Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Турмалін: чарівність багатоликого каменю

Турмалін широко застосовують у ювелірній справі. Цей виробний камінь славиться різноманіттям кольорів і неоновими переливами. Неймовірно красивий мінерал представлений більш ніж десятком відтінків. Оброблений кристал вінчає ювелірні вироби багатьох колекцій і набув популярності завдяки схожості з дорогоцінними каменями.


Як турмалін став відомий світу

Камінь добували ще за часів Візантійської імперії. Щоправда, його тоді не зараховували до окремої групи, а помилково вважали смарагдом, топазом чи рубіном через схожість кольорів і структури. Назва мінералу походить від сингальської tura mail, що означає "різнокольорові (або змішані) камені". Це словосполучення застосовували голландські купці, які в 1703 р. привезли їх із Цейлону. У Європі прикраси з камінням швидко стали популярними.

Родовища турмаліну є по всьому світу. Мінерал міститься в гранітних, сланцевих і вапнякових породах Афганістану, Китаю, Канади, а також зустрічається на Шрі-Ланці, Мадагаскарі, в ПАР та інших територіях. Родовища турмалінів, розташовані в штатах Каліфорнія і Мен (США), були відомі корінним американцям ще в XVIII столітті. На світовий ринок камені надійшли на початку ХХ століття.

Характеристики самоцвіту

Кристал має подовжену стовпчасту структуру. Він належить до підкласу кільцевих силікатів. Колір залежить від складу: марганець дає рожевий відтінок, залізо – синій, а хром – зелений. Зустрічаються чорні, темно-червоні, трав'янисті, блакитні, жовті та майже безбарвні зразки. Деякі змінюють забарвлення залежно від освітлення і кута зору. Цю особливість враховують ювеліри при виборі способу огранювання, коли створюють сережки з турмаліном та інші ювелірні вироби. Залежно від кольору розрізняють кілька груп турмалінів:

  • рубеліти – червоні, рожеві, малинові;
  • ахроїти – прозорі;
  • верделіти – смарагдові;
  • хамелеоніти – з олександритовим ефектом;
  • канарі – жовті;
  • шерл – чорні;
  • параїба – синьо-бірюзові, неоново-блакитні.

Кристали мають скляний блиск, а при терті об тканину електризуються. Вони досить крихкі та нерівні на зламі. Каблучки з турмаліном потрібно носити акуратно і зберігати в окремих коробочках. Ціна каменю залежить від різновиду, розміру та якості. Найдорожчі самоцвіти добувають у Бразилії.

Як відрізнити від підробки

Багато красивих і популярних кристалів вирощують у лабораторії. Однак створені в штучних умовах, турмаліни поступаються природним у насиченості кольору та інших властивостях. Вони занадто бліді та слабо блищать. Синтетичні камені рідко використовують у ювелірному виробництві, в основному вони призначені для медичних цілей і промисловості.

Буває, що дорогоцінний самоцвіт намагаються видати за справжній. Відрізнити фальшивку можна кількома способами:

  1. Орієнтуйтеся на вагу. Натуральний кристал важчий за скло і пластик.
  2. Потріть камінь об тканину або між долонями. Він почне притягувати пил, стружку, волосся через статичну напругу.
  3. Турмалін твердий, його складно подряпати.
  4. Оригінал неідеальний. Він містить включення.

Справжність каменю також підтверджується сертифікатом. Якщо купуєте кольє з турмаліном у салоні або інтернет-магазині, зверніть увагу на супровідні документи.

Ювелірні вироби – досконала чарівність

Асортимент прикрас, інкрустованих турмаліном, великий і різноманітний. Виробники України та зарубіжжя пропонують прекрасні моделі каблучок, кулонів, сережок, браслетів та інших виробів. Камінь має чудовий вигляд в обрамленні благородних металів. Вибір залежить від уподобань і образу. Вставка холодних відтінків гармонує з білим золотом і сріблом, яскравість теплих тонів підкреслить жовтий або червоний сплав.

Турмалін гранують різними способами. Найпопулярніші:

  • багет – підкреслює чистоту мінералу;
  • овал і коло – створюють красиве світлозаломлення;
  • серце – ідеально для кристалів червоних відтінків;
  • кушон – застосовують до великих каменів;
  • груша – має гарний вигляд на зразках, що переливаються різними відтінками.

Вибираючи ювелірний виріб у каталозі магазину, звертайте увагу на тип огранювання, яке багато в чому визначає дизайн. Кулони з турмаліном поєднуються з прикрасами, інкрустованими аметистом, кварцом, обсидіаном. Невідповідними супутниками будуть олександрит, перли, опал, гранат і лазурит. Відтінок підбирайте під вбрання й особливості зовнішності.

Вплив на здоров'я та удачу

У лікувальних властивостях мінералу впевнені не тільки літотерапевти. Самоцвіт використовують в іонізаторах повітря і деяких медичних приладах. Він сприяє кисневому насиченню клітин. Вважають, що синій камінь нормалізує гормональний стан і обмінні процеси в організмі. Зелений допомагає впоратися з хворобами нирок і печінки. Червоний покращує роботу серця, а жовтий знімає нервове напруження.

Носити браслети з турмаліном рекомендують Овнам, Левам і Стрільцям. Людям, народженим під цими знаками Зодіаку, самоцвіт дасть прилив сил, наділить цілеспрямованістю і захистить від заздрощів. Скорпіонам більше підходить чорний кристал, а Рибам – блакитний. Не радять носити коштовності занадто довго – не більше 4 годин поспіль.

Правила догляду

Турмалін досить міцний і невибагливий. Догляд полягає в тому, щоб періодично очищати поверхню від брудного нальоту. Прикраси можна мити теплою водою або прохолодним мильним розчином, протирати м'якою ганчірочкою. Після цього промокніть виріб мікрофіброю, щоб прибрати вологу. Парове та ультрафіолетове чищення може зруйнувати структуру, тому протипоказане. Досить просто іноді полірувати виріб замшею після використання: так ви знімете наліт і не допустите сильного забруднення. Зберігайте коштовності окремо від інших, щоб вони не стикалися і не залишали подряпини.

Якщо вам сподобався турмалін, варто придивитися і замовити прикрасу з ним. В інтернет-магазині представлені різноманітні товари, і кожен знайде варіант до смаку.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд