Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Топаз камінь

Топаз — напівдорогоцінне каміння природного походження. З цим мінералом пов'язано чимало історій і легенд, до сих пір про нього ходять різні чутки. Як би там не було, топаз дійсно володіє яскравим блиском і використовується для виготовлення ювелірних прикрас. Каблучки з топазом та інші вироби виглядають стильно і користуються чималим попитом.

Історія і родовища

Топаз був відомий з давніх часів. Він існує більше 3000 років. Не дивно, що його походження до сих пір залишається загадкою, що породжує різні міфи і легенди. Вчені до цих пір сперечаються, де вперше був знайдений цей камінь і звідки походить його назва. Існує кілька версій, кожна з яких вважається популярною і має право на існування:

  1. Острів Топазіос біля узбережжя Червоного моря — місце, де вперше було знайдено напівдорогоцінне метал. Вперше слово «топаз» згадав давньоримський письменник Пліній у своїй «Природній історії». За його словами, це — іскристий і золотистий. Пізніше з'ясувалося, що вчений описував хризоліт, але завдяки йому всі камені золотисто-червоного кольору називали топазами.
  2. Релігійні вірування. Послідовники різних релігій вірять, що слово «топаз» походить від санскритської «tapas». У дослівному перекладі це означає «вогонь», «тепло». Наприклад, у Давньому Єгипті вірили, що яскраве світіння топазу — це сяйво бога сонця Ра, а у римлян цей камінь асоціювався з Юпітером, покровителем небес.
  3. Острів Топазон (Ефіопія). Згідно з цією легендою, моряки, що зазнали аварії, у пошуках їжі натрапили на поклади каменів, що володіють золотим сяйвом. Звідси стався слух, ніби камінь здатний повертати моряків додому і застерігати від бурі. Під час епохи великих географічних відкриттів мандрівники завжди брали каблучки з каменем топаз у дорогу.

Російські рудокопи називають напівдорогоцінну сировину «важковаговиком» через високу питому масу. Найбільше напівкоштовних каменів приносить Урал, а якщо бути точніше — Ільменський мінералогічний заповідник. Тут можна зустріти мінерали вагою до 30 кг, причому не тільки безбарвні, але і блакитних відтінків.

Ільменський самоцвітний пояс вперше був виявлений у XIX столітті. Тоді ж тут почався видобуток дорогоцінних і напівкоштовних каменів, які використовувалися в якості ювелірної сировини.

Топази блакитних і жовтих відтінків зустрічаються переважно в Мурзинсько-Адуйском самоцвітному поясі, а камені малинових і червоних відтінків можна побачити у тектонічного шва Кочкарского мегантиклінорія.

В Україні напівдорогоцінну сировину видобувають на Волинському родовищі. З 1965-го тут існує шахта, де зустрічаються кристали червоних і жовтих відтінків. До слова, саме тут був знайдений найбільший камінь масою понад 117 кг.

Топази трапляються в різних кольорах, як в Україні, Росії, так і в інших країнах (Бразилія, Шрі-Ланка). Найчастіше можна побачити такі кольори і відтінки:

  • малиновий;
  • жовтий;
  • червоний;
  • блакитний;
  • лазурний;
  • рожевий;
  • прозорий;
  • помаранчевий.

Ювеліри високо цінують цей натуральний камінь завдяки визначальній властивості — виглядати на різних прикрасах оригінально і сяяти всілякими відтінками. Каблучки зі вставкою топазу виглядають неймовірно і завжди виділяються завдяки незвичайним переливам світла.

Лікувальні властивості

З давніх часів люди приписували напівдорогоцінним і коштовним камінням цілющі властивості, і топаз не став винятком. Як зберігач фізичного і духовного здоров'я, мінерал може:

  • позбавити від безсоння і нічних кошмарів;
  • принести спокій під час стресу;
  • налагодити емоційний фон;
  • допомогти позбутися від нервових розладів;
  • підвищити імунітет і підтримати в боротьбі з простудними захворюваннями.

Вважається, що енергія напівдорогоцінного каміння здатна зміцнити здоров'я людини і забезпечити носію позбавлення від більшості проблем, пов'язаних з нервовим напруженням. Це сприяє зростанню популярності ювелірних виробів. Не дивно, що сережки з топазом добре продаються. Деякі люди купують їх не тільки заради краси, а й для підтримки здорового стану організму.


Магічні властивості

Про чарівні здібності цього каменю теж ходять легенди. Одні вважають, що талісман очищає душу, інші вірять, що він надає радість і сприяє зміцненню дружніх, партнерських зв'язків. Вважається, що цей камінь вселяє в людину віру і надію, сприяючи позбавленню від депресивних захворювань.

У стародавні часи люди вірили, що блакитний метал допомагає морякам успішно здійснити плавання і повернутися додому, а золотий викриває змови і приносить у дім радість, світло, щастя.

Камені рожевих відтінків використовуються у всіляких любовних ритуалах, зміцнюючи узи між парами. Безбарвні модифікації здатні посилювати інтуїцію і залучати прихильність заможних людей (директорів, керівників та ін.).

Завдяки подібним історіям сережки з каменем топаз надягають як на вечірки, так і на ділові зустрічі, побачення, прогулянки. Їх носять у поєднанні з будь-яким одягом, головне — не переборщити з кількістю прикрас. Одного комплекту, підібраного з почуттям стилю, буде достатньо.

Експресивним і не в міру гарячим Скорпіонам метал дозволить зберегти здоровий глузд, не розпорошуватися, а Риби, схильні до меланхолії, швидко впораються з пригніченим настроєм і нервовими розладами.

«Вогняним» знакам (Лев, Овен, Стрілець) браслети з топазом додадуть цілеспрямованості, допоможуть вирішити конфлікти в стосунках з близькими і колегами. Якщо бажаєте, щоб камінь діяв на повну силу, візьміть блакитний, рожевий або золотистий.

На «повітряні» знаків камінь діє трохи інакше. Браслети з каменем топаз для Близнюків, Водоліїв і Терезів допомагають поліпшити соціальний план, позбутися від проблем у сім'ї і з іншим оточенням, випустити негативні емоції назовні.

Зодіакальним знакам «землі» (Телець, Діва, Козеріг) безбарвний і блакитний метал дозволяє знайти спокій у внутрішньому світі, пізнати гармонію, позбутися від ворогів. Ювелірні прикраси зі вставками благотворно впливають на своїх носіїв, створюючи навколо них енергетичне поле.

Якщо ви хочете захистити себе і близьких від лихого ока, проблем з нервами, постійних стресів, то справжній топаз — кращий варіант. Природне сяйво каменю відмінно прикрасить будь-який образ, а також допоможе впоратися з емоціями і вирішити важливі питання без головного болю.

Цікаві факти

У цього каменю багата історія, а ще про нього часто пишуть, причому чимало цікавого. Ось основні факти, які викличуть цікавість серед читачів:

  1. У світі існує «раухтопаз», який помилково приймають за різновид напівдорогоцінного каміння. Насправді, це — димчастий кварц, за вартістю він в рази дешевше.
  2. Найбільший блакитний камінь — Марабелла. Він важив 1,65 кг. Був здобутий у родовищах Бразилії.
  3. Максимально великим каменем вважається Американський Золотий Топаз. Його маса — 4,5 кг. На огранювання каменю ювеліри витратили цілих 2 роки.
  4. Браганза — модель вагою 1680 карат — довгий час вважався надбанням португальської корони і алмазом великих розмірів.
  5. 16 років шлюбу офіційно називають «топазовим весіллям». У знаменний день подружжя дарують один одному прикраси з відповідним каменем і зміцнюють свої відносини сімейним святом.
  6. Топаз вважається вечірнім каменем. Окремі види погано переносять сонячні промені і можуть з часом стати блідими, якщо постійно надягати прикраси в денний час доби. Найзручніший спосіб зберегти виріб в ідеальній формі — зберігати його в оригінальній коробочці і надягати вечорами, коли напівкоштовні камені сяють яскравіше за все.
  7. Основні родовища знаходяться в Росії, Україні, США, Бразилії, на Мадагаскарі і Шрі-Ланці.

Цей камінь прекрасно виглядає незалежно від відтінку. Ювеліри доводять його до досконалості за допомогою огранки і створюють справжні шедеври. Якщо бажаєте отримати невеликий напівдорогоцінний, вишуканий оберіг, браслети зі вставкою топазу підійдуть ідеально!

Як вибрати ювелірні вироби

Ювелірні прикраси з природного матеріалу потрібно підбирати з розумом. Якщо сподобався виріб з конкретним каменем, дізнайтеся про нього детальну інформацію, зокрема — сполучуваність з зодіакальним знаком і магічний вплив на людей. Крім цього, варто враховувати власний смак і стиль.

Якщо підбираєте прикрасу високої якості на подарунок дорогій людині, враховуйте його переваги, знак зодіаку та інші характеристики. При бажанні виріб можна носити цілодобово, особливо безбарвні камені, адже в цьому випадку камінь просто не здатний втратити відтінок.

Доглядати за напівдорогоцінними виробами просто — достатньо іноді протирати їх антисептиком і позбавляти від пилу, бруду і шкідливих мікроорганізмів. Ювелірні прикраси з напівдорогоцінного або дорогоцінного матеріалів зберігайте в темному місці, далеко від дітей і чужих очей, інакше ви ризикуєте опинитися в неприємній ситуації, і магічні властивості каменю тут не допоможуть.

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд