Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Що таке шарми на браслет і як їх носити

Останнім часом стандартні браслети стають все менш популярними, а їм на зміну приходять оригінальні та вишукані прикраси із шармами. Настав час дізнатися, що ховається за цим незрозумілим словом. У матеріалі нижче ми з'ясуємо, що таке шарми, коли вони з'явилися, які різновиди мініатюрних прикрас існують і як правильно їх носити. Тож почнемо.

Історія походження шармів

Давайте, перш за все, дамо визначення виду ювелірного виробу, що розглядається. Шарм – це підвіска мініатюрного розміру, яка нанизується на основу (браслет або ланцюжок), роблячи прикрасу оригінальною, дозволяє створити унікальний образ, що запам'ятовується. У перекладі з англійської charm дослівно означає «чарівність». Відмінність шармів від кулонів полягає в тому, що намистини носять не тільки на шиї, а нанизують на будь-яку основу. Розібравшись із загальними поняттями, переходимо до історичних відомостей.

Перші шарми у вигляді ювелірних прикрас активно використовували жителі Стародавнього Єгипту, Риму та Греції, а також інші давні народності. Щоправда, тоді вироби більше наділяли магічними властивостями: вірили, що вони захистять людину від злих духів, приваблять успіх, покращать погоду.

За часів Середньовіччя шарми переважно носили лицарі, вважаючи, що мініатюрні підвіски зроблять їх невразливими у бою. Також прикрасу одягали почесні люди для демонстрації високого соціального статусу.

Пік шармового буму припав на кінець ХІХ століття, спровокувала його королева Вікторія. Високопоставлену жінку в 1893 сфотографували з браслетом, на якому були нанизані кілька підвісок з портретами її дітей. Після цього почалася мода носити шарми, яка не проходить до сьогодні. Звичайно, за більш ніж 120 років тематика намистин неодноразово змінювалася, вироби вдосконалювалися. У XXI столітті можна насолоджуватись справжніми шедеврами від профі ювелірного мистецтва.

З'ясувавши, що таке підвіска-шарм і дізнавшись про її історію, переходимо до наступного пункту. Поговоримо про символічні різновиди намистин.

Основні значення шармів

Кожна намистина символічно уособлює певне почуття чи подію, може стати особистим оберегом або розповісти про переваги власника. Основні значення шармів:

  1. Кохання. Намистини у вигляді сердець дарують коханим дівчатам на знак визнання полум'яних почуттів. Також для жінок підходять шарми із зображенням корони, квітів тощо.
  2. Сімейний затишок та тепло. Наприклад, намистини із зображенням будинку, дерева, із символічними написами. Такі підвіски доречно презентувати родичкам жіночої статі, щоб наголосити на важливості сімейних зв'язків.
  3. Дружби. Намистини з відповідними написами та зображеннями стануть чудовим подарунком для коханої подруги. Багато хто обирають однакові підвіскі на браслет, що символічно підкреслює міцний дружній зв'язок.
  4. Подорожі. До цієї категорії входять вироби із зображеннями глобуса, фотоапарата, заходу сонця та іншими аналогіями з поїздками. Такі намистини стануть чудовим презентом для затятої мандрівниці.

Вище наведено не повний перелік можливих варіантів тематики підвісів. Також у продажу можна знайти намистини із фігурками тварин, зображеннями рослин, квітів, фруктів, овочів та героїв популярних фільмів. Є прикраси, що символічно пов'язані з певним родом діяльності, інтересами, релігійними уподобаннями, сімейним статусом.

У ювелірних магазинах представлені шарми із золота та срібла. Є не тільки жіночі варіанти прикрас, а й дитячі – для маленьких модниць. Можна підібрати підвіси з інкрустацією дорогоцінним або напівкоштовним камінням, а також більш лаконічні моделі без вставок.

Загалом кожен покупець знайде намистини, які ідеально доповнять його образ.

Види підвісок-шармів на браслет

Щоб створити стильну та органічну ювелірну композицію, важливо ознайомитися з різновидами намистин. Види шармів для браслетів:

  1. Підвіски. Нанизуються на браслет за допомогою кільця, тоді як декоративний елемент звисає вниз.
  2. Стопери (кліпси). Намистами, розділені на дві половинки. З їхньою допомогою можна зафіксувати і розмежувати шарми по браслету, не даючи їм вільно бовтатися.
  3. Ланцюжки. Одягаються на браслет з обох боків від замку. Виконують захисну функцію, не даючи намистові розлетітися при випадковому відкритті застібки.
  4. Розділювачі. Зовні нагадують мініатюрні кільця чи шайби. Дозволяють гармонійно завершити композицію: розставити потрібні акценти, заповнити вільні зони, виділити певні намистини тощо.

Крім основних завдань, всі види підвісок додатково виконують декоративну функцію, створюючи в сукупності стильну та неповторну композицію. А щоб виріб тішив не лише дивовижним зовнішнім виглядом, а й високою якістю – віддавайте перевагу великим ювелірним магазинам із перевіреною роками репутацією.

Рекомендації щодо носіння шармів

Останній, але важливий пункт. Давайте розбиратися з тим, як правильно носити шарми. Візьміть до уваги такі рекомендації:

  1. Головне правило – прикраса повинна вам подобатися. Вибирайте намистини такої форми та дизайну, які найбільше імпонують.
  2. Важливо грамотно поєднувати шарм із одягом та не забувати про захід, куди плануєте надіти прикрасу. До ділового образу не підійдуть браслети з великою кількістю масивних намистин – достатньо однієї-двох витончених підвісок. А ось збираючись у клуб або плануючи пляжний відпочинок, цілком можна дозволити собі помітніші прикраси.
  3. Підбирайте підвіси однакового металу із основним виробом. На золотому браслеті найбільше вдало виглядають такі ж намистини або підвіски з позолотою, а на сріблі – срібні. Для виробів із шкіри або текстилю необхідно підбирати підвіси, відштовхуючись від кольору застібки.
  4. Бажано не переборщити з кількістю намистин. Оптимальним вважається кількість до п'яти штук.
  5. Не надягайте виріб із шармами, якщо рукави вашого одягу декоровані рюшами, вишивкою чи візерунками. Таке вбрання цілком самодостатнє, використання додаткових акцентів буде зайвим.
  6. Допустимо комбінувати підвіси на браслеті з годинником. Але тоді важливо підбирати аксесуари в однаковому стилі. Для браслета з металевою основою вибирайте годинник на такому самому ремінці, щоб поєднання було гармонійним.
  7. Грамотно комбінуйте браслет із шармами з іншими ювелірними виробами (особливо каблучками). Не надягайте його одночасно з великою кількістю перснів на пальцях.

За бажання можна створити органічний ювелірний образ, підібравши шарми, кільця та сережки в однаковому стилі. А можна дати волю фантазії та придумати незвичайну комбінацію, яка, хай і не впишеться у класичні модні рамки, зате подобатиметься особисто вам. Але не забувайте про почуття міри, щоб ненароком не перетворитися на вбрану новорічну ялинку!

Тепер ви знаєте, що таке шарм, ознайомлені з видами мініатюрних підвісок і напевно легко підберете прикрасу, яка додасть вам ще більшої чарівності і привабливості. І, звичайно, допоможе наголосити на індивідуальності.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд