Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Способи клеймування ювелірних виробів

Ювелірна індустрія використовує 3 способи нанесення тавра: механічний, електроерозійний, лазерний. Найдавніший — механічний. Лазер використовують з 1996 року.

Механічне штампування

Відоме з XVII ст. Популярний метод, за допомогою якого таврують 85% ювелірних виробів. В основі — фізичний вплив на метал. Результат — втиснутий відбиток.

Раніше використовували молоток та гострий наконечник. Клеймо розташовували на кінці інструменту, який приставляли до виробу. Коли майстер бив молотком по наконечнику, на поверхні металу залишався відбиток.

Зараз процес автоматизували за допомогою верстатів. Механічне штампування — простий і комфортний метод. Підбираються ковадла різних розмірів, що полегшує процес. Не використовують для таврування маленьких та тонких виробів.

Електроерозійний спосіб

Молодий метод, який з'явився у 1960-х роках. Технічно забезпечити складніше, ніж механічне штампування. У процесі вивільняється накопичена енергія. Базується на електричній іскрі яка виникає між катодом та анодом. Анодом виступає ювелірний виріб, катодом — тавро. Переваги:

  1. Жодної деформації. Електроерозійний спосіб підходить для порожнистих моделей. У такий же спосіб клеймують ювелірні вироби з діамантами. Використовується для виробів з інкрустацією емаллю.
  2. Таврування будь-яких форм. Механічне штампування застосовується на гладкій та рівній поверхні. Іскра таврує круглі, овальні, опуклі, увігнуті форми.
  3. Контроль за глибиною відбитка. Наприклад, на тонких ажурних браслетах відбиток ледь помітний. Не псує дизайн.

Перед тим як тавро з'явиться на ювелірних виробах, поверхню доводять до ідеалу. Якщо залишиться найменший дефект, слід вийде кривим.

Лазерний метод

Інноваційний метод. Полягає в плавленні та випаровуванні дорогоцінних металів за допомогою лазера. Лазерний промінь проходить заданою траєкторією, залишає на поверхні цифри, літери, знаки, малюнки. За якість таврування відповідає комп'ютерна програма, що зводить похибки до мінімуму. Відбиток виходить маленьким, тому для розшифровування використовують лупу.

Лазерне клеймо не ставлять на внутрішній стороні ювелірного виробу. Після довгого контакту зі шкірою, хімічними речовинами, косметикою відбиток стирається. Якщо носити браслет щодня, лазерний відбиток зникне за 5-6 років. Рідко наносять на каблучки. Найчастіше — на сережки, кулони, брошки.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд