Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Опал камінь

Камені з давніх-давен привертали красою і енергетикою, яку люди використовували в лікувальних цілях, а також для залучення вдачі, багатства і натхнення. Опал користувався популярністю серед правителів поряд із дорогоцінними діамантами, рубінами і сапфірами. Загадковий зовнішній вигляд самоцвіту спонукав складати про нього легенди і міфи. У природі немає двох мінералів з однаковим забарвленням. Є екземпляри, які нагадують шматочок всесвіту завдяки райдужному світінню на темному тлі. Багато світлих варіантів. Розберемося в різновидах і властивостях незвичайного каменю.

Відомі історичні факти

Згідно з давньогрецькою легендою, коли великий Зевс переміг титанів, він розплакався від щастя, і його сльози падали з небес на землю, перетворюючись на опали. Свою назву самоцвіт імовірно отримав від санскриту «впала», що означає «камінь». Є й інші версії. Пліній Старший походження імені пов'язував з богинею родючості Опис.

Давньоримський історик давав точну характеристику мінералу. Він описував події, пов'язані з ним. Імператор Антоній побачив у сенатора Ноннія камінь рідкісної краси і захотів його купити. Коли той не погодився, правитель Вічного Міста поставив ультиматум. Він запропонував віддати опал або піти у вигнання і втратити все. Сенатор вважав за краще залишити собі тільки талісман, який дарує надію і допомагає розбагатіти.

Тривалий час самоцвіт носили тільки маги, тому що йому приписувалася погана слава. Вважають, що вона виникла через те, що камінь любили жорстокі правителі. Наприклад, імператор і тиран Калігула, який відомий страшними тортурами і стратами.

За часів Середньовіччя каблучки з опалом були символами чаклунства, неодмінними атрибутами магічних дій. Злодії і розбійники любили прикраси з цим мінералом завдяки повір'ям, що він робить людей невидимими.

Через погану слави камінь був непопулярним серед аристократії. Усупереч забобонам і завдяки незвичайному сяйву і різноманітності кольорів його любили багато відомих історичних особистостей:


  • римський імператор Костянтин вважав його в своїй короні захисником життя і влади від замахів;
  • дружина Наполеона Жозефіна володіла самоцвітом «Палаюча Троя»;
  • королеві Вікторії належали тіара, намисто і сережки з каменем опал, які виготовили під керівництвом принца Альберта;
  • Гортензія де Богарне, мати Наполеона III, мала гарнітур, який зберігається зараз у музеї в Швейцарії;
  • дружина останнього російського царя, імператриця Олександра Федорівна, зібрала унікальну колекцію прикрас з цим мінералом.

Суперечлива історія самоцвіту пояснюється його незвичайною красою, яка заворожує і викликає страх. А на Сході він завжди вважався щасливим.

Каблучки з каменем опал в золотій оправі там рекомендували носити на вказівному пальці правої руки для зцілення від хронічних хвороб.

Сучасні модниці також із задоволенням купують ювелірні прикраси із загадковим самоцвітом. Інтерес до нього спалахнув з новою силою, коли на Марсі в 2008 році, за повідомленням НАСА, виявили його частки.

Будова і утворення природних опалів

Цей самоцвіт — мінералоїд. Він являє собою аморфну структуру кварцу. Від мінералу його відрізняє відсутність кристалічної решітки. Важлива особливість — наявність у складі великої кількості води, вміст якої коливається в різних видах від 5 до 30%. Хімічна формула — SiO2·nH2O. Це гідрат діоксиду кремнію.

Частина мінералоїдів утворюється з термальних джерел і гейзерів, але частіше — осадовим способом. При цьому вода проходить крізь землю і накопичує розчинені силікати. У порожнинах гірських порід із рідкою фракцією осідають солі в формі сфер. Якщо вони однакового розміру і будови, то виходять ювелірні різновиди, які здатні розсіювати світло. Якщо кулясті частки неоднорідні за складом і розташовані хаотично, то утворюються прості мінералоїди. Їх у прикрасах використовують рідко через відсутність оптичних ефектів: райдужних переливів і люмінесцентного світіння.

Фізичні властивості

Склад і будова самоцвіту визначають його особливості, які потрібно враховувати, коли носиш прикраси з ним:

  1. Твердість. За шкалою Мооса становить 5—5,5. Це говорить про те, що він крихкий і може тріснути при ударі та іншому механічному впливі. На поверхні легко з'являються подряпини.
  2. Низька щільність. Вона визначає невелику вагу. Завдяки цій якості прикраси зручно носити. Сережки з опалом не відтягує мочки вух.
  3. Прозорість. Зустрічаються різні види: перламутровий, восковий, матовий і скляний.

  1. Ефект опалесценції. При потраплянні світла утворюється однотонне або райдужне мерехтіння. Таке світіння яскравіше проявляється при огранюванні типу кабошон. Воно використовується в більшості вставок. Поява кольорових плям викликана будовою мінералоїда. Між сферичними утвореннями знаходиться каламутна рідина — вода. Світло розсіюється при проходженні через неї. З одного променя утворюються кілька, що призводить до появи красивих кольорових плям. Ювелірні вироби, особливо браслети з опалом, які володіють грою фарб, виглядають благородно і таємниче.
  2. Плеохроїзм. Деякі природні екземпляри змінюють забарвлення при різних кутах зору або при русі. Це дає ефект живого організму.

Відомі родовища

У даний час більшість шляхетних опалів надходять з Австралії. Родовища в цій країні прославилися унікальними виробами неповторної краси. Всього 5% видобутих самоцвітів чорного забарвлення. Більшість з них — з Австралії. З 1993 року опал проголошений національним каменем цієї країни. Відомим екземплярам дали імена:

Є родовища в Чехії, Росії, Бразилії, США та України.

Різновиди опалу

Незважаючи на загальні риси, камені відрізняються залежно від місцевості, де видобуваються і умов формування. Виділяють такі види:

  1. Чорний — дорогий і рідкісний. Притаманні темний тон та інтенсивна гра кольорів. Його використовують для ексклюзивних ювелірних виробів. Каблучки зі вставкою з опалу такого типу в обрамленні золота виглядають загадково і привабливо.
  2. Болдер — незвичайний, затребуваний в ювелірному виробництві. Являє собою прожилки в породі, яка багата залізом.
  3. Вогняний — яскравий і привертає увагу. Переважають червоні, жовті та оранжеві полум'яні кольори. Райдужні переливи зустрічаються рідко. Характерна матова і воскова поверхні.
  4. Гідрофан — напівпрозорий і крихкий. Містить багато води, відрізняється яскравою грою кольорів.
  5. Білий — витончений і підходить до різних стилів. Прикраси, наприклад, сережки зі вставкою з опалу цього типу носять багато знаменитостей.
  6. Кахолонг — перловий, виглядає ніжно і романтично. Непрозорий, молочно-білий, з ефектним відливом.
  7. Джіразоль — підходить для прикрас в класичному і романтичному стилях. Прозорий, з блакитними відблисками на блідо-молочному, майже безбарвному, тлі.
  8. Хрізопал — яскравий, затребуваний серед колекціонерів і шанувальників каменю. Зелений, з переливом.

Колір залежить від величини кремнієвих сфер, з яких він складається. Маленькі дають сині відтінки, великі — червоні.

Малюнки опалів

Натуральні камені вражають неповторним поєднанням кольорів. Візерунки виходять з-за нерівної величини кулястих частинок у структурі опалу та їх нерівномірного розташування. Малюнок називають патерном. Це слово описує вид візерунка. Якщо він великий, це у багато разів підвищує цінність каменю.

Деякі малюнки можна розрізнити тільки при русі, вони непомітні на фото. При покупці прикрас з опалом онлайн, звертають увагу на рattern, який буває таких видів:

  • квітковий — невизначений візерунок, часто зустрічається;
  • блакить — серпанок пастельних тонів, часто — рожева;
  • блискавка — нагадує небо в грозу;
  • полова — дрібні, тісно сплетені лінії;
  • східні букви — ієрогліфи, візерунок, який нагадує китайський правопис;
  • contra luz — гра фарб з'являється, якщо дивитися, відвернувшись від світла;
  • вогонь — язики полум'я;
  • мозаїка — аналогічний візерунок;
  • tree or fern pinfire — нагадує крону дерев і далекі вогні;
  • Арлекін — схожий на костюм блазня.

Покращені, синтетичні опали та їх імітації

Ціна на камінь визначається його кольором, малюнком, наявністю райдужних відблисків і величиною. Вартість сильно відрізняється на різні види мінералу. Це спонукає створювати синтетичні аналоги і застосовувати методи обробки для поліпшення якості вставки в прикраси. Є такі види штучних опалів:

  1. Композиційний природний. Він складається з натуральної пластини, яка прикріплена до основи з іншого матеріалу. Є дуплети, в які входять дві частини. У триплетах природні елементи цементують на базовій підкладці, а зверху накривають прозорим кварцем або склом.
  2. Синтетичний. Матеріал, який створюють штучним способом, подібний за структурою і зовнішнім виглядом справжньому. Популярність отримали вироби компанії Жильсон.
  3. Імітації. Створені за допомогою сучасних технологій. Зовні нагадують природний матеріал, але відрізняються від нього структурою і властивостями.

Як визначити справжність

Справжній камінь від штучного іноді важко відрізнити без фахівця. Якщо купуєте браслети зі вставкою з опалу, є прості способи перевірки, чи справжній він:

  1. Покласти на руку і підставити під промені сонця. Натуральний забарвить долоньку в усі кольори веселки.
  2. Підробка липне до язика, якщо лизнути вставку.
  3. У природному екземплярі немає однакових, повторюваних візерунків.
  4. У штучних варіантах можна розглянути збоку місця з'єднання шарів.
  5. У натуральному опалі м'які переходи фарб, а в підробках є різкі кордони колірних плям.
  6. Вкраплення і бульбашки повітря можуть виявлятися тільки в природному камені.

Як доглядати за виробами з опалом

Прикраси з такою вставкою вимагають дбайливого догляду, щоб камінь не втрачав вологу, з якої складається, не тьмянів і не тріскався. Щоб він не висох, його рекомендують часто носити. Тоді мінералоід вбирає вологу з повітря і від тіла власника. Краще звернути виріб у вологу полотняну тканину.

Не рекомендується зберігати опал у приміщенні з сухим повітрям. Камінь легко пошкодити і подряпати. Краще знімати прикрасу при роботі і заняттях спортом. Дуплети і триплети не можна занурювати в воду, щоб не порушити щільність з'єднання шарів. Чистити вироби рекомендують тільки м’якими засобами без агресивних компонентів.

Магічні властивості каменю

Стародавні алхіміки наділяли його містичними можливостями. Вважається, що він наділений цілющою силою і володіє енергією , яка допомагає власникові:

  • побудувати кар'єру;
  • залучити багатство;
  • знайти другу половинку і побудувати міцну сім'ю;
  • захиститися від інфекцій і хвороб серця;
  • позбутися безсоння.

Браслети з каменем опал — потужні талісмани і обереги. Їх рекомендують носити народженим під знаком Терези, а також обдарованим і креативним людям. Виріб допомагає розвивати творчий потенціал. Скорпіони і Козероги можуть вибирати чорні моделі. Леви, Овни і Стрільці уживуться з вогняними видами, Риби і Раки — з блакитними, а Близнюки і Водолії — з зеленими. Тельцям і Дівам краще купувати жовто-бурі екземпляри.

За якість і справжність опала відповідають виробники прикрас і магазини з гарною репутацією. Оцініть дивовижно гарні забарвлення і переливи, купивши ювелірний виріб в AURUM.

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд