.

Дуже важливим залишається питання, як відрізнити справжню платину. Зробити це просто, знаючи кілька секретів:

  • крапля йоду на оригінальному виробі стане темнішою, а після видалення рідини слідів не залишається;
  • платина не зміниться під впливом аміаку, який небезпечний для більшості металів;
  • твердий сплав не боїться укусу зубів — прикраса не постраждає.

Миттєво запідозрити недобре потрібно, коли в каталозі або на вітрині представлені великі товари за низьку ціну. Через дорожнечу платини з неї не роблять прикраси великого розміру.

Можна знайти ще багато способів підтвердження справжності коштовностей, але краще купувати ювелірні вироби в надійних і перевірених магазинах. Ми пропонуємо широкий асортимент вишуканих прикрас з платини з гарантією. Відмінна можливість швидко вибрати коштовність — інтернет-каталог, а отримати вподобану модель з комфортом — оперативна доставка по Україні.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд